Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 09:12 - Конски стада, шумна джамия и кучета тормозят жителите на кв. "Еверест"
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 840 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 17.08.2012 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Свободно пуснати на паша коне, неразчистени сметища, неосветени улици, неокосени гюрлюци и високи децибели от близката джамия тормозят жителите на кв. “Еверест” в Шумен. След многобройни сигнали за най-наболелите проблеми в квартала, адресирани до различни институции, но останали “глас в пустиня”, живущи на улиците “Северна”, “Висока поляна” и “Асен Златаров”, се обръщат към кмета и общинския съвет.imageimageimage

image




В подписаната от 52 жители на квартала жалба, която днес разгледаха и членовете на правна комисия, надълго и нашироко са изброени несгодите, на които са подложени обитателите на жилищните блокове. Бич за спокойствието се оказват сновящите по улици, градинки и поляни коне на ромите от близките къщи. Репортер на ТОП НОВИНИ се увери, че посред бял ден няколко добичета опоскват градинките, сноват свободно край блоковете, паркингите и площадките за игра. Освен за обичайните дейности, конете се ползват и като рекламни лица – находчив стопанин беше окичил красиво гривесто животно с рекламна брошура на фирма за бързи кредити.

“Елате вечер да видите какво е – тропот и невероятни миризми на изпражнения”, възмути се млада жена, надниквайки набързо през прозореца. Запалени автомобилни гуми и кабели, също са ежедневие в квартала, а осеяните със строителни боклуци междублокови пространства – обичайна гледка. В жалбата се посочва, че камари строителна смет се изсипва от двете страни на автобусния път и поляните до блоковете, а главни виновници са мръсотията са ромските фамилии.

Домсъветите на етажната собственост бият тревога и заради нетърпимия шум, който се разнася от джамията на ул. “Пловдив”. Подложени на данданията са подавали и сигнали на спешния тел. 112, откъдето са реагирали със съвет – да се оплачат в Общината. В случая обаче кметството не могат да противодействат, защото децибелите се увеличават между 22.30 и 23 часа, когато работното време на чиновниците отдавна е приключило.

В жалбата се настоява и за мерки по отношение на бездомните кучета. “От вилната зона постоянно прииждат малки и големи четириноги, които не са кастрирани, разнасят зарази, а голяма част са агресивни”, пишат жителите на “Еверест”.

Голяма част от хората се страхуват да се прибират по тъмно, заради липсата на осветление в отделни райони и искат крушките по стълбовете да бъдат подменени.

В квартала треперят и заради профучаващи с бясна скорост коли и мотори и предлагат превантивни мерки – поставяне на легнали полицаи в отсечката по ул. Софийско шосе” към “Асен Златаров” и по цялата ул. “Северна”.

Високата цена на водата пък възмущава редовните платци, а в жалбата се алармира, че отдавна ВиК е трябвало да реагира на многобройните сигнали за хилядите кубици вода, щедро разходвани от ромите за къпане на конете, миене на коли и пране на килими.

По част от поставените проблеми мерки ще бъдат взети, стана ясно след като съветниците от правна комисия подробно се запознаха с тегобите на жителите от квартала. Съветниците ще поискат справка от дирекция “Инспекторат” за нерегламентираните сметища и стойностите на децибелите от високоговорителя на джамията, а от “Паркинги, гаражи и благоустройство” и “Обреден дом” – информация кога за последно са косени тревните площи.

На следващо заседание на комисията, когато ще се дебатира и въпросът за шумните ромски сватби, инициаторите на подписката ще бъдат поканени да присъстват и ще бъдат изслушани.
 topnovini.bg/node/41395




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. injir - Пред нашия блок в Пловдив почти 20 ...
18.08.2012 15:26
Пред нашия блок в Пловдив почти 20 години бе така. Земята бе собственост на родата Калпакчиеви, които не можели да се разберат как да я поделят. Най-сетне на това грозно, обрасло с треволяци, поле построиха големи магазини Кауфланд и Лидл / по български :)/ и най-сетне пред нашия блок стана по-чисто. Жалко е, че няма парк, но ако бяхме засадили тази гола поляна с дървета, сега щяха да ги отсекат. Поинтересувайте се чия е земята пред вашия блок и, ако е ничия, поне можете сами да я облагородите. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20231742
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930