Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2015 14:24 - Атаки срещу жандармеристите в Гърмен, чуват се призиви за нахлуване в ромския квартал
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2015 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес изтича срокът, поставен от протестиращите в община Гърмен, държавата да се справи с незаконните строежи в ромската махала "Кремиковци" в селото.

Недоволни от направеното до момента за решаването на проблема, местни жители насрочиха протестно шествие. То ще тръгне от Гърмен в посока Марчево и ще спре на мястото, където преди 10 дни се случиха кървавите сблъсъци между роми и българи. Очаква се протестът да бъде подкрепен и от привърженици на различни футболни отбори от страната и членове на мотоклубове.

"Дневник" следи на живо случващото се:


14.00 ч. Въпреки призивите за мирен протест, напрежението в Гърмен ескалира, като протестиращи са започнали да замерват жандармерията с кутии от бира и шишета, предаде радио "Фокус"- Пирин . Чуват се призиви да се нахлуе в ромския квартал и да се спре тормозът над българите. В отговор силите на жандармерията облякоха цялостата си екипировка, включваща каски, щитове, защитни елементи на коленете и лактите, палки и други помощни средства.

13.40 ч. Протестното шествие в Гърмен се отправи към ромският квартал  "Кремиковци", предаде радио "Фокус" – Пирин. Пред хората се движи автомобил, в който се намира директорът на ОД на МВР-Благоевград Христо Разсолков.

Начело на шествието е автомобил с говорител, след него са се подредили дошлите рокери от цялата страна. Следват футболни фенове и жители на Гърмен. По главната улица шествието мина с възгласи "българи юнаци".Организаторите призовават да не се стига до сблъсъци. Всички улици в близост до централната са отцепени от полицаи.

13.30 ч. "Земя напоена с кръв не се продава за 1,50 лв", "Българи, юнаци", това са част от възгласите, които се чуват на площада пред Гърмен. Както известно общината лансира вариант за узаконяване на постройките, като издигналите ги купят земята под тях на цена, започваща от 1.50 лева за квадратен метър. Тази идея бързо беше забравена, след като хора от близките села заявиха претенции, че всъщност земите са техни.

Иказвания към момента направиха Георги Делиев член на инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, Иван Кременлиев председател на инициативния комитет, Рахим Арнаудов, жител на с. Дряново, Иван Бейректаров и Вили Павлова представител на църковното представителство в община Гърмен. След приключване на официалната част шествието ще се отправи към ромския квартал "Кремиковци".

12.40 ч. Започнаха първите речи на площада в Гърмен, където има около 500 души. Продължават да се стичат хора. Вече присъстващите носят плакати, на които пише "Стига вече политическо робство", "Има ли закон в България?", "Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши". По-късно ще има и шествие, което ще е от площада до разклона за ромската махала "Кремиковци".
image

Фотограф: Юлия Лазарова

image


Позовавайки се на очевидци, БНР съобщи, че няколко лекотоварни автомобила са транспортирали жителите от ромската махала към гората. Повечето участници в протеста са с нагласата, че той ще продължи и дори ще се пренесе в столицата, уточнява още националното радио.

12.05 ч. Около 30-на рокери пристигнаха на центъра на Гърмен, предаде съобщи радио "Фокус"- Пирин. Местното население ги посрещна с бурни аплодисменти. Рокерите са придружени от 10 коли със софийска регистрация. Все още хората са сравнително малко, въпреки предварително обявените очаквания за 10 000 присъстващи.
image

Фотограф: Юлия Лазарова

image


Полицията умишлено спира хората, които идват за протеста, каза по Дарик радио един от организаторите на днешния митинг Иван Байрактаров. Според него по пътя от Банско към Гоце Делчев има изградени пет полицейски пункта.

"На тях хората ги проверяват ги за какво ли не - за пожарогасители, за аптечки в колите и за каквото се сетите, само за да ги бавят. Нямаме информация към този момент дали има задържани", посочва Байрактаров.

image

Пред сградата на община Гърмен бяха издигнати подобия на къщи. И ние ще поискаме да ни ги узаконят, коментират хората, недоволни от подхода на общината към решаването на проблема
Фотограф: Юлия Лазарова

image


Междувременно в профила си във "Фейсбук" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин написа: "Конфликтът в Гърмен е етнически, но корените му са в бедността – и на роми, и на протестиращи. Бедността в България. Затова и решенията не следва да бъдат етнически. Нито пък легалистки".

Той допълва, че противопоставянето е пагубно. "Ние трябва да се спрем навреме и да разберем, че проблемите, които бедността създава, не са само на бедните. Иначе всички ще се заселим на ул. "Извън регулацията", казва още Калфин във "Фейсбук".

11.45 ч. Около 200 души са се събрали на площада в Гърмен, където звучи патриотична музика, съобщи агенция "Фокус". Три коли на жандармерията са в района. На място е и директорът на ОД МВР – Благоевград Христо Разсолков, който координира действията на полицейските служители и жандармерията.
image

Фотограф: Юлия Лазарова

image


11.00 ч. Засилено е полицейското присъствие в община Гърмен преди началото на протеста, предаде радио "Фокус Пирин". Част от жителите на Гърмен вече се събират на площада. Започнаха да пристигат и представители на мотоклубове от страната. Сред хората се забелязват и активисти на ВМРО.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/02/2545350_na_jivo_ataki_sreshtu_jandarmeristite_v_gurmen_chuvat/



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20261058
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930