Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2015 10:14 - Изхвърлиха руската литература от лятната програма на учениците Прочети цялата статия тук: Изхвърлиха руската литература от лятната програма на учениците
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 638 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Западноевропейската литература замени руската в списъците с книги за учениците през лятото. Досега задължителната литература е променяна само веднъж, веднага след началото на прехода. Днешните ученици изучават "Малкият принц" на Екзюпери, а "Евгений Онегин" на Пушкин е извън програмата.

След настъпването на демокрацията, логично от програмата по литература отпадат произведенията, свързани със социализма и комунизма. Вече не се изучават творби за партизаните като "Овчарчето Калитко" и "Митко Палаузов", както и стихотворения, възхваляващи партията, каза пред Дарик Йорданка Божинова, преподавател по български език и литература в 18 училище "Уилям Гладстон".

„От Веселин Ханчев остана едно стихотворение - „Художник", което е много хубаво, свързано е с изкуството", обясни Йорданка Божинова.

От програмата отпадат и много произведения от руската литература:

„Отпаднаха например „Евгений Онегин" и „Война и мир". От руската литература остана един бегъл поглед".

В програмата са включени нови произведения от западноевропейската литература, като "Малкият принц" на Екзюпери, "Приказка безкрай" на Михаел Енде, "Щастливият принц" на Оскар Уайлд. От Балзак вместо "Йожени Гранде" вече се изучава "Дядо Горио".

„В шести клас са залегнали много повече произведения от западноевропейската литература. Преди 1989 година например „Малкият принц" го нямаше", допълни Йорданка Божинова.

Учениците трябва да четат произведенията, които изучават, и е добре да направят това през лятото, убедена е Мария Султанова, преподавател по български език и литература в Националната търговско банкова гимназия:

„Литературата е преди всичко изкуство. А досегът до изкуството е свързан с личното усещане за това произведение. Не възприемаме всички по един и същи начин - нито картините, нито музикалните произведения, нито литературните.".
Днешните деца предпочитат произведения с щастлив край и с по-малко негативни събития в сюжета. Това подсказва, че е необходимо учебната програмата да се обновява периодично с творби, които учениците харесват и към които проявяват интерес, убедени са преподавателите по литература, информира Дарик.

http://bulgarski.pogled.info/news/66932/Izhvarliha-ruskata-literatura-ot-lyatnata-programa-na-uchenitsite?utm_source=more-news







Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. silviia - .
20.08.2015 11:08
Е поне Пушкин трябваше да присъства.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20318115
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930