Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2015 15:49 - "Диамантът" край с. Белокопитово е зле маркиран и опасен
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.08.2015 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пътният възел "Белокопитово" край Шумен, който беше открит в понеделник, е не само излишно усложнен, но и опасен. Това показа проверка на място, която "Дневник" направи вчера.

Дължината на пътните платна във възела, в който се кръстосват трасетата от София за Варна и от Русе за Шумен, е почти 5 км. Обявената стойност на проекта е 66 млн. лв., а средствата за изграждането му бяха осигурени от бюджета.

Вчера пред "Дневник" директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заяви по повод критики в социалната мрежа "Фейсбук", че този тип детелини се наричали "диамант" или "свободни". "Просто това е нещо ново за държавата, каза той. Който пътува, ще оцени функционалността на този път, защото направлението от Русе за Варна не е с намалена скорост".

Според него във възела имало само 30 м, на които скоростта на движение падала до 30 км в час, но след това имало трасе с висока скорост.

Тестът за преминаване през съоръжението във всички възможни посоки обаче показа, че именно движението по по направленията Русе – Шумен, Варна – Шумен и София – Русе са най-рисковите. Няма как да бъде премината без намаление на скоростта и отсечката, която извежда трафика от Русе за Варна. Всичко това прави движението в пътния възел не по-лесно и в никакъв случай по-безконфликтно от това в градски условия.

Следващите четири видеоклипа илюстрират рисковете за шофьорите, преминаващи през кръстовището.

Варна – Шумен
При навлизането от Варна в пътния възел "Белокопитово" ви посреща ограничение на скоростта 60 км. и предупреждение, че се движите в лента без предимство. За да продължите към Шумен, най-напред трябва да пропуснете потока автомобили, които се движат в лентата вляво от вас, а след това в отсечка от около 100 м. да прекосите още две ленти, за да направите обратен ляв завой към Шумен. При интензивен трафик това би довело най-малкото до задръстване на входната лента от магистралата Варна – София.

Второто препятствие ви очаква на входа от София към Шумен. Точно там е и най-критичната точка на възела. Движейки се към Шумен имате две възможности – да навлезете в една от двете ленти, маркирани за насрещно движение, или да отбиете рязко в дясно, за да ползвате предимството си пред колите, идващи от София за Шумен. Трета възможност е да проявите разумна предпазливост и да спрете, за да се ориентирате в недоразумението, като блокирате движението в единствената лента към Шумен.

Този участък не може да бъде избегнат и ако се движите от Русе за Шумен.

Русе – Варна
Тестът на движението през пътния възел "Белокопитово" показа, че възможността за преминаване по направлението Русе – Варна без понижаване на скоростта също е силно преувеличена. Конфликтната точка в тази посока е мястото, където се сливат платната за движение Русе- Варна и Варна – Шумен.

Макар, че тази пресечна точка е регулирана, разумната предпазливост изисква да намалите скоростта и да се огледате добре за автомобили, които се приближават от ляво, за да продължат от Варна към Шумен. При това положение, навлизането във възела от Русе без да намалите скоростта носи висок риск.

Шумен - Варна
Някои от най-сериозните критики към проекта на пътния възел са свързани с начина, по който е организирано преминаването по направлението Шумен – Варна. За да стане това, след навлизането в системата, най-напред продължавате направо, подминавате входа откъм Варна и внимавате за автомобили, приближаващи (макар и без предимство) от дясната ви страна. След това правите остър обратен завой и попадате в критичната точка, където от ляво в лентата ви се влива потока автомобили, пътуващи от Русе за Варна.

София - Русе

При навлизането в пътния възел от София в посока Шумен или Русе отново задължително трябва да намалите скоростта, тъй като се движите в лента без предимство. Тя води до "у" образно кръстовище, където от лявата страна се движат автомобилите, пътуващи от Варна и Русе към Шумен. Заради маркировката за насрещно движение в две от лентите тези автомобили нямат друга алтернатива освен да навлязат в най-дясната, за включване в която чакате и вие. По неизвестна причина обаче за идващите от София тук знак "Стоп" не е поставен.

За Дневник шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров прогнозира, че

"в посоката Русе - Варна ще бъде изградена магистрала, 

защото все пак трафикът, който се генерира в момента , включително и от румънски туристи, е изключително натоварен". Всичко това - "в един светъл момент за България".

Сега обаче тестът на "най-големия пътен възел в страната" показва поне пет сериозни дефекта, както в проектирането, така и в организацията на движението през него:

1. С изключение на направленията София – Варна – София, Русе – София и в известна степен Шумен – Русе – Шумен, в нито един от останалите случаи проектът не осигурява безконфликтно движение и не елиминира трудностите и рисковете от шофиране в натоварена градска среда. А точно в това е смисълът на пътните възли като този край "Белокопитово"

2. Напълно нелогично и излишно усложнено е движението в посока Шумен – Варна. Отделен е въпросът, че
разстоянието от която и да е точка на Шумен до новия пътен възел е доста по-голямо отколкото съществуващите в момента добри възможности за включване в готовата част от магистралата за Варна.

3. Навлизането в ленти, маркирани за насрещно движение в направленията Русе-Шумен, Шумен – Варна и Варна-Шумен,крие сериозна опасност от тежки пътно-транспортни произшествия заради неизбежното объркване и трафика на голямогабаритни камиони.

4. В Цялото съоръжение липсва хоризонтална маркировка с указания за различните направленияна движението. Практиката в други европейски държави отдавна е доказала, че дублирането на табелите, указващи посоките с хоризонталното изписване на направленията улеснява шофьорите и дава достатъчно време за ориентиране.

5. Вертикалната маркировка – пътните знаци, поставени в "Белокопитово" в никакъв случай не отчита рисковете пред движещите се в конфликтните точки на пътния възел. Тя по-скоро отразява идеята за движение през него без задължително ограничаване на скоростта, но не и реалната обстановка.

image

Трите най-опасни участъка на пътен възел Белокопитово - Входът от Варна, вливането на трафика от Шумен и Русе към Варна и входът от София
Фотограф: Дневник

 



В очакване на възможните подобрения, които биха улеснили трафика във възела и по-важното – биха предотвратили катастрофите в него, не остава нищо друго освен да се забавляваме с чувството за хумор на Лазар Лазаров.

"Песента на Лили Иванова ("Детелини", бел.ред.)ще я направим химн на Агенция "Пътна инфраструктура", пошегува се вчера той.

Закачката му беше задочен отговор на въпросите, зададени в социалните мрежи вчера: Защо "Белокопитово" трябваше да е толкова сложно, след като можеше да е лесно и просто – като обикновена "детелина"?



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20277177
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930