Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2019 16:44 - Първият роман на Петър Бобев - " Гущерът от ледовете"
Автор: koshmar Категория: Изкуство   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ---Той излиза още през 1958. Авторът е вече на 44, доста късно започва да пише. Участва в конкурс за юношески роман на тогавашното комсомолско издателство Народна младеж и получава поощрение.



image  Гущерът от ледовете Петър Бобев  

Наистина Геният започва с летящ старт. В ония мрачни комунистически години, когато и самото издателство е  на Димитровския съюз на младежта/ отврат!/, писателят ни отвежда в Антарктида, където под ледовете...ето съдържанието.

"

При геоложки проучвания под ледовете на Антарктида научен екип се натъква на замразен в леда еласмозавър - огромен морски динозавър, замръзнал при заледяването на континента. Чудовището е извадено от леда и натоварено в хладилна камера на кораб, с който да бъде транспортирано до Европа за научни изследвания.

По време на пътуването охлаждането на хладилната камера спира да работи поради авария. На сутринта намират камерата празна. Всички смятат, че при люлеенето от вълните трупът се е хлъзнал по локвата под него, и е паднал зад борда. Синът на учения, открил еласмозавъра, обаче вижда, че размразеният динозавър се е съживява, излиза от камерата и се гмурва в океана".

И започва вихрено преследвне из океана. Динозавърът, прекарал  под леда 60 милиона години, е ужасно гладен, напада кораби, плажове, докато най накрая го убиват естествено.

Най важното е , че тук за първи път Бобев проявяма изумителната си способност да предвижда бъдещите открития.Специално внимание ще отделя на малко известния факт, че много преди прочутия филм Дхурасик парк Бобев издава романа си Каменното яйце, който е със същата тема и в пъти по добър, както и много преди филма Челюсти Бобев пише романа си Зъбатите демони.

 

 

imageАржентински палеонтолози са открили на остров край Антарктида вкаменелости от еласмозавър – древно морско чудовище от рода на плезиозаврите. Според намерените останки динозавърът е бил дълъг около 12 метра и е тежал между 11 и 14 тона, което го прави най-тежкото праисторическо животно от този вид, което е откривано досега, предаде БНР. Доклад за експедицията е публикуван в National Geographic и в Cretaceous Research.

Първите вкаменелости са открити през 1989 година, но заради суровия климат и недостига на ресурси разкопките са продължили почти 30 години. В момента еласмозавърът е почти напълно реконструиран, като липсва само черепът му.

Според учените чудовището се е хранело с ракообразни и дребна риба. Изследванията продължават,съобщава БНР.

Еласмозаврите са били с дължина около 14 m, което ги прави най-дългите плезиозаври. Теглото им е достигало до над 2000 kg. Еласмозавърът е имал едро тяло и четири плавника. Шията му е съставлявала повече от половината от дължината на животното и е със 72 прешлена – повече от всеки друг плезиозавър. Еласмозавърът е имал малка глава и остри зъби.

Начин на живот
Вероятно еласмозаврите са се хранели с дребни риби, главоноги (подобни на калмари) и амонити (мекотели). Поглъщали са малки камъни, които са подпомагали храносмилането им. Счита се, че еласмозаврите са живели предимно в открития океан. Начинът им на живот е слабо познат. Еласмозавъра е вид плезиозавър, кокто е бил най-дългото морско влечуго. Те са добри ловци.



 



Тагове:   геният бобев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshmar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 440650
Постинги: 76
Коментари: 1046
Гласове: 758
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930