Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2008 19:12 - С възстановка и концерт ще отбележим освобождението на Шумен от османско владичество
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
0





С възстановка на събитията от 18 юли 1978 г. Шумен ще отбележи 130-годишнината от освобождението на града от османския поробител. В нея ще участват 100 души – 40 от местните клуб "Традиция" и родолюбивия комитет "Крум Страшни". 60 са поканените гости, представители на двата клуба от страната. Те ще пресъздадат историческите събития, които са се случили по това време - на 18 юли ген. Белокопитов връчва иконата "Св. Св. Кирил и Методий" на шуменски свещеник, а на 19 юли комендантът Фазлъ паша предава властта и ключа на града на ген. Пьотр Вановски, комисар по завземане на териториите. Възстановката ще започне от 18 ч. на откритата сцена на пл. "Освобождение.

Тържествата за 130-годишнината от освобождението на Шумен от османско владичество ще започнат още сутринта в 9,30 ч. в църквата "Свето Възнесение Господне" с тържествен молебен за здраве и благоденствие на гражданите на Шумен и на целия български народ. За поклонение през целия ден в храма ще бъде изложена и оригиналната икона, дарена от ген. Белокопитов, която сега се съхранява в банков трезор.

В молебена и тържествата през целия ден ще се включат генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов, официална делегация от побратимения с Шумен гр. Подолск, която ще се ръководи от зам.-кмета по икономическо развитие Вера Свиридова . С тях ще пристигнат танцов състав "Фантазия" и вокален състав "Доминанта". Поканени са още Варненско и Великопреславският митрополит Кирил, почетните граждани на Шумен, депутати, общински съветници и гражданите на Шумен.

След сутрешната литургия следобед от 16 ч. по алеята на бул. "Славянски" от пл. "Кристал" до пл. "Освобождение" групи за стари градски песни, духовият оркестър и флотският духов оркестър от Варна ще ни пренесат във възрожденския Шумен. Пред театъра ще бъдат експонирани три живи картини – кафене, в което ще се сервира турско кафе, обущар и шивач. Те ще бъдат подредени с реквизит от РИМ, къща музей "Д. Войников" и къща музей "П.Волов".

В 17 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. "Кристал". Слово за Освобождението на Шумен ще произнесе кметът на общината Красимир Костов.

След церемонията официалните лица и гостите ще се отправят по пешеходната зона към пл. "Освобождение", където в 18 ч. ще започне възстановката на Освобождението. Програмата ще продължи с тържествен концерт с участието на актьора Иван Налбантов, трио "Българските гласове", ансамблите "Шумен" и "Звънче", гостите от Подолск, духовият оркестър с ръководител Михаил Биков, хорът на запасното войнство "Хан Аспарух" и хорът на учителките "Диви орхидеи" към читалище "Т. Петков". Концертът ще приключи до 20 ч.

На 18 юли ще отбележим още едно събитие – 105-годишнината от създаването на Военния клуб. По този повод община Шумен създаде организация и бързи действия да бъде реализирано атрактивното художественото осветление на сградата, както и да бъде монтиран часовникът над входа. Запалването на осветлението на Военния клуб ще се случи в 21 ч., а в 21,15 ч. е празничната заря.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20277193
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930