Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2020 20:24 - Норвежки пророк за предстоящото падане на Pax Americana
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Той прогнозира събитията на площад Тянанмън, разпадането на СССР и терористичната атака на 11 септември 2001 г.

Вече писах за различните прогнози за предстоящия край на Америка. И астролозите психари и учените прогнозират.

Сценариите за „края на Америка“ варират от пълното унищожаване на Съединените щати чрез ново глобално наводнение или изригването на свръхвулкан в Национален парк Йелоустоун, до разпадането на страната с изчезването на Pax Americana . Обикновено синоптиците избягват да определят точната дата, но има една прогноза, в която датата е определена точно - 2020 г.

Автор на прогнозата е известният норвежки професор, социолог  Йохан Винсент Галтунг , който тази година навършва 90 години. Фигурата е легендарна. Името му става широко известно преди повече от шестдесет години, когато през 1959 г. основава Института за мирни изследвания Осло (PRIO)  и до 1970 г. остава негов директор. От 1964 г. Галтунг издава „ Journal of Peace Research“, През 1969 г. той основава катедрата за изследвания на мира и конфликтите в Университета в Осло, като става негов ръководител. В различни периоди той е бил експерт и консултант в ООН, множество международни неправителствени организации, участващи в международни конфликти и тяхното уреждане. Той е участвал като консултант в уреждането на повече от 50 конфликта.

Й. Галтунг се счита за основател на нова научна дисциплина - изучаване на проблемите на мира и конфликта на пресечната точка на историята, социологията, икономиката, антропологията, теологията. Бидейки математик по образование, той дава на работата си формата на теореми със строга логика. Всеки специалист в областта на международните отношения и управление на конфликти е запознат с произведенията на норвежеца, който е написал повече от 100 книги и около хиляда статии, преведени на много езици.

От 70-те години на ХХ век Галтунг пътува много по света, преподавайки в университети. Той стана известен със сбъднатите прогнози за големи политически промени. Например, той точно прогнозира събитията на площад Тянанмън в Китай през 1989 година.

Още повече слава добави и фактът, че той предсказа разпадането на СССР и точно определи датата на разпада. През 1980 г. норвежецът участва в научна конференция в Москва и шокира всички, казвайки, че след 10 години Берлинската стена ще падне и след това СССР ще изчезне. Галтунг посочи пет основни противоречия на съветската система: 1) между СССР и неговите съюзници от социалистическия лагер, които се стремят към независимост от Москва; 2) между РСФСР и останалите републики на Съюза, които се стремят към по-голяма автономия; 3) между града и селото (нарастваща пропаст); 4) между съветския партийно-държавен елит (норвежецът го нарича „социалистическа буржоазия“) и огромното мнозинство от населението; 5) между паричното предлагане и стоката (населението разполага с пари, но няма достатъчно стоки).

Тогава Москва не обърна внимание на прогнозите на норвежеца. А Западът, напротив, беше вдъхновен от пророчеството и засили подривната работа срещу СССР. Галтунг започна да се възхвалява, наречен Норвежкият Нострадамус ...

След разпадането на Съветския съюз, основните обекти на научните интереси на Галтунг са неговата родна Норвегия и САЩ. Той не възприема Америка като обикновена държава, а като империя, като Pax Americana . Той доста точно прогнозира терористичната атака на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк . В началото на 2000-те Галтунг каза, че Америка изобщо ще падне, че ще загине като империя. А падането на Pax Americana ще започне през 2020 г. и до 2025 г. той напълно ще загуби статута си на суперсила. Норвежецът също така твърди, че загубата на международния авторитет на САЩ ще бъде придружена от "възход на фашистки настроения" в тази страна.

Галтунг очерта предварителни разсъждения по темата в статия  от 2004 г. „Настъпването и падането на американската империя“. Той идентифицира 14 основни противоречия в американското общество. Най-важните според норвежеца са следните: 1) противоречията между икономическия растеж и разпределението на благата (нарастваща концентрация на национално богатство в ръцете на тясна група хора); 2) между финансовия и реалния сектор на икономиката (потискане на реалния сектор от финансовата олигархия); 3) икономически противоречия между САЩ и други страни; 4) противоречията между американския държавен тероризъм и антитероризма на потиснатите народи; 5) културни противоречия между САЩ и техните съюзници (вулгарната, плебейска масова култура на САЩ се налага на Стария свят и други страни); 6) между САЩ и страните от Азия, където антиамериканският съюз се оформя.

Норвежецът продължи да работи по прогнозата, като постоянно я актуализира. Когато  Америка започна война в Ирак при президента Джордж Буш , Галтунг го нарече лудост и направи по-точни прогнози. Благодарение на личните усилия на Буш, окончателният крах на Америка, каза норвежецът, ще започне не през 2025 г., а през 2020 г.

Галтун очерта подробната обосновка за прогнозата си в  „Падането на американската империя - и тогава какво ?“ Наследници, регионализация или глобализация? Американският фашизъм или разцъфтяването на САЩ? (2009 г.). На следващата година в статия „ Обичам американската република и мразя американската империя“ той даде допълнително разяснение на това предсказание.

Галтунг подчертава, че той не е враг на Америка като такава. Нещо повече, той смята, че Америка, която в края на 18 век се превърна в независима държава, близка до идеала на политическата структура и много се надява, че тя ще престане да бъде империя. По този начин тя ще избегне да стане фашистка държава и ще има шанс да възстанови републиката, създадена от бащите-основатели  Джон Адамс , Бенджамин Франклин , Александър Хамилтън , Джон Джей , Томас Джеферсън , Джеймс Медисън , Джордж Вашингтон .

Когато Доналд Тръмп дойде в Белия дом през 2016 г. , Дж. Галтунг обяви, че новият президент няма да се бави, а ще ускори приближаването на края на Pax Americana . Следователно крайната дата остава същата - 2020 г.

В Америка норвежецът е атакуван повече от веднъж. За острата си критика към американския капитализъм и империализма, той беше наречен „скритият комунист“. Официалните експерти, работещи с правителството на САЩ, също се дразнят, че Галтунг не одобрява известни съветски дисиденти  Андрей Сахаров  и  Александър Солженицин , които според него играят важна роля за разпадането на СССР. И сега американският президент Доналд Тръмп е такъв „дисидент“. Норвежецът също беше остро критикуван в Израел, където беше обвинен в антисемитизъм (Галтунг твърдеше, че еврейското лоби, което се подкрепя от Мосад, оказва силен натиск върху политиката на САЩ).

Днес интересът към прогнозите на Галтунг в Америка се увеличава. Първо, настъпи същата 2020 година. Второ, в САЩ започна острата „вирусно-икономическа“ криза , която може драстично да отслаби позицията на САЩ в света. Норвежецът не отказва прогнозата си; Кризата се появи в негово мнение , прави рухването на американската империя неизбежно преди края на тази година.

Източник: Фонд Стратегической Культурый

https://pogled.info/svetoven/norvezhki-prorok-za-predstoyashtoto-padane-na-Pax-Americana.115164





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785592
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия