Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 17:03 - Свалянето на Боинг-777 над Украйна – една скъпа провокация
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.07.2014 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Трагедията, която буквално потресе международната общност през последните часове, беше разбиването на самолет Боинг-777, осъществяващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, днес (17-ти юли) на територията на Донецката народна република (ДНР). Загиналите са 295 души, от които 280 пътници и 15 души екипаж. Това са данните, по отношение на които за момента поне спорове няма. Останалата информация е несигурна и дава храна по-скоро за догадки, отколкото за категорични заключения.

Трактовката на украинското правителство, а следователно и на медиите в ЕС, САЩ и като следовници на първите – на българските медии - е следната: опълченците са се сдобили със зенитни установки, които могат да свалят такъв самолет, предоставени им от Русия, и са ги използвали, изстрелвайки ракета (или ракети) срещу него. Още в това твърдение обаче има несъответствие, което се набива на очи. Никъде не се сочи причината, поради която този акт е извършен. За какво им е на опълченците да свалят самолет, който просто прелита над тяхна територия и превозва цивилни?! Липсва логика в това онези, които се борят за живота на всеки мирен гражданин на своя територия, да избиват чуждите мирни граждани, с които нямат и никакви отношения. Опълчението от началото на конфликта до ден днешен защитава мирното население и в ДНР, и в Луганската народна република (ЛНР). Освен тази липса на логика в официалното заявление на Киев има още нещо, което прави впечатление – стремежът веднага да се отрече всякаква причастност на украинските въоръжени сили към инцидента. Още преди изобщо някой да ги е обвинил в нещо, те вече бяха започнали да се оправдават. Това доста напомня на хубавата българска поговорка: „Гузен негонен бяга”. Освен това, от месеци именно украинските въоръжени сили и нацгвардията избиват мирното население в Славянск, Краматорск, Донецк, Луганск, Красный Лиман и къде ли още не, с което показват, че животът на цивилните за тях е нещо маловажно. И как после да им повярва човек...

В тази статия ще представя повече информация по въпроса за трагедията с Боинг-777, така че да хвърля яснотата, която може би би се изгубила в цитираните и препечатвани изказвания на украински, американски и европейски официални лица.

На първо място, нека започнем с височината, на която е летял самолетът – 10 600 м. Сериозна височина, която не всяка ракета може да преодолее. Ако опълченците разполагаха с такива ракети, то те досега щяха безпроблемно да свалят украинските бомбардировачи, хвърлящи фосфорни бомби, вместо да ги оставят да избиват мирни граждани. Та опълченците явно няколко месеца са си пестили силите, оставяйки украинската авиация да безчинства по всякакви начини, за да изстрелят ракета по самолет на гражданската авиация, изпълняващ редовен курс от Амстердам до Куала Лумпур. Киевската хунта веднага излезе с обяснението, че тези ракети са едва ли не току-що доставени от Русия. И все пак въпросът: „А защо по самолет на гражданската авиация вместо по военните самолети на украинските въоръжени сили?” остава да виси. И докато това с какво оръжие разполагат опълченците остава неясно, то има информация, която можем да считаме за достоверна. Както предава агенция „Интерфакс”, вчера (16-ти юли) въоръжените сили на Украйна разполагат противовъздушни комплекси „Бук” в района на Донецк, а други такива се придвижват към Харков. „Бук” е самоходен зенитно-ракетен комплекс, предназначен за поразяване на движещи се цели на височина от 30 до 18 000 метра. Самият министър на вътрешните работи на Украйна, Антон Геращенко, пише в страницата си във Facebook, че самолетът е свален с ракети от такава установка, но, разбира се, веднага добавя, че е паднал в район, контролиран от опълченците. Забравя да уточни обаче над чия територия е бил ударен... Доста странно е съвпадението точно един ден преди да бъде свален самолетът, в близост до Донецк да бъдат разположени от киевската хунта единствените оръжия в района, способни да го свалят.

На второ място, свалянето на самолета и гибелта на 295 души идва в много сложен за дипломатическите отношения между Запада и Руската Федерация момент – налагането на санкции срещу последната. По-нататъшните санкции от страна на САЩ срещу Русия се разглеждат от множество щатски икономисти като увреждащи интересите на САЩ, т.е. вътрешната подкрепа за настоящата позиция на американците не е непоклатима. Напротив! В последно време намалява. Същият дефицит на доверие към програмата за налагане на санкции от страна на Европейския съюз (ЕС) се наблюдава и в неговите рамки. В някои страни членки на ЕС отявлено се критикува налагането на мерки, които да увреждат руските интереси, защото това би увредило и интересите на съответните страни членки, а и основанията за налагането на санкции не са нито правно, нито морално издържани в очите на несъгласните с тях. Този недостиг на довери в предлаганите санкции трябва да бъде преодолян, а единственият начин това да стане е като бъде дискредитирана Руската Федерация. Разбиването на самолет с цивилни, извършено с руско оръжие би било добре дошло за Запада. Един вид: „Руснаците изпращат оръжие, с което да се избиват мирни граждани. Следователно руснаците са лоши, а следователно и санкциите срещу тях са оправдани!”. Тази логика обаче се базира на няколко неверни предпоставки, които правят цялата конструкция тотално погрешна. Първо, няма никакви данни за руско оръжие, което да се предоставя на опълченците. Второ, има достоверни данни за оръжие на украинските въоръжени сили, способно да свали самолета, което е било изпратено в близост до мястото, където самолетът е бил свален само ден по-рано. Трето, остава си въпросът: „За кой дявол опълченците ще използват такова оръжие срещу самолет с мирни граждани вместо да го употребят срещу онези, които ги бомбардират и пряко заплашват собствения им живот?!”

Сякаш някой не и измислил докрай сценария, но е избързал със заснемането на филма. Резултатът е трагедия, последвана от фарс.

Нека да не се оставяме да бъдем манипулирани с изявления, а да търсим логиката на нещата зад тях: на какво се дължи едно или друго събитие, дали даваните за неговото случване обяснения са достоверни или противоречат на здравия разум, кой има интерес от представянето му по определен начин, за какво говорят установените факти. Да не забравяме максимата на Декарт: „Съмнявам се, следователно мисля, следователно съществувам”. Убийството на 295 души е повече от престъпление, повече от трагедия, но и то обслужва определени интереси, както и всички убийства на мирни граждани от началото на конфликта в Украйна досега. Дори да си отговорим на въпросите: „Кой е имал възможността и кой е имал интереса да свали самолета?” (за чиито отговори се надявам да е помогнала настоящата статия), то ние ще покажем, че все пак не сме слепи за реалността и не е толкова лесно да бъдем манипулирани.



Прочети цялата статия тук: Свалянето на Боинг-777 над Украйна – една скъпа провокация - Владислав Дацов - Поглед Инфо 



Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20087681
Постинги: 18630
Коментари: 10015
Гласове: 71230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031