Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 23:22 - ОСТАВЯНЕТО НА СЕМЕЙСТВА БЕЗ ПОКРИВ В ГЪРМЕН Е РАСИСТКА АКЦИЯ,КОЯТО НАРУШАВА ТРИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРА
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 831 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2015 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
А Франция, като им събори бараките, събра ги на един самолет и ги отпрати какво беше? Има закони, които са за спазване. Както и миналото лято, така и сега, те са запознати със ситуацията и знаят, че трябва да напуснат незаконните си жилища. Имали са достатъчно време да предприемат действия, но не са. Първото нещо, което държавата трябва да направи е да отнеме родителските права на всеки един от гражданите, който не е предприел нищо, за да осигури покрив над главата на детето си. А колкото до антибългарската престъпна организация БКХ, ще дойде ден, когато ще бъде забранена!

Във връзка с оповестената от медии информация, че ромски семейства от четири разрушени на 29 юни незаконни постройки в Гърмен в момента нощуват под открито небе, тъй като няма къде да се настанят, както и предвид съобщението на кметицата на Гърмен, че общината няма възможност да предостави жилища на останалите без дом,[1] Български хелзинкски комитет (БХК) заявява:

Разрушаването на четирите постройки бе извършено под обществен натиск като колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях, които по никакъв начин не са причастни към инцидентите от миналото. Тази кампания бе съпътствана с публична расистка антиромска риторика, която бе подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии.

За риска да се стигне до настоящата ситуация БХК предупреди още на 27 май от ефира на телевизия Bulgaria On Air.[2] БХК и в миналото нееднократно е подчертавал, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства, които са живели в тях продължително време, без осигуряване на алтернативен подслон, дори когато те са формално незаконни, е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище. Въпреки това, то бе извършено.

Принудителните евикции на лица от техните единствени жилища бе заклеймено като нарушение на международното право на три пъти по дела, свързани със сходни на настоящия случаи, в които нашата страна бе осъдена. Досега три различни международни органа са се произнасяли с осъдителни решения срещу България. Това са Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото Йорданова и други срещу България;[3] Комитета по правата на човека на ООН по делото Найденова и други срещу България;[4] и Европейският комитет по социални права по делотоЕвропейски център за правата на ромите срещу България.[5] Тези три международни органа са установили съответно нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна. Следва също така да се отбележи, че в случая тези мерки бяха селективно насочени към обитатели-роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища. Това е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право. С настоящите си действия органите на държавната и на местната власт в Гърмен създадоха предпоставки за продължаващо нарушаване на международното право и в други региони на България, задълбочаване на социалния проблем и изостряне на междуетническото напрежение. Те също така за пореден път накърниха международната репутация на нашата страна, тъй като техните противозаконни действия няма да останат неотбелязани от международната общност.

БХК призовава към незабавно прекратяване на принудителните евикции на бедни хора от единствените им жилища, както и на всякакви други популистки действия от страна на властите, вземане на спешни мерки по осигуряване на подслон на останалите без дом, включително на възрастните, лицата с увреждания и децата, както и за предприемане на конкретни мерки, които ще предотвратят предпоставките, довели до настоящата ситуация в Гърмен.

БХК ще обмисли възможности за предприемане на правни действия срещу нарушенията на международното право в настоящия случай.

Красимир Кънев,
Председател на БХК




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. born - Тези аборигени не са се пръкнали от ...
02.07.2015 23:28
Тези аборигени не са се пръкнали от Сахара или Северния полюс. Редно е да бъдат върнати там, където са живяли преди да се довлекат на сегашното си местоживеене.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20125914
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031