Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2015 19:39 - Горанов срещу Горанов: 1 млрд. заем не е нужен, без 16 млрд. заем - гръцки сценарий
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Хаштаг-BG продължава да припомня на своите читатели безпринципността и лъжите, които бълват представители науправляващата Четворна коалиция и проправителствените НПО и "независими" експерти. Публикуваме едно към едно това, което те говореха преди малко повече от година като опозиция за заема от 1 милиард на правителството "Орешарски". И заедно с това тотално противоположните им позиции днес в ролята на управляващи за безпрецедентно големия дълг от 16 милиарда лв., с който тяхното правителство иска да зароби България за поколения напред.

В поредица от публикации ви показваме техните пропагандни лъжи и тоталната смяна на позициите им според това кой е на власт - "Лъжите на реформиста" - Радан Кънев, "Много е непочтено да взимаш такъв голям заем" - Мартин Димитров, "Триковете на Лукарски: 1 млрз. - раздават пари за изборите, 16 млрд. - аз съм "за""Ганев с/у Ганев: 1 млрд. заем е страшно, 16 млрд. не е страшно""Ангелов с/у Ангелов: 1 млрд. е лошо решение, 16 млрд. - много шум за нищо"Менда с/у Менда: 1 млрд. - сигналът е лош, 16 млрд. - не заем, а програмаИПИ срещу ИПИ: 1 млрд. заем е съмнителен, 16 млрд. заем е неизбежен и Каролев срещу Каролев: 1 млрд. - дългова спирала, 16 млрд. - държавата фалира без заема, днес продължаваме със сравняването на позициите на управляващите и проправителствените грантови граждани от периода, когато правителството на Орешарски теглеше 1 млрд. лв. заем, до днес, когато Четворката готви заробващ дълг с 16 пъти по-голяма тежест.

Днес ще направим паралел между изказванията през 2013 и днес на главното действащо лице по новия заем - Владислав Горанов. Когато предходното правителство изтегли 1 млрд. заем, днешният финансов министър, чийто лик се появи на банкноти раздавани от опозицията, които придобиха публичност като "горановки", беше редови депутат от тогавашната опозиция и днешни управляващи - ГЕРБ. В последствие Горанов си подаде оставката от парламента, защото заплатата на народен представител му се виждала малка. Не стана ясно защо в този смисъл Горанов е приел да стане финансов министър, след като министерската заплата не е много по-висока от депутатската. Днешното главно действащо лице по тегленето на заробващ заем от 16 млрд. лв. беше и сред най-активните, когато се готвеше актуализацията от кабинета "Орешарски" в размер на 1 млрд. лв.

На пресконференция на ГЕРБ по повод актуализацията от 1 млрд. лв., проведена на 22.07.2013 г., Горанов заявява, че актуализацията не е необходима, защото бюджетът може да се изпълни и без нея: "Всички ангажименти, които кабинетът поема през тази година, позволяват бюджет 2013 да се изпълни без прекомерен дефицит, само защото актуализацията ще обхване само последните месеци. За следващата година обаче бюджетният дефицит ще надхвърли 3% от БВП, ако не се намерят допълнителни приходи, а правителството очевидно не желае да повишава събираемостта."

Очевидно, че възмущението на днешния финансов министър за актуализация с 16 пъти по-малка от предлаганата от него, че се стига до там, че той активно се включва в анти-правителствените протести. По информация на "Капитал" от 23.08.2013 г. Владислав Горанов, заедно с друг днешен радетел на гигантския заем - Менда Стоянова, са били единствените депутати, които са се включили в протеста, който стана известен като "Нощта на белия автобус", когато протестиращи се опитаха да щурмуват автобус пълен с народни представители от тогавашната управляваща коалиция.

Освен площадното скандиране срещу заема от 1 млрд. към 2013 г.,Горанов е и основен оратор на ГЕРБ по време на разискванията по поемането на дълга в Народното събрание, разказва "Капитал" в публикация от 31.07.2013 г. От парламентарната трибуна той прави следните съмнителни сметки, имащи за цел да "покажат" как 1 млрд. е напълно ненужен: "След като имаме по-висок номинален ръст на БВП през 2013 г. спрямо миналата, защо не предвиждате никакъв ръст в приходите? Защо не си поставяте амбициозни цели? Служебното правителство коригира прогнозите. Зад номиналния БВП стои 1% реален растеж. Има ускорение на номиналния БВП. Тези анализи на база номиналните числа ни дават основание да смятаме, че твърде бързо се реализира приходната част в бюджета. След като сте си наумили да изхарчите 286 млн. лв., поне половината биха могли да отидат за социални мерки."

Днес, вече сменил опозиционерската и протестърска дреха и облечен във власт, Горанов зове за заробване на България с гигантски заем в размер 16 пъти по-голям от този, срещу който той е надувал протестърски вувузел в "Нощта на белия автобус". На пресконференция от 18.02.2015 г. Горанов заявява: "България може да тръгне по пътя на Гърция, ако не вземе заем, който да гарантира, че през следващите години страната ни ще може да плаща дълговете си. Оказва се, че дупката, в която ще се наливат новите заеми, е изкопана от дефицити и стари дългове, които трябва да плащаме. Склонен съм да намаля размера на предстоящия заем. Това може да стане като спрем да отваряме дупката на дефицита, но с това едва ли би се съгласил социалният министър. Иначе казано - за да не трупаме дефицити, ще трябва да режем социални разходи."

Горанов обаче си спестява да каже, че тази дупка, изкопана от дефицити и стари дългове, е всъщност направена от първото правителство на ГЕРБ - правителство, в което той беше зам.-министър на финансите, т.е. втори финансист в държавата след Дянков. Всъщност, това което Горанов днес ни казва, е да теглим едни пари, с които той да се разплати по кредити, които той и Дянков са вземали в първия кабинет на ГЕРБ.

В коментар за "Фокус" на 12.02.2015 г. Горанов казва: "Коментарът по цялата дискусия, с риск да го профанизирам, мога да го сведа до това, че за БСП е отчайващ ход да се прави политика там, където не трябва."

В коментар пред БНР на 15.02.2015 г. Горанов пък заявява, че лихвата по кредита е нормална: "10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия. Те се слагат като горна граница много далеч от това, което ще се постигне реално." 

Разбира се, на чужд гръб и сто тояги са малко, а няма да е Горанов този, който ще изплати гигантския заем в размер на 16 млрд. Заемът ще се изплаща от поколения българи, за да може и Горанов, като доскорошния си началник - Дянков, да си сложи в автобиографията, че е бил министър. Толкова е кратък пътят от протестърски вувузел до министерско кресло - минава малко над година, ролите се обръщат и довчерашният върл опозиционер и основен оратор срещу заем от 1 млрд., се превръща в първи пропагандатор на дълговото робство и основен радетел на 16 пъти по-голям заем.

Хаштаг-BG ще продължи да припомня позициите на днешните управляващи и проправителствени НПО експерти, които претендират за независимост и обективност, защото смятаме, че е важно да се знае кой от каква позиция говори и раздава оценки от последна инстанция. Още по-важно е, когато един и същи човек прави диаметрално противоречиви изказвания и внушения по сходни проблеми в рамките на малко повече от година.

Автор: Хаштаг-BG




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20132029
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031