Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2015 11:52 - Плевнелиев иска по-силно присъствие на НАТО у нас
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
0



 Неотдавна Северноатлантическият алианс взе решение за създаване на шест центъра за командване и управление в България, Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша. Тези центрове трябва да осигурят връзка между националните сили на тези държави и многонационалните сили на НАТО.

"Ние се стремим да увеличаваме присъствието на алианса в района, за да се повиши потенциалът за реагиране на страните членки", посочи домакинът на срещата Йоханис. Той и българският му колега Плевнелиев заявиха също, че подкрепят санкциите срещу Русия.

Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 г. Това обяви по-рано днес на пресконференция в Букурещ президентът Росен Плевнелиев след срещата си с румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис.

„Не всички пътища трябва да водят към Брюксел. Могат да бъдат и север-юг. Искаме да свържем средиземноморските пристанища с балтийските. Искаме да направим това и с електро- и газовата инфраструктура. Вече имаме сключен договор за доставка на азерски газ. Изграждаме газов интерконектор България - Гърция, който ще бъде с достатъчен капацитет, за да може да осигуряват доставки. Очакваме този интерконектор да бъде изграден към 2017 г. и да влезе в експлоатация през 2018 г.. Той ще се финансира от Европейската комисия", заяви Росен Плевнелиев, съобщава "Фокус".

По думите му интерконекторът ще бъде двупосочен, за да може Румъния да получава азерски газ и обратното - България да получава газ от Румъния. 

"Искаме да надградим не само инфраструктурата, но и да направим интелигенти инструменти за покупко-продажба на енергия. Ще работим за интегриран регионален пазар. Това е стратегически важно", каза още Росен Плевнелиев.

Има много добра връзка между България и Румъния, заяви, от своя страна, на пресконференцията в Букурещ румънският президент Клаус Вернер Йоханис след срещата си с Плевнелиев.

„За мен е чест и радост днес да сте наш гост в Букурещ. Това е първият държавен глава, който посрещам в Букурещ, откакто започна моят мандат. Това показва много добрата връзка между България и Румъния”, заяви Йоханис. "Тази първа среща между нас ни позволи да направим баланс между нашите отношения. Ще засилим отношенията си чрез транспортни проекти, образователни и др.”, посочи румънският държавен глава. Президентът на Румъния отбеляза, че осигуряването на енергийната сигурност и засилването на регионалната сигурност са само някои от аспектите, които са засегнати по време на разговора днес. "Говорихме и за присъединяването на двете страни към Шенген", каза още Йоханес.

http://glasove.com/ikonomika/48353-plevneliev-poiska-po-silno-prisystvie-na-nato-u-nas

 

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20228197
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930