Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 23:34 - Шуменски арендатори са бесни, румънци с вибромашини газят нивите им
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1433 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2011 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наетите над 100 работници правят проучвания за газ и нефт, за броени дни хиляди декари частни земи бяха опасани с кабели и датчици * Тежки 30-тонни вибромашини предизвикват миниземетресения за сеизмични проучвания

Арендатори в няколко шуменски села са бесни. През последните дни работници от румънска фирма, която прави проучвания за нефт и газ, газят без да питат нивите и посевите им. Чужденците са наети от българска газова компания.
30-тонните вибрационни машини предизвикват мини земетресения.
Част от стопаните още не са видели калните коловози, които пресичат земите им. Други обаче излезли с ловните си пушки да бранят имотите си от неканените гости, разказват очевидци. Стана ясно, че някои от кметовете в края на октомври са получили уведомително писмо от екоминистерството за тези проучвания. На други места представители на българската фирма-възложител са провели срещи с фермери. Много от кметовете обаче, улисани в избори, не са предупредили местните. Никой и на тях не е обяснил технологията на проучаването, свързана с предизвикване на миниземетръси. Обещали да изплатят обезщетения по борсови цени, ако нанесат щети.
Екип на вестника видя в последния работен ден на миналата седмица как десет-петнайсет високопроходими джипове, натоварени с кабели и техника шарят из частните земи на хората, правят коловози, мачкайки току-що покаралите посеви. В тях пътуват работниците, които опъват кабелите и поставят в земята датчиците. Три от 30-тонните френски вибраторни машини бяха разположени в землището на село Ветрище.


Само за първите два-три дни от пристигането им в района на Шумен екипите на частната водеща румънска фирма „Проспектиуни” АД, спечелила обществената поръчка на „Овъргаз” за проучвания за нефтени находища и на природен газ, успяха да „окабелят” хиляди декари ниви. Работят бързо, дори по тъмно, на фарове. Монтират метални стълбове, опъват километри кабели и забиват в земята датчици. Цялата тази мрежа е свързана с вибраторните машини, които предизвикват миниземетресения. Данните се записват в станцията, разположена върху каросерията на камиона. Вътре се виждат монитори и компютри.
Според румънците вибрациите се усещали само на 3-4 метра от машината, но според хората от селата това ставало на повече от 100 метра. Пастири от с. Ивански пък твърдят, че привечер кози и крави се препъвали във внезапно появилите се кабели в землището, а някои от добичетата, като усетили вибрациите, избягали.
Окабеленият район се простира в землищата на селата Васил Друмев, Илия Блъсков, Ивански, Ветрище, Радко Димитриево. Не е ясно къде се прехвърлят от утре.
Румънците ще извършат 2Д сеизмични изследвания в Североизточна България, блок Провадия.

Общата стойност на поръчката е 32 875 543 лева без ДДС. Условно блокът е разделен на източна и западна част. Източната обхваща територия, разположена основно на изток от Провадия в землищата на селата Бозвелийско, Житница, Царевци, Падина и Манастир. На юг и на запад от Провадия сеизмичните профили достигат до селата Тутраканци, Комарево и Храброво. Най-западната част от блока на т. нар. сеизмичен профил достига почти до Шумен. Тази данни стават ясни от сайта на Агенцията за обществените поръчки, а обявлението е публикувано на 25 октомври. Странно, но там не са упоменати поименно шуменските села.
Нашият екип нито в едно кметство не видя обява, която да информира местните хора за проучването и за това, че в земите им ще навлязат машини.
Първи, още в четвъртък, шуменският бизнесмен Петър Петров алармира, че в неговата частна собственост, обхващаща земите му и язовира край село Васил Друмев, без да питат и без да предупредят, са навлезли румънските джипове, а работниците са опънали кабелите. Първия ден ги пуснал, но втория отказал. И заплашил, че ще ги съди.
Петров бил още повече изумен от факта, че нито в областната управа, нито в общината знаели какви са тези хора и какво правят по нивите.
„Какво е това безхаберие? Някакви хора от чужди държави обикалят по нашите земи, никой нищо не знае, нямаме никаква информация, никой не ни е предупредил.

Минават, жалонират, окабеляват, предизвикват мини локални земетресения. Знаете, че сме сеизмична зона, какво може да се случи. Първото, което може да стане е да пресъхнат кладенците по дворовете“, гневи се Петров.
Екипите в продължение на две седмици са правили сондажи в Провадия край село Житница, но са били отседнали в хотел „Мадара“ в Шумен. От 2-3 дни работят тук. Инженерът на обекта от румънска страна Раул Колцеско сам предлага да ни покаже как работят тежките вибрационни машини. В шофьорската кабина се качват двама водачи за демонстрацията. В момента, в който грамадните колела се вдигат във въздуха и тежката платформа се стоварва върху земята, телефонно позвъняване спира демонстрацията. „Босът“ от българска страна разпоредил да не се прави нищо, докато той не дойде от Шумен, нито да се дават интервюта. Щял да бъде на обекта до 10 минути. Чакаме го напразно почти час. Вместо него идва младо момиче, преводачка от румънски. Инженерът все пак се решава да говори. Съгласен е, че някой е трябвало да предупреди местните хора, че ще влизат в земите им.

- За кого работите?
- За „Овъргаз“.
- Какво търсите?
- Мисля, че газ.
- И какво точно правите, виждаме, че тук опъвате кабели?
- Не можем да говорим за това.
- Имате ли разрешение да влизате в тези частни ниви?
- Има хора от „Овъргаз”, които се занимава с тези неща. Те трябва два дни преди да влезем в терена да отидат и да разговарят със собствениците на земята, да искат тяхното разрешение. Не е моя работа да предупреждавам хората. Процедурата е такава. А и ние не можем да говорим с тях, не знаем български.
- На каква степен отговаря това земетресение, което вие предизвиквате?
- Хората работят на малка дистанция от машините за безопасност. На не повече от 3-4 метра се усеща.

В село Ивански напрежението расте. „Газят из блоковете, а арендаторите се оплакват”, ядосва се кметът Иван Дерменджиев. „Румънци са, не можем да се разберем с тях. Обещаха да ми дадат телефон на българския си бос да се свържем, щото много бели правят по нивите”.


Следите от гумите на джиповете пресичат землището на Ветрище.

Той е получил писмо от екоминистерството, а преди месец дошли и представители на българската фирма. „Викат дори и да не са съгласни хората, ние имаме право да влезем. От министерството ни е разрешено.”
Накрая отсича: „Ако е за шистов газ, няма да разрешим да стъпят в нашето землище”.
Ядосана е и Дафина Маркова. Тя има 2000 дка земя в с. Ивански. „Като минат през блока с тези грайфери, житото на чимове хвърчи. Помляха ни посевите. Как така в частна собственост ще влизат. Мъжът ми е ходил и разказва, че на 100-200 метра от машината е чувствал страшен трус. Нещо страхотно било, цялата земя се тресяла“. 

http://grada.bg/category/водещи-новини/



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20227190
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930