Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2019 08:53 - 5 мита за мозъка
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 962 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.03.2019 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  5 мита за мозъка

26 февруари, 2019 г. 18:21    


https://boeingisback.com/interesnoe/5-mifov-o-mozge.html?fbclid=IwAR2ku-z_dk8byb5O9-Ndk4MWSHMvOkGtezkPv7IU30FuSmwJ8Uokso42zvM

Нашият мозък е загадка.

Фрейд Флобак-Ситър от Министерството на образованието и обучението изследва мозъка през целия живот. В книгата "Педагогика и мозък" тя разкрива най-често срещаните погрешни схващания за мозъка.

image

Ние използваме само 10-20% от мозъка.

През миналия век авторът на научните трудове по психология, Уилям Джеймс, пише, че използваме само 10% от мозъка си. Тогава през 30-те години тази идея бе възприета от журналисти и тя придоби популярност сред населението. Но всъщност при съвременната ЯМР на мозъка учените и изследователите могат да наблюдават точно обратното.

image

При определено действие, активирането на мозъка отива в различните му части. Това означава, че за една работа се нуждаете от определено количество изразходвана енергия. Някои задачи изискват малки разходи, други - големи. Например, когато малко дете чете или се учи да чете, мозъкът му консумира много ресурси. А при възрастните вече е по-малко. Това означава, че колкото повече успяваме във всяка област, толкова по-малко използваме мозъчните ресурси в бъдеще.

Мозъкът се развива едва през първите години от живота си

Смята се, че мозъкът е силно подложен на промяна през първата година от живота на детето и след това развитието спира. Но съвременните изследвания доказват обратното. Мозъкът е пластичен и променлив през целия ни живот.

image

- В ранна детска възраст имаме много повече връзки в мозъка, защото сме родени с голям брой синапси. През първите години на живота броят на тези нервни връзки е рязко намален. "

Първоначално голям брой неврални връзки са свързани с факта, че грубо казано, защита от неблагоприятни условия на околната среда. По време на живота тези връзки отслабват и изчезват.

image

Така че бебетата могат да различават звуците на всички езици. Но ако не ги срещаме в собствената си среда, губим способността да ги възприемаме. Флобак-Ситър цитира примера на по-възрастните японци, които не могат да различат звуците на R и L, докато японските деца могат да чуят разликата между тези звуци.

Ако загубите невронна връзка, тя никога няма да се възстанови.

Неактивните нервни връзки могат да се възстановят и развият по-нататък. Това означава, че можем да научим нещо ново и в старост. "Само много малко съединения могат да бъдат възстановени", казва Флобак-Ситър.

Нашите умствени способности зависят само от генетиката.

Митът, че нашите гени могат да определят колко сме умни или глупави.

image

Най-голямо въздействие върху нашите умствени способности идва от околната среда. „Това например показва проучване, проведено сред таксиметровите шофьори в Лондон. Това показа, че опитът от навигацията по улиците на града доведе до структурни промени в частта на мозъка на водача, която е свързана с пространствената памет и ориентацията. "

image

Гените могат да допринесат за формирането на основата за взаимодействие на нервните клетки. Но в никакъв случай не могат да определят: сме глупави или умни.

Дясно полукълбо - творческо, ляво - рационално

Предположението, че едно от полукълбите може да доминира и следвайки това, може да определи ключовите ни характеристики също е мит.

image

Въпреки факта, че анатомично мозъкът може да бъде разделен на лявото и дясното полукълбо, и при определени обстоятелства, също разделени според функциите, това не означава, че едно полукълбо доминира в другото.

Някои когнитивни задачи могат да активират конкретен мозък наполовина повече от другия. "Но няма причина да се предполага, че хората са толкова различни по отношение на коя страна на мозъка те доминират в различни образователни процеси."

Съответно идеята, че левичарите са по-креативни, а десните - склонни към технически и математически дисциплини, също е мит.



Тагове:   5 мита за мозъка,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. radostinalassa - Тя говори на английски вероятно
30.03.2019 10:07
Но попитайте руските учени дали е така.Ангрийският води до латиномислене, което е много по - бедно от славяномисленето, където има много повече коренни думи и производни. Китайците не разпознават от млади буквите Р и Л. Те не знаят и защо цветята са красиви и какво ще допринесе това за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39752718
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031