Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2018 17:53 - В ДЕНЯТ НА УСПЕНИЕТО БОГОРОДИЧНО
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
  image image image image

Гръцката православна църква "Успение Богородично" (Assumption (Koimisis) of the Theotokos) в Йерусалим, изградена на мястото, където според Преданието е бил гробът на Пресвета Богородица.

Погребалната пещера на Пресветата Дева, също както и на Предвечния Й Син, представлява обект на благоговейно поклонение от страна на всички чеда на християнската Църква. Тези пещери съществуват и досега, когато вече много велики и славни градове са паднали, народите са се изменили и много племена съвсем са изчезнали от лицето на земята.
Пред пътника, излизащ от Иерусалим пред Овчи порти, които арабите в памет на Пресветата Дева наричат Порти на Света Мария, се появява стръмно спускане към Иосафатовата долина. На него показват мястото, където свети Стефан е бил убит с камъни пред погледа на Пресветата Дева, Която се молела недалеч, на склона на Елеонската планина. В самото подножие на планината, зад пресъхналото корито на Кедрон, се вижда погребалната пещера на Пресветата Дева.
Като минете по моста над коритото на Кедрон, вляво от пътя, водещ към Елеонската планина, ще видите площадката пред погребалната пещера на Пресвета Богородица, намираща се в малка долчинка, до която се слиза по дванадесет стъпала. Свещената пещера на Богородица е украсена с триъгълник над входа с двойни скъсени дъги над вратите. Още от входа стръмно спускане по 48 мраморни стъпала под свода на широка галерия води към тайнствения мрак на земните недра. Дневната светлина, прониквайки тук, се слива с мъждукащата светлина на кандилата. Като слезете петнадесет стъпала, Ви показват в една ниша вдясно две гробници: в тях почиват праведните родители на Пресветата Дева Иоаким и Анна. От другата страна, в също такава ниша се намира гробницата на свети Иосиф, годеника на Приснодевата. Веднага след края на спускането, след завой надясно, се открива свещеноизящна картина: по целия свод на просторна галерия блестят гирлянди от запалени златни и сребърни кандила; тихата им светлина е особено подходяща за това място на покой. В отделна каменна пещера се намира ложето на Небесната Царица. То е облицовано с бял мрамор и се осветява от над двадесет скъпоценни кандила. Вътрешността на гробната пещера не е украсена с нищо и природната скала е прикрита само с окачени копринени тъкани. Дори и мюсюлманите, и особено мюсюлманките (за които е заградено специално място вдясно от пещерата), идват да се молят на Пресветата Дева. Защото, ето, отсега ще Ме облажават всички родове.
Погребалната пещера на Божията Майка се намира във владение на гърците и арменците. Свещеното ложе служи за престол, върху който се извършва Божествена литургия; а жертвеникът е прилепен към външната стена на гробната пещера близо до входа. Подземната галерия продължава и след гробната пещера, в края ѝ има още един престол, принадлежащ на гърците.
Някога от външната страна на погребалната пещера на Божията Майка са съществували великолепна църква и манастир “Успение на Пресвета Богородица”, които, започвайки от Кедронския поток, са заемали обширното пространство до мястото, където сега има градина.
През последните години недалеч от пещерата на Божията Майка е построена и през 1888 г. бе осветена прекрасна църква, посветена на света равноапостолна Мария Магдалина, съградена със средства на царския дом, в памет на императрица Мария Александровна, която през целия си живот желаеше да се поклони пред гроба на Божията Майка.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802281
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031