Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 19:09 - Истината срещу лъжата. 11 манипулации за референдума
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 6018 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 26.01.2013 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
1. Въпросът за референдума – “Да се развива ли ядрената енергетика в България, чрез изграждане на нова ядрена централа?” – касае само проекта в Белене.
Истината е, че така формулиран въпросът , юридически касае каквато и да е нова ядрена централа, където и да се построи тя. Отрицателен вот на референдума означава отказ от строителство на нова ядрена централа изобщо. В нашето законодателство се говори единствено за ядрена централа и никъде не говори за нова ядрена мощност в стара атомна централа. Всички колеги, които се явяват на изпит пред АЯР знаят това прекрасно. Отрицателен вот на референдума автоматично означава НЕ на 7 и 8 блок в Козлодуй.
2. Избраната технология за последния проект е остаряла.
Точно обратно, проектът, предложен за нова ядрена централа в България, е без аналог в Европа от гледна точка на безопасност. Предвидени са дори по две оболочки за всеки реактор. Имаме оболочка в оболочката и то със система за въздушно охлаждане на реактора при загуба на охлаждаща вода. Ако във Фукушима имаха такава система, японските реакторите щяха да работят и днес.
3. Електроенергията от нова ядрена централа ще е страшно скъпа и непродаваема.
Истината е, че електроенергията произведена от нова ядрена централа е с пъти по-евтина от електроенергията, произведена от всяка друга нова централа каквато и да е било тя – ТЕЦ, ВЕЦ, ветрогенератор или фотоволтаик.
Дори при най-песимистичната оценка на проект за нова ядрена централа, а именно 10 милиарда евро, цената на 1 квтч не може да надхвърли 10 ст/квтч, което е по-ниска цена от международната цена днес. Изчислява се елементарно, като се раздели сумата 20 милиарда лева на производството на 2 реактора за 20 години.
И тази цена е за първите 20 години, в които се връщат заемите за построяване. Следващите 40 години цената на електроенергията трябва да е съизмерима с цената на електроенергията от АЕЦ “Козлодуй”.
4. Строителството на нова ядрена централа ще се финансира от бюджета и това ще замрази заплати и пенсии за десетилетия.
Истината е, че такъв проект може да се финансира само със заем, външна инвестиция или комбинация от двата варианта. Парите от този инвестиционен пакет ще започнат да влизат в България в момента на старта на реалното строителство. Част от тях държавата ще прибира под форма на данъци, което ще даде възможност за незабавно повишаване на заплати и пенсии, а другите пари са свежа кръв за цялата ни обезкръвена от кризата икономика.
5. Заемите за строителството на нова ядрена централа ще се изплащат десетилетия от нашите деца и внуци.
Всеки заем се връща от субекта, който го взима. Ако държавата вземе заем, за да построи централа, то построената централа също е собственост на държавата. Цялата печалбата от централата също е собственост на държавата. Ето защо е добре да се взимат заеми, които са със огромна възвръщаемост. Ядрената енергетика е с възвръщаемост над 600 %. Само бизнеса с лекарства и наркотици реализират по-големи печалби. Истината е, че ядрената електроцентрала е икономически субект със свойството да произвежда и продава продукция. Както всеки друг завод, ядрената електроцентрала се самоизплаща от своята работа. Нито един индустриалец не взима заеми да строи заводи с идеята неговите деца и внуци да ги изплащат, а точно обратно – да печелят от разумно инвестираните милиарди.
6. Няма пазар на електроенергия за нова ядрена централа.
Истината е, че няма пазар за скъпа електроенергия. Няма пазар за електроенергия произведена от ВЕИ и газови централи, но за евтина електроенергия, произведена от атомна централа винаги е имало и ще има пазар. Не бива да се забравя, че граничим с една от най-бързо развиващата се икономика в Европа – 75-милионна Турция. Не бива да се забравя и започващата експанзия на електромобили, които рязко ще вдигнат консумацията на електроенергия в целия свят. Електрификацията на автомобилния транспорт е единственото решение за справяне със световния недостиг на течни горива. Революциите в Северна Африка не могат да дадат дълговременно решение на недостига на нефт.
7. Отпадъците от ядрената енергетика са заплаха за бъдещите поколения.
Истината е, че няма по-добре съхранявани и контролирани отпадъци в сравнение с която и да е индустрия. Говори се за предполагаема вреда в бъдеще време и не се отчита настоящата вреда от прах и отровни газове, непрекъснато генериращи се от конвенционалните топлоелектрически централи. Ако количеството електроенергия произведено в АЕЦ Козлодуй бе произведено с ТЕЦ-ове, то сега около Козлодуй би имало няколко Хеопсови пирамиди от пепел, а въздухът от Монтана до Плевен и Враца не би бил годен за дишане.
8. Изграждането на нова ядрена централа ще увеличи зависимостта ни от Русия.
Да, и петрола и газта ни правят икономически, следователно и политически зависими от Русия. Спирането на доставките, на тези възлови енергийни източници ще е равносилно на революция, подобна на тази в Сирия. При спиране на тези доставки блокираните, премръзнали гладни софиянци ще излязат на улицата и с камъни ще съборят парламента. Но ядрената енергетика е нещо различно. Тя разхлабва енергийната примка около шията на българина. Защото за всеки реактор свежото гориво се закупува с години напред. Забелязва ли се разликата между газовата енергетика и ядрената. При едната завъртането на един кран води до незабавни последствия, а при другата спирането на доставките се отразява след години .
9. Бъдещето е на възобновяемите източници и ядрената енергетика е вече история.
Основният недостатък на ветрогенераторите и фотоволтаиците е невъзможността да се управляват и да се ползват като надежден източник на енергия. Ветрогенераторите не работят при слаб вятър, но не работят и при много силен вятър. Соларните панели не работят в тъмната част на денонощието, но не работят и в облачно, дъждовно и мъгливо време. Те не работят и при наличие на снежна покривка, та била тя само и един милиметър. Инвестициите в тези устройства са инвестиции изцяло в чужди икономики. Те не разкриват работни места, но силно покачват миксираната цена на електроенергията. Ядрената енергия е не само най-евтината енергия, но е и най-сигурната такава. Един реактор зареден с гориво работи най-малко 300 денонощия в годината, генерирайки енергия на пълна мощност.
10. Изграждане на нова ядрена централа ще фалира държавата.
Истината е, че действително може да има фалити, но на енергийни обекти под контролни на енергийната мафия. Визирам нови ТЕЦ-ове, зад които стоят офшорни компании, ветрогенераторни и фотоволтаични паркове, които произвеждат енергия на цена няколко пъти по-висока от цената на държавните електроцентрали. Истината е, че нова ядрена централа ще налее огромно количество евтина енергия в българската икономика, което ще направи всички български стоки по-евтини и по-конкуретноспособни. А самото строителство ще създаде работа за хиляди българи и поръчки за десетки български предприятия и заводи. Ще е налице рязък скок в стокооборота на държавата, което е условие за повишаване стандарта на живот.
11. Няма смисъл да се гласува, защото при всички положения референдумът ще е недействителен.
Истината е, че нищо в живота на един човек не е безсмислено, ако водеща е истината и желанието за просперитет на индивида, семейството и нацията като цяло. Трябва да се гласува, за да стане ясна позицията на мнозинството. Българският народ трябва да каже ДА на индустриализацията на страната и да принуди политиците да започнат да възстановяват икономиката на България парче по парче, отрасъл по отрасъл. 

offnews.bg/index.php/150425/istinata-sreshtu-lazhata-11-manipulatsii-za-referenduma



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Всъщност, големият проблем е це...
25.01.2013 20:18
Всъщност, големият проблем е цената на това строителство. Нека не се заблуждаваме, че всички тежести ще се струпат на средния българин
цитирай
2. schumpov - Другарю, всичко, което е добро за ...
25.01.2013 20:21
Другарю, всичко, което е добро за комунистите , то е вредно за българите и за България.
цитирай
3. ok3223 - Eто един
26.01.2013 16:32
schumpov написа:
Другарю, всичко, което е добро за комунистите , то е вредно за българите и за България.


глупак или собственик на ВЕИ, който се надява, да му плащаме 20 год.тока по 80ст. за кв.ч. и лев, 24 часа в денонощието; и не произведения, когото спи нощем, и при облаци, мъгла и дъжд синковеца, и когато вали сняг да му капят хилядарките в банковата сметка.Нашите трудови левчета заграбени за скъпия ток зелен.
ОНО ТАКА Е УБАВО ЗА НЕГО, ЛОШО ЗА ЗА НАС.
Затова не сака АЦ-ла в Белене, че му умре авантата.
Нема кой да му купи позлатения от скъпотия ток.
цитирай
4. strrelez - Защо забравихме спрените реактори в Козлодуй?
27.01.2013 20:39
Защо в тази истерия около проекта Белене никой не се сеща за спрените реактори в Козлодуй? Наистина ли трябваше да затворим 1,2,3 и 4 енергоблок? Всички експертни оценки казват, че със сигурност 3 и 4 енергоблок можеше да продължат да работят, и то поне още 10-на години напред. Та само от това спиране България губи няколко милиарда. И след спирането на 1 и 2 блок (2002 г.), можеше да се започне проект по изграждане на нов реактор(САМО реактор) пак там, в Козлодуй, като се използуват всички останали съоръжения - генератори, охладителна и електропреносна система, редица спомагателни съоръжения и инфраструктара, което ще е доста по-евтино от нова централа в Белене. До такова разумно решение управляващите стигнаха едва сега, при вече изхарчени на вятъра 2 млрд лева.
Тук не ми идва нищо друго на ум, освен да цитирам великият Ботев:
"Кажи ми, кажи ми мой бедний народе,
кой те в таз робска люлка люлее"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20131386
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031