Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2014 18:52 - ИНТЕРВЮ С ЛЕКАРКА В СПЕШНА ПОМОЩ В ГОЛЯМ БЪЛГАРСКИ ГРАД
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.12.2014 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОЛКО ЧЕСТО НА МЕСЕЦА ИЛИ НА СМЯНА ЛИ БИЛА НА ПОВИКВАНИЯ В РОМСКИТЕ МАХАЛИ?   По- голямата част от пациентите на Спешната помощ са здравнонеосигурени лица, в това число спадат предимно граждани от ромски произод. Често търсят помощ при повишили стойностите на кръвното си налягане. При пристигането на място единственото, което можем да направим е преглед, измерване на кръвно и да се постави инжекция с лекарства, което има ефект до 6- 7 ч.,т.е ние овладяваме временно опасното. За да не не се налагада ни търси  едно и също лице всяка вечер е необходима консултация с личен лекар или кардиолог и да приема редовна терапия. Основната цел за търсене на Спешна помощ е: обаждането, идването в дома, прегледът, лекарствата са безплатни, а понякога и безплатен превоз.

ТОВА ДО КАКВО ВОДИ?   Непиейки лекарства редовно, викайки всеки ден или през ден линейка, пациентите се влошават, защото това не е терапия. Искат да бъдат хоспитализирани без достатъчно основание. Често дори планувани за вземане в болница в например 8ч. ни звънят в 7: 30, преувеличават симптоматиката или не казват, че са планувани за болница, с основна цел- линейката да е безплатен транспорт до болницата(така и така сме там, защо да не ги закараме).
  КАЖЕТЕ ПРИМЕР ЗА СЛУЧАЙ, ПРИ КОГОТО НЕ Е НАЛЕЖАЩА СПЕШНА ПОМОЩ ?
  Например ако ни потърсят в 2 ч. вечерта, защото цял ден съответното лице е било с повишена температура. Това, което можем да направим е да му дадем антипиретик, вместо просто да се закупи Парацетамол на стойност около 2 лв. от денонощна аптека, а на следващия ден и да се консултира с личен лекар за обстойни прегледи и терапия.

ВСЪЩНОСТ ПРИ КАКВИ СЪСТОЯНИЯ СЕ ВИКА СПЕШНА ПОМОЩ?   За наистина спешни състояния: катастрофи, риск от инфаркти, инсулти, травми, някаква симптоматика например болки в корема, неизяснен здравословен проблем, извънработното време на специалистите, при коморбидност и други подобни състояния. Често възрастни хора търсят помощта ни, защото електронните апарати за кръвно ги подвеждат или не са рабрали, че при повишено кръвно налягане се взема лекарство при необходимост. Често гражданите от ромски произход не си купуват апарати за кръвно и ни звънят за да им измерим кръвното. Даваме им безплатни лекарства, които разрешават проблема им само на момента, а не ги лекуват.
От българите по- четно възратните хора ни търсят, които са  с много болести и живея сами, страхуват се. Този проблем възниква, защото никой не им помага и за да влязат в болница звънят до спешното и очакват да ги закараме до аптеката, до личния лекар, до болницата(понякога без да има причина да бъдат лекувани там)...Има такъв транспорт, нарича се наем на частна линейка...да, струва пари, но линейките на спешната помощ са 4 и не са за частен превоз- такси, а за СПЕШНИ, ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ състояния.   КАКВИ ТРУДНОСТИ ИЗПИТВАТЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ В РОМСКА МАХАЛА ?   Истината е, че в махалите са  трудно достъпни и  няма подредба. След като прегледаме пациента и дадем лекарства, останалата част от многочленната рода проявяват желание да бъдат безплатно прегледани и по възможност, а в лекарската чанта нямато общо толкова ампули  колкото роднините.

СМЯТАШ ЛИ,ЧЕ ТОЛКОВА НЯМАТ ПАРИ ЗА ОБИКНОВЕННИ ЛЕКАРСТВА?   Аспирин, Аналгин, Парацетамол са около 2лв. Ако всеки един член на родата даде по 1лв ще успеят да си закупят апарат за кръвно от 13лв. За цигари дават по 10 лева на ден.Раждат деца за помощи, не се грижат за тях, не учат, не плащат данъци, имат само права и изисквания. Държат агресивно, слава Богу не всички и не всеки път, но лекарите се чувстваме застрашени.
  С КАКВИ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ СЕ СБЛЪСКВАТЕ?
  За сега агресия от българин не съм видяла.В линейката сме сами лекари освен, ако не е катастрофа и не е нужен реамобилен екип- плюс сестра. Шофъорите стоят в линейката,а аз слизам сама в махалата. Само при психично болни,криминални прояви и катастрофи т.е. произшествия на публични места се намесва и полиция.
  БИ ЛИ РАЗКАЗАЛА КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ СПРЯМО ТЕБ ?

Звъннаха ни от циганската махла. По телефона всички говореха един през друг и обясняваха, че мъжа на една братовчедките я ударил в главата и тя кърви. След около 10 мин. опит да разберем кой кого е ритнал, жива ли е жената и къде живеят ме изпатиха на адреса. По телефона още ни заплашаваха с ""Господари на ефира""  понеже не  тръгваме веднага, а  още не ни бяха казали адреса.  Операторът предупреди, че изпраща млада лекарка и ако се държат непристойно ще извикат полиция веднага.Още не съм слязла от линейката и всички крещят: "Това спешна помощ ли е?"", " Ще извикаме господарите"....и аз се опитвам да разбера коя от всички крещящи жени от родата е пациентката. Оказа се, че докато слагала храна на конете едно от малките кончета я рита в ухото и жената е подута, със засъхнала кръв, в незастрашаващо живота състояние. Взех я естествено, но защо бяха всички тези крясъци и нападки ? А ако колегата не беше заплашил с полиция ?

ПРЕДИ ДА ПОСТЪПИШ В СПЕШНА ПОМОЩ ПРЕДПОЛАГАМ СИ ЗНАЕЛА КАКВИ РИСКОВЕ ПОЕМАШ.ЗАЩО ВЪПРАКИ ТОВА РЕШИ ДА РАБОТИШ?

Да.Обстоятелствата ми бяха ясни. Обичам си професията и да помогам на хората, независимо от какъв етнос, просто искам уважение и съдействие. Здравната култура на българските граждани трябва да се подобри значително.
 
 



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20276988
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930