Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2019 12:52 - След 45 години под похлупак – трагичната орис на българското изкуство
Автор: ugov Категория: Изкуство   
Прочетен: 516 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С горчивина трябва да отбележа, че 45 годишното безвремие, в което попадна България при управлението на БКП нанесе необратими вреди в културното изграждане на нацията. Докато в Западна Европа се зародиха и развиха модернизма, абсурдизма, хипи-културата, случи се сексуалната революция –  у нас се възхваляваше личността на Тодор Живков и „огромната“ роля на БКП в нашия живот. Ние живеехме под червен похлупак, интелигенцията /с малки изключения/ се подмазваше на партията и в резултат пропуснахме културни процеси, които промениха изкуството в световен мащаб. През 90-те години бяха направени плахи опити да бъде наваксано пропуснатото, но пиесите на абсурда в театъра не бяха разбрани, киното ни затъна в клишета, опитите на Ани Илков и Карбовски да имитират Буковски също. Българите държани на соцкаишка десетки години се втурнаха да правят пари – на никой не му беше до изкуство.

Днес, положението е трагично. Вкарани в Матрицата от политици и олигарси, ние се превърнахме в дребни буржоа, завладяни от консуматорски инстинкти. Масовият българин мисли само за нови вещи, почивка до Гърция или Турция, търка лотарийни билетчета като крастав и гледа тъпи риалитита. Ръководната роля на БКП се смени с ръководната роля на едрия капитал, който смачка дребния и средния. В театъра се правят халтури, с които софийски трупи обикалят страната, в киното няма филми, които имат шанс да пробият в Европа. На мода са провлачените телевизионни сериали, /като Столичани в повече и Откраднат живот/, които затвърждават чувството за тотална апатия обхванало българина. В литературата Милен Русков, Захари Карабашлиев, Алек Попов и Георги Господинов са имената, които продават книгите си. Поети от калибъра на Борис Христов и Валери Петров – няма. Има полуфабрикати като Папи Ханс, които се правят на поети. В музиката – дори младите ни поппевци пеят, като Йорданка Христова през 60-те години. Няма певец/а пробил в класациите в Западна Европа – скоро няма и да има.

 Тотално мъртвило цари в българското изкуство днес. За това основна вина носи комунистическият режим и самите творци, които предпочитат да правят халтури /Кръстьо Лафазанов и Христо Гърбов от ужасното „Комиците“ са ярък пример/ вместо истинско изкуство.

Стойностните творци като Мариус Куркински, Камен Донев, Сашо Морфов, Теди Москов се броят на пръстите на едната ръка. Халтураджиите, които за пари похабяват таланта си са хиляди. Как можем да очакваме при такова падение на културата ни да се появи творец от европейски мащаб?



Гласувай:
1



1. morskipesni - Това, дето го говорите са врели-некипели.
19.11.2019 13:57
Плеядата български супер-артисти от социализма НИКОГА няма да бъде достигната. Същото се отнася за музиката, живописта, скулптурата, литературата. Няма да цитирам ничие име- Вие ги знаете, те са стотици. Гении! В Матрицата ви вкара не Бай Тошо- а след 1990 ви натикаха ония отвън, дето и сега робски им слугувате. Но се радвам, че има много объркани като Вас- инак не би било така показателно зле. Съвсем честно и като европеец, считам, че българите ЗАСЛУЖЕНО стигнахте дъното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167464
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031