Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2014 12:19 - НАТО ще се изнесе тихомълком от Ирак и Афганистан, оставяйки след себе си хаос и разруха
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1097 Коментари: 1 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Докато всички са втренчили поглед в Украйна и Сирия никой не коментира какво ще оставят след себе си коалиционните сили след изтеглянето си от Ирак и Афганистан

Повече от десетилетие по-късно САЩ и НАТО ще се изтеглят от Ирак и Афганистан. Окупацията на тези две държави струваше твърде скъпо на държавите-членки на Северноатлантическия алианс и Съединените щати, а заключението на ООН е, че интервенциите на НАТО в Ирак и Афганистан не само са се провалили да постигнат обявените си цели, а са влошили значително положението.

Дни преди НАТО и САЩ да се изтеглят от Ирак изведнъж страната бе разтресена от свързаната с Ал Кайда Ислямска Държава в Ирак и Леванта. Само през юни бяха избити над 2,400 души, цели райони и населени места бяха превзети, а марионетното про-американско правителство бе натикано в ъгъла. ИДИЛ дори обяви създаването на ислямски халифат. Остава въпроса как въпреки усиления „износ на демокрация“ от страна на НАТО и САЩ през последното десетилетия организация като ИДИЛ стана толкова мощна и съсредоточи толкова големи финансови ресурси, че се превърна в най-богатата терористична организация. Просто пълен провал. От 2003г. насам окупациите в Ирак и Афганистан струваха $ 6 трлн. долара на САЩ, което означава, че всяко американско домакинство е платило $ 75 000 долара. Но за какво?

Ако оставим очевидния провал, нека си спомним как Съединените щати обясниха нуждата от свалянето на Садам Хюсеин и инвазията през 2003г.

Пред световната обществетвеност Колин Пауел размаха многозначително епроветка, която идваше да ни покаже, че Садам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване. И до днес САЩ мълчи къде са тези оръжия и в кой момент точно им просветна, че Садам Хюсеин, който усилено подкрепяха, особено в Ирано-Иракската война, всъщност е зъл диктатор, който те имат демократичното задължение собственоръчно да обесят? Такива оръжия няма. Оттук нататък всяко „доказателство“ на САЩ, с което искат да оправдаят военна интервенция, ръководена от тях, остава под съмнение. Пресния пример е използването на химически оръжия през август 2013г. в Гута, Сирия. Тогава Вашингтон набързо обвини режима на Асад, но когато се доказа, че всъщност подкрепяните от тях наемници са изстреляли ракетата със зарин историята беше набързо забравена, както от Вашингтон, така и от западната преса. Изчервени като домати останаха френското и германското правителство, които години наред пък продаваха веществата и прекурсорите нужни за изграждането на сирийския химически арсенал. И въпреки, че се оплетоха в Ирак и Афганистан западните сили, преследвайки енергийните и геостратегическите си интереси, продължават да въртят плочата за „добрите“ и „лошите“ и днес – по отношение на Сирия и Украйна. Същевременно драпащата в социална и икономическа криза Европа е увеличила военния бюджет на НАТО с рекордните 194 млрд. евро през изминалата година, което съставлява дефицитите на Испания, Италия и Гърция взети заедно. Правителствата изглеждат винаги готови да се втурнат в поредната американска военна авантюра, докато гражданите изнемогват.

НАТО се превърна в най-големия наркотрафикант

 

Положението на Афганистан не се различава особено от кървавия хаос, който ще оставят след себе си САЩ и НАТО в Ирак. Талибаните отново поеха серия от офанзиви и изглежда тези полу-диваци, криещи се в чукарите и пещерите направиха за смях целия Северноатлантически алианс и държавата с най-модерна армия, отделяща най-много средства за отбрана в целия свят. Разбира се тази история звучи нелепо, но все пак Съединените щати стартираха агресията срещу Афганистан през 2001г. под предлог, че трябва да унищожат талибаните. Разбира се, това е официалната версия и поставена задача за блеещите пред телевизора зрители на един от 201-те военни конфликта/операции/инвазии, инициирани от САЩ от края на Втората световна до момента. Само за справка – общия брой на глобалните конфликти/операции или инвазии от този период е 248…

Интересно е как само година след свалянето на талибанския режим (2002г.) в Афганистан продукцията на опиум, която талибаните бяха свели до минимум, нарастна неистово и през годините до днес удари рекордни нива? По последни данни през 2013г. реколтата от опиум в Афганистан е ударила най-високите си нива – и всичко това става под носа на САЩ и НАТО ли? Нима Афганистан затвърди позициите си на производител номер едно на хероин във света под носа на коалиционните сили? Оборота от афганистанския хероин е трети в глобален мащаб след продажбата на оръжие и петрол. Иначе проблемите на американските военни са идентични с тези от Виетнамската война – масово американски войници употребяват хероин.

Излишно е да очакваме каквито и да е било отговори. По медиите ще видим емоционални клипчета, в които на фона на тъжната музика се описва героичната саможертва на хилядите американски и европейски войници, които са допринесли в благородното дело за демократизирането и „освобождаването“ на тези страни. Нашите политици-папагали, със сервилен тон ще отбележат, че и ние имаме съучастие в това велико дело, но така и няма да отговорят какво правят български войници в Ирак и Афганистан и за чии интереси измираха, освен че принудени от мизерния живот у нас, мнозина бяха готови да отидат в тези затънтени места на света, за да осигурят нормален живот на близките си.

И в същия този момент, докато САЩ размахва пръст на Русия и насъсква вярното си тамагочи – ЕС срещу Русия, целия Запад призовава гражданите си да се изтеглят от другата „освободена“ от тях държава – Либия, поради избухването на вълна от терористични атаки, кървави атентати и насилие, както срещу цивилните, така и между отделните либийски кланове и племена, водещи война за власт, след създалия се вакуум от свалянето и зверското убиване на Муамар Кадафи (вместо да бъде изправен пред правосъдието, щом е толкова виновен), което беше посрещнато с аплодисменти от целия Запад. Запада, който години наред си сътрудничеше с този зъл диктатор.

А какви очаквания да имаме за това, което ще оставят след себе си в Украйна? Какво стана с обещанията за членство в евросъюза – нали „злия“ Янукович беше пречката пред това. Или просто ЕС не иска още 50 млн. гладни източноевропейци и фалиралата им държава. А какво искат САЩ? Дали огромните находища от шистов газ, които още преди няколко години бяха отдадени на американски/западни компании с концесии не са основата на конфликта, както и желанието на Съединените щати да струпат войски и ракети на границата на Русия. Не, разбира се. Сега слушаме същите репертоари и гледаме същите провокации, които чухме и видяхме и по отношение на Ирак, Афганистан и Либия. И очевидно масата от зрители е готова да се върже за пореден път.

 

 

Автор: Уго Чан




Гласувай:
14



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - НАТО вече забрави за самолета. Сега ...
30.07.2014 13:37
НАТО вече забрави за самолета. Сега дъвче друга дъвка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20086933
Постинги: 18629
Коментари: 10015
Гласове: 71230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031