Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2015 20:02 - Унгария "посрещна" имигранти с газ и водно оръдие
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.09.2015 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу имигранти, които се опитват да преминат през телени ограждения по границата със Сърбия, съобщават АП, Ройтерс и „Франс прес".

Стотици имигранти се опитват да преминат през огражденията на пункта Рожке, но полицията към момента одържа тълпата, която от своя страна хвърля пластмасови бутилки по служителите за борба с безредиците.

Има пострадали.

Съветникът по сигурността на премиера на Унгария заяви, че20 полицаи до момента са пострадали при сблъсъците. 

Имигрантите са пристигнали от сръбското населено място Хоргош. Те са застанали пред оградата, която е опасана от полицейски кордон.

image

Някои жени сред имигрантите са изтласкани в предната част на тълпата. Те са вдигнали малки бебета и деца над главите си в опит да накарат полицията да спре.

В района са разположени и няколко бронирани машини. Ройтерс съобщава, че хъмвита на унгарската армия, въоръжени с картечници, навлизат в полето до границата.

Обаче кореспондент на БиБиСи информира, че три линейки са пристигнали на границата. По думите на представителя на британската медия по силите за борба с безредиците сахвърляни бутилки, камъни и пръчки от млади хора, които действат агресивно.

image

Екип на СиЕнЕн пък съобщава, че част от имигрантите сауспели да преминат през ограда в опит да влязат в Европейския съюз.

Телевизионни кадри показват бежанци, които изливат вода върху очите си и се опитват да покрият лицата си, а в същото време районът е огласяван от сирени.

Външният министър на Унгария заяви, че имигранти са„атакували" полицията на границата и призова Сърбия да предприеме мерки срещу тях. Сърбия веднага съобщи, че е била информирана от Унгария, че граничният пункт Рожке-Хоргош ще бъде затворен през следващите 30 дни.Белград остро протестира пред Унгария за използване на сълзотворен газ на границата.

Румъния пък привика унгарския посланик заради планове за изграждане на огради по границата.

Военният министър на Германия обяви, че отношението на Унгария към имигрантите е "неприемливо". Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също определи като "неприемливи" действията на Будапеща. Според него нужно е Европа да се отнася към бежанците с достойнство и зачитане на човешките права. 

Малко по-късно АП информира, че няколко души са получили медицинска помощ от сръбска линейка до Хоргош. Повечето са се задушили от използвания газ, но един младеж е с разкървавен крак.

„Избягахме от войната и насилието, не очаквахме такова брутално и нечовешко отношение в Европа", изтъкна Амир Хасан от Ирак, който стана жертва на газа и водното оръдие.

„Засрамете се, унгарци!", крещеше Хасан, докато полицията използваше сълзотворен газ.

Докато сблъсъците продължават по сръбската граница с Унгария, Патрик Кингсли от „Гардиън" съобщи, че някои бежанци са се насочили към границата на Сърбия с Хърватия, където властите работят по много различен начин.

Вчера Унгария затвори границата със Сърбия, аргументирайки се, че трябва да защити външната граница на ЕС.

По-рано днес унгарски съд осъди иракчанин за „нелегално пресичане на границата" - първият осъден на основата на нов закон, който има за цел спиране на потока от имигранти към Унгария.

image

Унгарска медия отбелязва, че съдията е наредил мъжът да бъде депортиран от Унгария. На осъдения му е забраненода се връща в страната за една година.

Осъденият изтъкна, че не е бил наясно, че незаконното пресичане на границата е престъпление, но съдията отхвърли позицията, отбелязвайки, че „нарушаването на закона не извинява никой".

Според съдията 4-метровата ограда по границата показва, че влизането е било незаконно. Иракчанинът трябва да плати разходите по делото, които са в размер на 70 долара.

Унгарските власти обявиха, че са арестували 519 бежанци, които са се опитали да преминат границата нелегално.

Междувременно премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че „никой не може да ни диктува" относно кризата с имигрантите, отхвърляйки предложената от Брюксел квотна система за приемане на бежанци.

Словения временно налага контрол по границата с Унгария, информира Ройтерс, позовавайки се на местната агенция STA, която цитира премиера на страната Миро Церар.

Австрия също предприе подобна мярка.

Съветът за сигурност на ООН може да проведе специално заседание следващата седмица, за да се обсъди имигрантската криза в Европа, обяви руският посланик в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от Ройтерс. 




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133259
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031