Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.01.2020 08:29 - Перголези и сакралното
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 1978 Коментари: 7 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Някои души преминават като комети през земно въплъщение само, за да отдадат таланта и гения си за благото на хората. Джовани Батиста Перголези живял само 26 г., а написал 10 сериозни опери за около 5 години от краткия си съзнателен живот. Той е бароков композитор, създател на сценичното интермецо, въвеждайки в изкуството, като историческа заслуга, операта-буфа /комедийната опера/, каквито са "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, "Севилският бръснар" на Росини, "Фалстаф" на Верди и др.
Свири на цигулка и орган, композира и за краткия си живот оставя огромно творческо наследство. Освен 10-те опери пише духовна музика за хор /кантати, 10-гласова хорова и др. меси, оратории/, инструментални произведения /33 трио за две цигулки и бас, сонати, увертюри, концерти, арии/. Църковната му музика се изпълнява и до днес в италианските катедрали. Забележителна е неговата "Салве регина"image.
Най-известната му опера е "Слугинята господарка", която първоначално е била кратко дел арте в антракта на друга опера. Операта му "Олимпиада" вдъхновява Стендал и той говори за нея с възторг, като за един от върховете на оперното изкуство. От нея са вдъхновени Русо, Грим, Дидро и др. Тя е вид демократично разчистване на старото и сблъсък на аристокрацията с буржоазията.
Най-великолепната му творба, написана малко преди да го отнесе скоротечна туберколоза, е "Стабат матер"image– вълшебна, сакрална, докосваща и съдържаща в себе си само орган, струнен квартет и сопрано.
Макар и на 3 века музиката на Перголези е завладяваща, дишаща с младостта и озарението на вдъхновената искряща душа, изпълнена с чудна енергия, бляскав хумор и нежна лиричност, силна обич към живота и ведър темперамент, лекота и възвишеност, дълбочина и искреност, в които царува младият гений на една прекрасна музикалност, диктувана от Бог.





Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Вярно е, Дела.
09.01.2020 09:04
Повечето гении не живеят дълго, но има и обратното.
цитирай
2. palada - Благодаря!
09.01.2020 13:14
Обичам операта, баща ми свиреше на цигулка и водеше семейството ни на опера. Като дете съм изгледала всички известни опери. Интересна информация за Перголези - за мен беше нова. Приятен и усмихнат ден!
цитирай
3. wonder - Вярно е, Дела. Повечето гении не ...
09.01.2020 15:27
rosiela написа:
Вярно е, Дела.
Повечето гении не живеят дълго, но има и обратното.


Има и дълголетни гении - Хайдн /77 г./, Лист /75/ , Толстой /82 г./
Всъщност гения е извън всяка възраст и време. ;)))
цитирай
4. wonder - Благодаря! Обичам операта, баща ...
09.01.2020 15:30
palada написа:
Благодаря!
Обичам операта, баща ми свиреше на цигулка и водеше семейството ни на опера. Като дете съм изгледала всички известни опери. Интересна информация за Перголези - за мен беше нова. Приятен и усмихнат ден!


Цигулката като царица на инструментите и на мен ми е любима. В един период на живота си и аз свирех на цигулка. А после на още 3 инструмента. :)))
Друго е обаче свирейки да сътворяваш. Не случайно най-виртуозните композитори са и цигулари.
цитирай
5. mt46 - !
09.01.2020 18:24
Отличен композитор! Не бях чувал за него... Поздрави, Дела!...
цитирай
6. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=ptm2qwPyq5s
09.01.2020 21:22
mt46 написа:
Отличен композитор! Не бях чувал за него... Поздрави, Дела!...


Няма като неговата "Стабат матер" - това е химн от 13-ти век за страданията на Божията майка - сакрален, прочувствен и с много трогателен текст. Доста композитори са писали музика по тази средновековна поема - Росини, Верди, Дворжак..., но никой, според мен, не надминава по въздействие и музикалност Перголези.
Качвам в заглавието линк на изпълнението на великолепната ни Соня Йончева /смятат я за най-вълнуващото сопрано в Европа/ и Карин Дешайе, а ако искаш цялата - има я горе в текста.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Един полезен постинг за обичащите музиката!
09.01.2020 22:42
Творчеството на Перголези е част от развитието на операта по времето, когато в този жанр Италия е все още недостижима. Той продъжава делото на Александро Скарлати. Отбелязвам, че Перголези е съвременник на Вивалди. Вивалди и Перголези имат близки виждания за развитието на музиката по времето, когато живеят, има доста разлика обаче в творбите им в смисъл, че тези на Вивалди са по-съотносими към неговото време, а не отправени само към бъдещето, преобладават. По тяхно време полифонията бива изместена от мелодията, появяват се ембриони на симфонията, на камерните ансамбли, които класиците по-късно превръщат във формите, за които предшестващите ги музиканти загатват. Синът на Алексаднро Скарлати, Доменико, престава пда пише опери, а само клавирни сонати, макар понятието СОНАТА при него да е нещо съвдем различно.
Интересна е съпоставката между Бах и Перголези, които са съвременници. Перголези е убеден, че промяна в развитието на музикате ще има и той е малка част от тази промяна, ведно с Вивалди. Те пишат музика за времето си, но и такава, която принадлежи към бъдещето. Бах прави точно обратното - той завърщшва една епоха, пишейки творлите си впнейния стил, вече отминал, но бележещ върха й. Тук отбелязвам потново нещо важно - Бах следи произведенията на Вивалди, прави транскрипции на тях, докато за това, за е имал творчески връзки с Пертголези няма данни, а спъред мен няма и защо да е осъществявал такива връзки. Там е много различно.
Велики хора, различи хора, добре е, че ги е имало, да ни вдъхновяват векове след като ги няма. Сред изкустрото им човек открива себе си по същия начин, ккто се открива и сред природата. Така научава нещо повече и за самия себе си....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15163095
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194008
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031