Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 19:43 - ЗАПОЧВА ПОДПИСКА СРЕЩУ РАЗПОЛАГАНЕТО НА АМЕРИКАНСКА ВОЕННА ТЕХНИКА У НАС
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.06.2015 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Подписката е по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и ще бъде внесена в Народното събрание и Министерския съвет, които трябва да се произнесат по нея. В инициативния комитет за подписката участват представители на "Модерна България" - юристите Борислав Цеков, Петър Кичашки, Здравка Кръстева, Росен Георгиев и политологът Иво Инджов, както и журналистът Александър Симов, главният редактор на сайта "Поглед.инфо" Румен Петков, депутатът от VII ВНС Еленко Божков, предприемачът Георги Дренчев, един от водачите на февруарските протести Ангел Гаджев и др. Снимка: armymedia.bg

Национална гражданска инициатива срещу разполагането на чуждестранeн военен контигент на територията на България, започва инициативен комитет от юристи, журналисти и граждански активисти по идея на гражданското непартийно Движение "Модерна България".


Подписката е по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и ще бъде внесена в Народното събрание и Министерския съвет, които трябва да се произнесат по нея. В инициативния комитет за подписката участват представители на "Модерна България" - юристите Борислав Цеков, Петър Кичашки, Здравка Кръстева, Росен Георгиев и политологът Иво Инджов, както и журналистът Александър Симов, главният редактор на сайта "Поглед.инфо" Румен Петков, депутатът от VII ВНС Еленко Божков, предприемачът Георги Дренчев, един от водачите на февруарските протести Ангел Гаджев и др.


"Ако Полша и прибалтийските републики имат свои причини да се чувстват застрашени от Русия, то ние в България нямаме такива причини. Да сме коректен член на НАТО не означава, че трябва да изпълняваме безропотно исканията на нашите партньори, дори когато те не отговарят на нашите национални интереси. Разполагането на чужд военен контингент на българска територия би могло да превърне България в мишена, както на ответни мерки на Русия, така и на ислямския тероризъм", подчерта Борислав Цеков, който е председател на инициативния комитет. 


Публикуваме пълния текст на гражданския призив към подписката:


Уважаеми граждани на България!


В днешните сложни и тревожни времена, когато на международната арена се разгаря остро противопоставяне и даже започна нова надпревара във въоръжаването, сме изправени пред един общ дълг:

 
Да не допуснем превръщането на България в плацдарм за уреждане на чужди геополитически цели и домогвания, от което биха пострадали дългосрочните национални интереси. 


Да опазим нашата Родина от въвличане във враждебни действия срещу други държави и да не допускаме тайни споразумения в такава насока. 


Да предотвратим превръщането на страната ни в мишена било на ответните мерки на други държави, било на ислямския тероризъм.
Ние разбираме суверенната позиция на други държави, които имат свои опасения и напрежения в отношенията с Русия. Но сме категорични, че и те трябва да уважават суверенните интереси на България. Националната сигурност на нашата страна не е заплашена нито пряко, нито косвено от Руската федерация. Затова нищо не налага разполагане на чуждестранни военни контингенти на българска територия. Подобни действия, съвсем естествено, могат да предизвикат ответна защитна реакция и биха довели до нежелано влошаване на традиционно добрите двустранни отношения между България и Русия. Нещо повече разполагането на чужд военен контингент у нас би могло да превърне страната ни наистина във „фронтова държава“ и по отношение на ислямския тероризъм.


В условията на икономическа криза, подобни действия биха се отразили неблагоприятно и върху туристическата индустрия и чуждестранните инвестиции.


Членството в НАТО не означава безропотно изпълнение на чужди геополитически цели и задачи. Над всичко трябва да е националния интерес и уважението към достойнството на българския народ и суверенитета на България. 
Ето защо, ние участниците в настоящата подписка, се обръщаме към българските власти – към Народното събрание и Министерския съвет - с категорично настояване: 


Да не се допуска разполагане на чуждестранни тежки въоръжения и войскови части на територията на България, които са насочени към други държави.


Призоваваме всички наши съграждани, които споделят тази позиция, независимо от политически и други различия, да се присъединят към нея, полагайки подпис в Националната гражданска инициатива, която ще бъде внесена в парламента и правителството.

 

Бланка за събиране на подписи може да бъде изтеглена от тук:

http://dvizhenieto.org/wp-content/uploads/2015/06/blanka.pdf




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20126344
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031