Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2015 19:35 - Ученик от Благоевград: Ако Васил Левски беше жив днес, сам щеше да се обеси
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1267 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 18.07.2015 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Единадесетокласник, възпитаник на едно от най-елитните училища в Благоевград, остави без дъх учителката си по литература, обявявайки пред нея и целия клас, че ако Васил Левски би бил жив днес, сам щеше да се обеси, съобщава днес в. "Вяра".

Изказването на ученика Ивайло Димитров (б.а. името е умишлено променено) дошло в час по литература преди дни, когато той бил вдигнат да каже наизуст стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски", научи репортер на в. „Вяра". Учителката по литература възложила на учениците от класа да наизустят стихотворението за Апостола, тъй като само след дни предстояло да бъде отбелязана 142-годишнината от смъртта му, довериха ни още нашите източници. Ивайло знаел стихотворението, но когато бил вдигнат да бъде изпитан, той категорично отказал да го каже. На въпроса на учителката защо, младежът съвсем спокойно отговорил: „Няма да го кажа, защото ме е срам да рецитирам нещо толкова велико с оглед на факта в каква държава живеем. Ако Васил Левски беше жив днес, той сам щеше да се обеси", троснато отговорил единадесетокласникът.

Вместо да смути учениците обаче, отговорът му ги разсмял, освен че го подкрепили в изказването му, започнали дори и гръмко да го аплодират.

Стъписаната от ужас учителка не могла да повярва на чутото. Тя се шокирала още повече, когато друг негов съученик без притеснение се провикнал „Госпожо, защо ни карате да учим такива неща? Васил Левски е голям българин, неговото дело е велико, но то е несъвместимо с живота, който живеем. Можем да рецитираме всичко за него, ако жертвата му си струваше", допълнил той. Запознати ни разкриха още, че в този момент учителката, освен че написала двойки на двамата ученици, тя ги и помолила да напуснат часа, за да може той да бъде проведен спокойно. Временно изпълняващият длъжността шеф на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Благоевград Васко Павлов коментира, че подобна реплика от ученик би могла да бъде казана поради много причини.

„Едно такова изказване може да бъде провокирано от много неща, всичко е относително. Зависи ученикът в каква семейна обстановка живее, с какви морални ценности е захранен и не на последно място - каква е средата, в която се движи. Не бих могъл да коментирам нищо повече, без да знам подробности, свързани със социалния статут на момчето", лаконичен бе той.

Ивайло е един от отличниците в класа, той е сред децата, които почти никога не създават проблеми. „Винаги е тих и скромен, до момента не си е позволявал подобни коментари в никой час. Когато колежката ни каза за какво всъщност става въпрос, всички много се учудихме", казаха негови преподаватели. Те обаче твърдят, че е напълно вероятно това негово изказване да е свързано със силната му чувствителност и силно развитото му чувство за справедливост. /cross.bg







Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. deleted-4udovi6teto - !
18.07.2015 20:09
Браво на този ученик!
Подкрепям го изцяло.
Чу
цитирай
2. zaw12929 - Да се самообесва левски днес е кощунство
19.07.2015 23:16
ТОЗИ УЧЕНИК ПРОПУСКА, ЧЕ ЛЕВСКИ СЕ БОРЕШЕ ДА НЕ СМЕ ТЕРИТОРИЯ ОТ ИМПЕРИЯТА НА СУЛТАНА И ТАЗИ ИСТОРИЧЕСКА ЗАДАЧА Е ИЗПЪЛНЕНА. Възстановена е България 1878 и жертвата на Апостола има най голяма заслуга.

Да се самообесва левски днес е кощунство: Ние днес сме отговорни за това, каква държава сме, дори, като не отиваме да гласуваме- на последните 5-6 избори не са участвали повече от 25-35% от избирателите и те са най вече младите, които искат някой Левски да бъде отново обесен, за да си променим държавата... Жалко! Трябва да се говори за държавата, като развитие, като национално помирение и национална кауза. Ред е на младите да кажат каква държава искат и да я направят, имайки в предвид завета на Левски" България, република в която живеят българи, турци, цигани..." а какво стана, като се наделихме на партии за да се мразим, за да пращаме изучените си деца на Запад- за високи заплати, А Левски без заплата работи за свободна България, която има нужда от младите... от вас абитуриенти, абсолвенти, от вашите проекти...
Казаното от децата е резултат от общите ни усилия да унищожим България... от работата на медиите няма невинни е и какво?!
По приказки се класираме за Гинес, а по производителност и развитие- нула. Възприехме най лошото на Запада- без бракове семейства, даже.. еднополови... и пропускаме да пазим българските традиции, като име, като култура... , като православие и не си даваме сметка че без тях няма държава и тя няма как да е друга... културата, мъдростта на Изтока винаги е била водеща за прогреса на човечеството- за Запада- ограбването на народите, робство колонизиране... разделяи и вкадей
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20317164
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930