Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2014 17:18 - Вижте как Дебелт настръхна: Няма да живеем повече в страх, искаме справедливост!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1108 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 10.12.2014 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, видео Евгения ДЖАМБАЗОВА

Живеем в страх, искаме бързи мерки от страна на институциите, за да може да има нормален живот в селото! Това заявиха днес по време на протест в центъра на село Дебелт, община Средец, родители на ученици от ОУ „Антон Страшимиров“, в което осмокласник от ромски произход изнасили петокласник в тоалетната. Местни жители и родители дойдоха на площада, за да настояват боищата, насилието и агресията в училището да спрат, както и да бъдат защитени от постоянните ромски набези.

image Когато институциите не реагират - започва да действа гражданското общество. Трябват спешни мерки, които да защитят хората, казаха протестиращите

Национални знамена, призиви за справедливост и защита на правата на българите озвучаваха  днес селото. „Няма да живеем в циганска държава, българите не сме малцинство, трябва да има закони“, призоваваха с мегафони инициаторите на протеста. Те поискаха директорката на училището да излезе пред тях, за да отговори на десетките въпроси по случая с малкия Гошко. Тя обаче така и не се появи сред хората.
image Членовете на Организацията за закрила на българските граждани днес бяха сред най-активните протестиращи


„Искаме децата ни да учат на спокойствие. В училище няма охрана. Досега много пъти съм се оплаквала на директорката, но насилието там продължава, разказа Галина Димитрова – майка на ученичка от пети клас в ОУ „Антон Страшимиров“. Миналата година дъщеря й се е прибрала бита от училище, родителите са подали сигнал до директорката, която им е обещала да вземе мерки, но безрезултатно. „Години се мълчи тук, докато се стигна до гнусния инцидент в тоалетната“, възмущаваха се хората. Дори и след скандала, който избухна, виновникът за извращението, е бил на училище и този понеделник е извършил поредното си „геройство“ като провесил през третия етаж един от по-малките ученици, разказаха местни жители.
„Оказа се, че тези неща са ежедневие – вадене на ножове, побоища над деца, ученици, които са се прибирали с подути очи и устни. Много от родителите са спрели децата от училище. Само по себе си е смущаващо, че има насилие и агресия между учениците, които сега достигнаха своя връх. Искаме да събудим институциите да работят, да обърнат внимание на малките населени места.“, каза един от инициаторите на днешния протест Николай Димитров.

Хората масово се оплакваха от съжителството си с цигани в Дебелт.
„Живеем със страх. Посред бял ден влязоха у нас и откраднаха кабели. Както в нашето общество има мъмрша, така и в тяхното. Трябва да се вземат мерки, защото иначе ще стане гражданска война“, каза жителка на Дебелт.

Зина Георгиева, който е майка на две деца, също заяви, че ги изпраща със свито сърце на училище. „Боят е системен, тормозът – също. Ходим родителите, оплакваме се, но вижте докъде се стигна“, каза тя.

На протеста днес дойдоха членове и на новосъздадената Организацията за закрила на българските граждани, които развяха националния трибагреник. Те дойдоха с цел да покажат, че има гражданско общество, което реагира, когато институциите мълчат и бяха категорични, че не желаят да се стига до сблъсъци. Това беше и първата публична проява на новата организация.

След края на официалната част на митинга, полиция забрани на протестиращите да проведат шествие до ОУ „Антон Страшимиров“, където по-рано през деня се намираше директорката Таня Вангелова. Тя обаче не допускаше в сградата никакви външни хора. Шествието беше отказано на протестиращите и част от тях се разотидоха. Група от около 50 младежи обаче тръгнаха през калните черни пътища към ромската махала, където, без да влизат в директен сблъсък с жандармерия и роми, скандираха и гърмяха пиратки.
След края на бурните събития в днешния ден във Фейсбук се появиха призиви да се организира изцяло мирен всенароден протест.

image
image Хората в Дебелт казаха, че живеят в постоянен страх от циганското население
image

 

   http://flagman.bg/article/72646



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. bliz - Организацията ...
10.12.2014 18:25
Организацията за закрила на българските граждани - има нужда от нея, но за да има дейност, има си разходи и трябва да бъде подпомогната финансово. Апелирам да го направим
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20121750
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031