Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 13:43 - Фирма източва София със занижени оценки на имоти! Бизнесмени до Бойко Борисов въртят незаконни обекти на езерото Ариана
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Скандална фирма източва Столична община. Става дума за фирма “Амрита”, която от години извършва оценката на имоти, на базата на които се определя цена за наем или за продажба, издадоха пред „Скандалните новини“ общински съветници.

Многократно старейшините са настоявали в рамките на вътрешните комисии в общината, както и по време на заседанията на Столичния общински съвет, на въпросната фирма да й бъде забранено да прави оценки, тъй като при нея е обичайна практика апетитни имоти да бъдат отдавани под наем или продавани по занижени цени. Всъщност това отлага само гласуването на решения и като цяло забавя работата на съветниците, тъй като почти винаги се налага да се прави преоценка на дейността на “Амрита”.

„Обикновено намираме сериозни доводи за одит на оценките й, които са свързани с незпазване на закона и с умишлено занижаване на цените на имоти”,коментира пред „Скандалните новини“ общинският съветник от БСП Милка Христова.

Заради скандалните оценки на „Амрита” се стига до там, че на поредно заседание на стопанската комисия в общината бе решено да се направи преглед на всички лицензирани оценители и статистика на това колко от техните оценки са връщани за преразглеждане. Най-често с подобна занижена цена са имоти, които се намират в апетитните места около централната част на града като кв. „Лозенец“.

“Не е нормална ситуация, в която толкова системно биват връщани оценки. Единствената ни идея е, че по този начин се опитваме да браним интересите на столицата, тъй като със занижаване цената на общинските имоти на практика пряко се ощетява общинският бюджет”, допълни тя.

По думите й един от последните случаи със скандална оценка, направена от “Амрита”, е във връзка с определянето на наема на трите търговски обекта до езерото Ариана. По непотвърдена информация те са собственост на приближени на премиера Бойко Борисов. Трите обекта са 100% незаконни, защото са с изтекъл срок на договорите и в момента вместо наем, общината прибира от собствениците на тези обекти глоби.

“Имахме няколко случая с такива оценки, направени от фирмата за оценка на имоти в кв. “Младост”, които се наложи да се връщат и да се коригират”, коментира Христова. Почти във всеки регион, по думите й, има такива случаи на неправилни оценки, които се връщат. Обикновено това се случва, когато се уреждат сметки по регулация и в тези ситуации цените на общинските имоти се занижават.

Какво може да направи Общинският съвет

Според Христова това, което може да направи Общинският съвет, е да изиска справка колко пъти тази фирма е била ангажирана с изготвянето на оценки. В колко от тези случаи се е налагало тези оценки да не бъдат приемани от комисиите и се е налагало да бъдат коригирани. Това говори, че тази фирма не изпълнява коректно задълженията си и съответно може да се мисли за развалянето на договора между нея и Столична общината.

Как е закачена тази фирма за общината

Провежда се конкурс, на който се избират външни оценители. Избира се цял списък с оценители, с които общината сключва договор и на които могат да бъдат възлагани оценки по различен повод – за наем, за цена на имоти при сключване на някакви сделки и др. „Амрита“ е една от многото такива фирми. Това, което прави впечатление, е че тази фирма често е канена да извършва оценки тогава, когато става въпрос за значими обекти.

Проверката ни установи, че фирма е голяма и със сериозни възможности, но изборът коя фирма да изготви оценка се прави по два начина – в единия случай е канена от общински слъжител или пък самия инвеститор, който е заинтересован от сключването на сделка поръчва изготвянето на оценката. В тази ситуация остава съмнението, че този, който поръчва оценката, поръчва и размера й. Но това не може да се докаже, може само да се предполага.

В случая с обектите на Ариана скандалното е, че се “направи недопустимо изхождане от базата на това, че се отдават като търговски обекти, а оценката се определя на база наем на апартамент. Известно е, че един апартамент е с многократно по-нисък наем, отколкото един търговски обект със същата площ“, обясни Милка Христова.

Освен това няма как прилежащ терен, който е към застроената площ, да се отдава един път като открита площ и един път като прилежащ терен, защото прилежащата площ е една-единствена. Така се създава лошото усещане, че се прави опит да се занижи оценката в интерес на някого и в ущърб на данъкоплатците.

Автор: Елица Елефтерова, СКАНДАЛНИТЕ НОВИНИ




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20136153
Постинги: 18643
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031