Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2014 18:32 - Германските активисти се оттеглят от българо-турската граница
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Германските активисти, дошли у нас за арт пърформънс, с който да почетат загиналите по време на Студената война източногерманци, които са опитали да избягат на Запад през българо-турската граница, се оттеглят. Те не успяха да стигнат до телената мрежа, изградена това лято като мярка срещу бежанците, след като граничните полицаи не им позволиха.

Малко по-рано се стигна до напрежение, когато те се опитаха да преминат през полицейския кордон.

В крайна сметка без сериозни сблъсъци те се оттеглят и се отправят към автобусите си в село Голям Дервент. Преди това те поискаха да застанат с вдигнати ръце с инструменти за рязане до полицаите. Инструментите те носеха, за да прережат символично мрежата на българо-турската граница.

Малко след 14 часа на около 300 м преди новата телена ограда на българско-турската граница възникна напрежение между гранична полиция и германски активисти, които искат да достигнат мястото.

Преди това активистите  стигнаха до място, заградено с полицейска лента, където шефът на главна дирекция "Гранична полиция" преговаря с тях около половин час и беше категоричен, че не може да ги допусне да видят оградата заради провеждаща се операция там. Такъв аргумент МВР е изтъкнало и в официален отговор до активистите, пратен по-рано тази седмица. В отговора обаче пише, че гранична полиция ще асистира на германските активисти в граничната зона.

Те бяха много настоятелни и искаха да видят оградата с мотива, че това е границата на ЕС, че те са пътували 50 ч., за да я видят.

От полицията им повтаряха, че не може да бъде издадено това разрешение. В района има две камионетки на полицията, полицаи с кучета и конвой от хора с щитове и каски, които са застанали зад полицейската лента, вързана между няколко дървета.

В момента германците се опитаха да преминат полицейската лента с вдигнато високо лице и като символ на тяхната мирна акция те оставиха инструментите за рязане, които носеха, и така се опитаха да пробият полицейския конвой. Те пеят: "Кажете го високо, бежанците са добре дошли тук."

Полицията ги избутва, на няколко пъти германците повториха, че няма да проявят агресия и са с мирни намерения. Те уточниха неколкократно, че искат да видят оградата и че няма дори да я доближават. Полицията обаче започна да изтласква активистите, които се опитват да преминат в забранената им зона.

На мястото има и линейка.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415803_germanskite_aktivisti_se_ottegliat_ot_bulgaro-turskata/



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20295244
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930