Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
04.09.2015 19:24 -
Учени правят олио от хлебарки
В търсене на алтернативи на олиото за готвене, учени са намерили необичаен ресурс – насекоми, пише Popular Science. Вече знаем, че насекомите си проправят път към менюто ни. Кулинари и селскостопански организации ги превръщат в източник на протеин, заместващ месото. Оказва се, че от насекомите може да се добива и готварско олио на мястото на олиото от растения като палмите и маслините. Нидерландски изследователи проучват кои видове насекоми са най-подходящи за производство на олио за готвене. Учените анализират олио, добито от четири различни вида – жълт брашнен червей, малък брашнен червей, щурец и хлебарка. Изследователите замразяват насекомите и ги стриват на прах, а след това от праха извличат олио, използвайки различни лабораторни методи. Получените в резултат продукти съдържат няколко различни мастни киселини. Според полезността си олиото от насекоми попада между животинските мазнини, които съдържат голямо количество наситени мазнини, и растителните, които не съдържат холестерол. Най-малък е добивът на олио от щурците, но за сметка на това то би могло най-лесно да се предложи на потребителите. Олиото от хлебарки има „особено неприятна“ миризма, според статия в изданието Food Navigator. Олиото от хлебарки би могло да се използва като смазочно масло или при производството на бои, се изтъква в статията. Учените отбелязват, че олиото от насекоми, което вече се използва за готвене в някои части на света, би могло да помогне за справяне с недохранването. В държавите, където хората не са свикнали да консумират насекоми обаче вероятно ще бъде трудно да се продава.
http://www.novini.bg/news/303564-учени-правят-олио-от-хлебарки.html
Президентът Радев патрон на шествието на...
Играта свърши
Боли ме заради всички участници в българ...
Играта свърши
Боли ме заради всички участници в българ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 71338
Блогрол