Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 13:27 - Русенска фирма вероятно е част от схема за източване на ПИБ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1862 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2015 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Вероятно, в горната снимка виждате нещо неестествено, фалшиво, нетипично лустросано. Локомотивът уж изглежда като истински, но не съвсем. Не се лъжете, това не е истински локомотив, а просто модел – умалено копие. За разлика от тази играчка за пораснали деца, то едни 106 588 488.74 лв, които Първа инвестиционна банка /ПИБ/ е отпуснала под формата на три кредита в евро на фирмата, изписана върху локомотивчето, са съвсем реални. Когато, обаче, единственото обезпечение на тази крупна сума са дружествени дялове на стойност 1,5 млн. лв, човек би си задал естествения въпрос, защо тази банка отпуска кредити, по-големи от залога, направен от кредитополучателя. И ако разберете, че „Булмаркет“ е просто една от многото фирми, свързани като собственост с кипърския гражданин Георгиус Георгиу, на които ПИБ е отпуснала общо над един милиард лева – 1 271 461 780,13 лв, вероятно вече сериозно ще се замислите.

Всичко това става ясно от най-мащабното разследване, направено от специализирания сайт bivol.bg, и обхванало 280 български и 50 офшорни фирми с корпоративни кредити на обща стойност 3,25 млрд. лв от общо 4,9 млрд. лв отпуснати от ПИБ. Уникалният труд на разследващите журналисти показва, че Георгиус Георгиу е мажоритарен или едноличен собственик на фирми, получили кредити от банката, които превишават собствения й капитал. По всичко личи, и че кипърският гражданин, като бивш съдружник и настоящ директор на LEGNANO ENTERPRISES, е свързано лице по смисъла на закона със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са собственици и на тази компания. Всички кредити към фирми собственост на Георгиу трябва да бъдат провизирани на 100% и не могат да надвишават 20% от капитала на ПИБ, който е 719,6 млн. лв. Това е изискването на член 395 от Регламент № 575/2013 на Европейския парламент.

Данните от разследването са предоставени от bivol.bg на вниманието на Европейската комисияна Европейския парламент и на БНБ на 21 януари т.г. Българските институции, в лицето на БНБ и КФН /Комисия за финансов надзор/, засега многозначително пазят пълно мълчание по темата, точно така, както си пасуваха преди фалита на КТБ, оставила след краха си капиталова дупка от 3,75 млрд. лв. По-интересна ще бъде реакцията на Брюксел, откъдето дойде одобрението ПИБ да бъде спасена на пожар от фалита с 900 млн. лв. държавна помощ през горещото лято на 2014 г. Тези пари все още не са върнати от банката в бюджета на страната, но както е видно, това съвсем не пречи на ПИБ да раздава смело кредити на свързани компании.

Георгиус Георгиу – мажоритарен собственик на „Булмаркет“.

Всъщност, в собствеността на русенската фирма „Булмаркет ДМ“ няма нищо русенско. Управителят и минотарен собственик Станко Станков е родом от Балчик и дори е бил кмет на морския курортен град в средата на 90-те години. Мажоритарен собственик на капитала е компанията „Векта консулт“, от която тръгва нишката към офшорките на остров Кипър, чиито реален собственик е Георгиус Георгиу. Схемата е показана добре в разследването на bivol.bg. Собственик на „Векта консулт“ е офшорката „Борунди сървисис лимитид“, зад която стоят фирмите на Георгиу „LEN SECRETARIAL“ и „DIN NOMINEES“. „Булмаркет“ извършва широкоспектърен бизнес в областта на търговията и дистрибуцията на всички видове горива, транспортни услуги и логистика, вкл. железопътен транспорт, търговски дейностти в областта на селското стопанство и др.

image

Актуална справка от Търговския регистър за собствениците на „Булмаркет ДМ“ ООД

Всичко започва в началото на 2014 г., когато фирмата-майка „Булмаркет ДМ“ е раздробена на няколко по-малки фирми. 100% от капитала на три от тях – „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт Булмаркет“, са обект на залог, според договорите по кредитите на стойност 54.5 млн. евро, отпуснати от ПИБ на „Булмаркет ДМ“. Както посочихме по-горе, общият дялов капитал на трите фирми е 1,5 млн. лв., разпределен по дялове с номинална стойност от 100 лв., както следва: „Булмаркет автотранспорт“ – 6 500 дяла, „Олео протеин“ – 7 000 дяла и „Порт Булмаркет“ – 1 500 дяла. Капиталът на трите компании е разликата между активите и пасивите им. Според финансовият журналист Мирослав Иванов, който също е писал по темата в блога си, „Порт Булмаркет“ е получил активи за 10.3 млн. лв. и пасиви за малко над 10.1 млн. лв. В „Булмаркет автотранспорт“ отиват активи за 657 хил. лв., а в „Олео протеин“ активи за 30.7 млн. лв. и пасиви за почти същата сума. Иванов показва, че активите, които са заложени като обезпечение, са ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по-малко от отпуснатите от ПИБ кредити.

На 24 февруари 2014 г. в Русе са сключени три еднотипни договора за залог на дружествените дялове на споменатите по-горе три фирми, които обезпечават три кредита, отпуснати от ПИБ към „Булмаркет ДМ“, съответно за 2717,5 и 10 млн. евро. По този начин компанията-майка не е обект на залог, а ако възникнат проблеми с обслужването на кредитите, ще изгорят трите фирми-бушони.

image

Булмаркет“ ползва площадките на несъстоялия се социалистически гигант „Тежко машиностроене“ край Русе.

Каква е схемата?

Схемата е на класическа пирамида, при която трябва да има постоянен приход на пари на входа. Когато кранчето секне, както в случая с КТБ, всичко рухва. Ето какво описание дава журналистът Мирослав Иванов в блога си „Финансови смислици“:

„Куха фирма, или такава с минимална дейност, получава многомилионен кредит. За всички – и кредитоискател, и банкер е ясно, че фирмата няма никакъв шанс да обслужва огромния си заем. Тя просто няма бизнес ресурса да го прави. За да не е проблемен той и да вкара банката в „беля“ пред регулатора, част от кредита остава на разположение във фирмата и с него тя погасява за определен период от време вноските си. В момента, в който парите свършат и кредитът е изправен пред угрозата да стане проблемен, се „предоговаря“. Зад тази хубава дума се крие практиката отпускане на нов кредит или удължаване на срока.

Основната част от парите обаче заминава на дълъг път. Веднъж постъпили във фирмата-бушон, те излизат под формата на нов заем. Но този път не между банка и фирма, а междуфирмен. Тук контролът е нулев и в договорите могат да се разписват каквито си искате условия. Така по дефиниция парите в крайна сметка стигат до първоизточника си – собственика на пирамидата. Но не в „банката“, а в друго непублично, ненадзиравано от никого дружество.“

Ако се докаже, че кипърецът Георгиус Георгиу е фиктивно подставено лице на двамата собственици на ПИБ, ще излезе че Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев сами източват банката си и без да им мигне окото ползват държавната помощ за рефинансиране на вече отпуснати или за нови кредити към свързани с тях фирми. Тук отново опираме до една тема, която „ФРОНТАЛНО“ засяга в други статии, а именно, темата за назначените „банкери“ и „бизнесмени“ през този безкраен „преход“. Единствената цел на занятието, което описахме по-горе, е кражбата на огромни суми пари и оформянето на т.нар. „капиталови дупки“ за сметка на данъкоплатците и редовните вложители в банките „гнили ябълки“.

Всички тези тежки финансови престъпления стават с активното бездействие на упълномощените български надзорни, разследващи и правохоранителни институции. КТБ остави след себе си „дупка“ от 3,75 млрд. лв. Да сте чули някой да е бил разследван, осъден, вкаран в затвора, а парите, или част от тях, да са били намерени и върнати? И защо да смятаме, че с ПИБ ще бъде по-различно. Фалит на втора банка ще се отрази пагубно на страната и може да доведе до сериозни дългосрочни последствия. Вместо да следи изкъсо и да удря през ръцете „гнилите ябълки“, Комисията по финансов надзор се вживява в ролята на медиен регулатор и раздава шестцифрени глоби на малкото останали свободни медии, в нагъл опит да запуши устата им. Единствената надежда, комай, е Брюксел да размаха лошо пръста и да инициира наказателните мерки срещу безчинстващите „банкери“ и „бизнесмени“.

http://frontalno.com/?p=69431
image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127869
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031