Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 21:44 - Железничарите няма да отменят протеста в събота
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 328 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не само, че няма да се откажем от митинга в събота, но очакваме той да е още по-масов, коментираха синдикалисти новините от извънредното заседание на комисията по транспорт в Парламента.
Това заседание нищо не променя. Комисията ПРЕПОРЪЧВА на министрите и какво от това. „Тате ще ти купи колело, ама друг път”. Така го разбираме ние. Освен това видяхте ли какво предлага министър Московки. Парите да отиват в общините и всяка да се оправя как ще превозва жителите си, ако ще и с каруци. За нас нищо не се е променило след това заседание и протестите ни продължават, както сме ги обявили, заявиха още от Синдиката на железничарите в България.
Първият голям митинг в защита на българската железница Синдикатът организира в Горна Оряховица на 17 януари. Протестът започва в 11 часа на гаровия площад, като се очаква лозунгът „Не на разрухата на българската железница” да бъде подкрепен и от много граждани от цяла Североизточна България. Вече се организират автобуси от Габрово, Дряново, Царева ливада, които са най-засегнати от спрените на 12 февруари 38 влака.
В сряда извънредно заседание на парламентарната комисия по транспорт демонстрира поредния водевилен танц на българското управление в стил „една напред, две назад”. Недълго след като гласуваха бюджет, в който 40 милиона от субсидията на БДЖ се заделя за изплащане на кредити, в сряда народните избраници решиха точно обратното. Притиснати от железничарското недоволство те обърнаха плочата и поискаха парите да се върнат на железницата. Депутатите също така препоръчаха БДЖ да спре съкращаването на нови влакове и да възстанови спрените на 12 януари.
За да се случи това винистърът на транспорта Ивайло Московски ще се срещне с финансовия министър Владислав Горанов в петък, за да го убеди да прехвърли отново на БДЖ отделените 40 милиона лева. Какво ще стане, ако Горанов се запъне и каже не, не е ясно.
Депутати са излезли с три препоръки след дискусията за железницата. Първата е към финансовия министър да преобразува въпросния целеви капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия. На министър Московски му се препоръчва да преустанови редуцирането на разписанията. Третата препоръка е за връщане на спрените в момента 38 влака.
Според шефа на БДЖ Владимир Владимиров влаковете, за които претендират общините ще бъдат върнати. Междувременно областните управители на В. Търново и Габрово внесоха съвместно искане за възстановяване на четири влака в участъка Габрово – Горна Оряховица.
Народните представители решиха също, че трябва до 4 месеца да се изготви генерална стратегия за развитието на железницата.
Елена ВЕЛКОВА



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20131060
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031