Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 08:32 - Честваме 134 години от освобождението на България от турско робство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5427 Коментари: 0 Гласове:
3



Днес се навършват 134 години от Освобождаването на България от турско робство и и от подписването в Сан Стефано (днешния Йешилкьой, предградие на Инстанбул) на мирния договор между Русия и Турция, сложил край на Руско-турската освободителна война.

image

Документът бил предварителен и подлежал на одобрението на останалите Велики сили.Според записаното в него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

image

Държавата се управлява от княз, избран от населението, но с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.

Договорът предвижда да се плаща данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. За съжаление, големите европейски сили, известни като Великите сили, не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите. През юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България - разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

 

Честването на 134-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязано с тържествени церемонии, военни ритуали, църковни молебени и поднасяне на цветя в цялата страна, пише ДНЕВНИК
В София пред Паметника на незнайния воин от 11 ч. е церемонията по издигането на националното знаме, на която ще присъстват  президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и дапутати.

От 11.30 ч. се организира празнична церемония пред паметника на опълченците. В тържеството ще участват актрисата Красимира Кузманова, певицата Джина Иванова, вокална формация "Юлангело" и ансамбъл "Здравец".

В 18.30 часа на площад "Народно събрание" е традиционната тържествената заря-проверка по повод националния празник, където президентът Плевнелиев ще произнесе слово. В 19.30 часа в Гербова зала на "Дондуков" 2 президентът кани на чаша вино дипломати, депутати и министри прием по случай националния празник.

image

По традиция тържества по повод освобождението се провеждат всяка година на връх Шипка. На тържествата няма да бъдат допускани граждани с огнестрелно оръжие, употребили алкохол или наркотици, както и без документи за самоличност, предупредиха от МВР. От органите на реда призовават гражданите да спазват въведените изисквания и да изпълняват допълнителните указания на полицейските патрули.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще присъства на тържествата на връх Шипка. Участие в събитието ще вземат и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Символичен домакин на тържествената церемония е община Казанлък.

image

В Плевен честването на 134-годишнина от освобождението е пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Паметникът, построен с волни дарения от цялата страна след Освободителната война по идея на възрожденеца Стоян Заимов, навършва 105 години. Тържествената церемонията започва в 11 ч.

Със залп на Черешовото топче ще бъде открит тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков в Ловеч по случай националния празник. Церемонията е планирана за 17 ч. В програмата следват музикални изпълнения на църковния хор "Евстати Павлов" и градският смесен хор "Панайот Пипков" и рок група "Епизод". Преди това в 16 ч. в катедралния храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението.

Община Берковица отбелязва националния празник с факелно шествие на скиори по пистата под връх Ком в Стара планина. Скиорите се събират в 18 ч. в долния край на пистата, след което ще се изкачат до горния й с влека и ще се спуснат със запалени факли. След това е предвидена празнична програма пред хижа "Ком", уточниха от общината.
По случай националния празник регионалният исторически музей в Стара Загора организира с екскурзовод две обиколки на паметниците в града, свързани с Руско-турската освободителна война. Туровете започват в 10.30 и в 14.00 часа, цената им е четири лева за възрастни, а за ученици, студенти и пенсионери - един лев. Маршрутът включва част от експозицията в музея, църквите "Свети Димитър" и "Света Троица", мавзолея-костница на жертвите от юли 1877 г., когато градът е опожарен и са избити около 15 хиляди мирни граждани, и мемориала "Бранителите на Стара Загора". Участниците в обиколката ще могат да разгледат и реставрираната Ески джамия, която ще бъде превърната в Музей на религиите.

И в Кюстендил по случай празника музейните експозиции при регионалния исторически музей "Акад. Йордан Иванов" ще бъдат отворени за безплатно посещение. Къщата-музей "Ильо Войвода" и средновековната църква "Св. Георги" в кв. "Колуша" ще приемат посетители от 10.00 до 16.00 часа. От 9.00 до 17.00 часа ще работят къщата-музей "Димитър Пешев" и етнографската експозиция "Накитът - носител на памет, изящество и закрила", подредена в изложбената зала в джамията "Ахмед Бей". Археологическата експозиция в зала "Асклепий" на регионалния музей ще работи от 9.30 до 17.00 часа, посочиха още от музея.

Регионалният исторически музей в Търговище също отваря врати за безплатни посещение по повод Трети март. За посещения ще бъдат отворени археологическата и етнографската експозиция и две изложби: "Българското опълчение - героичната летопис на една война" и "С пламъка на вярата", представяща икони и църковна утвар, подредени в Славейковото училище - един от 100-те туристически обекта на България.

В Русе ще бъдат поставени 134 национални трибагреника за 134-годишнината от Освобождението. Знамената ще бъдат разположени в централната градска част, в кварталите "Чародейка", "Дружба" и "Здравец", на големите кръстовища, до Централната гара и на други възлови места.

Възстановка на събитията, свързани с освобождението на Видин, ще бъде представена днес в града на централния площад "Бдинци". Проявите, посветени на празника, започват със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за освобождението в село Иново. От 10.30 ч. от музея "Конака" във Видин потегля шествие към площад "Бдинци", където ще има ритуал по вдигането на националното знаме и знамето на общината.

Автошествие ще отбележи националния празник в Добрич. С развети национални знамена водачите ще се включат в автопохода веднага след общоградското тържество пред паметника на хан Аспарух. Очаква се към колоната да се присъединят и водачи от Тервел, Каварна и Генерал Тошево.

Сливен отбелязва празника с традиционна лекоатлетическа щафета и масов крос, които тръгват от централния площад. Там е и общоградското тържество. Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите в националноосвободителните войни ще отслужи митрополит Иоаникий. Пред архитектурно-мемориалния комплекс на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Проявите за 3 март в Силистра започват с тържествена церемония за издигане на националния трибагреник в централната част на града. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой.

От 12 ч. започва общоградското тържество за празника в Разград, което ще се проведе на площад "Възраждане". Програмата ще продължи с празничен концерт под надслов "Ритмите на България" с участието на Капанския ансамбъл, танцов ансамбъл "Лудогорче" и детска танцова школа "Хорце" към Центъра за работа с деца.

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998418
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031