Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2020 07:13 - Премълчаното в нашата история
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 826 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Обединението

През 686 година българите отново отхвърлят властта на аварския хаган .Това станало така: След голямата война с ромеите, аварският хаган задържал много пленници (траки, илири и гърци), които заселил в Панония. През 685 година за управител на потомците на тези пленници бил назначен българският хан Кубер. Кубер използвал желанието на тези хора да се завърна в родината си. Издебнал подходящ момент и заедно с пленниците, подчинените му панонски българи и голям брой славяни потеглили на юг. Войската на аварския хаган се опитала да ги спре, но не успяла.

Преселниците се установили в Керамсийското поле /в днешна Македония - околностите на Битоля/. Там Кубер се свързва с княжествата на драговичи, ринхини и сагудати. Така бива образувана втора славяно-българска държава която била в съюз с държавата на хан Аспарух. Запазени са сведения, че когато през 687 - 688 година император Юстиниан II напада държавата на Кубер, Аспаруховите българи организират акция в помощ на събратята си от Македония. По-късно - в 705 година сваленият от трона Юстиниан II се обръща за помощ към българите за да си възвърне властта. Според проф. В. Бешевлиев хан Тервел /сина на Аспарух/ е записал върху Мадарската скала следното: “На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и си отидоха”. Изразът “моите чичовци” е достатъчно показателен за близостта и разбирателството между двата клона на българския народ, макар че те са живели разделени почти 140 години - едните в Панония, а другите - северно от Черно море.

През 836 - 837 година хан Пресиан присъединява към своите владения и македонските земи. С това завършва един продължителен исторически процес на обединение и сливане в една българска нация на наследниците на Хунския съюз, Панонска България, славянските княжества и Кубратовата Велика България. Това обединение се подчертава от факта, че родът на най-великите владетели на Първата Българска държава - хан Крум, княз Борис I, царете Симеон I и сина му Петър - произхожда не от Аспаруховите, а от Куберовите българи.

Траки, славяни и българи във Византия

Още при избора на място за столица на новата империя Константин Велики се колебаел между Сердика и ОСНОВАНОТО ОТ ТРАКИТЕ селище Византион. В крайна сметка положението на Византион на Босфора между два континента се оказало по-примамливо от известните в цялата империя минерални извори на Сердика.

Новообразуваната Източна Римска империя била МНОГОНАЦИОНАЛНА държава, в която гърците, както и римляните, били малцинство. Но макар че официален език бил латинският, древногръцката култура се ползвала с почит и голямо влияние. Процесът на елинизация, започнал в региона още по времето на Александър Македонски, продължавал и в римско време. Един от най-уважаваните гръцки историци и политици - акад. Панайотис Канелопулос пише следното [87]: “Римската империя, това е едно от най-удивителните явления в световната история, станала гръцка държава, където безшумно, без всякакъв натиск или съпротива се наложил елинският език и образование,но императорите, до момента в който Симеон пожелал да стане наследник на Константин Велики, НЕ СА БИЛИ ОТ ГРЪЦКИ ПРОИЗХОД, ако изключим МОЖЕ БИ Маврикий /582 - 602/, Ирина Атенейска /797 - 802/ и Михаил I /811 - 813/.”

Съществуват сведения, че заселването на славяни на юг от Дунав е започнало още през II - III век. В подкрепа на това твърдение говорят сведенията за племената карпи и костобоки. Според Е.Владиков [88] карпи и костобоки са славянски племена. Като такива те са обозначени и на картата на народите в Европа, приложена към II том на “Всемирная история”.

Първи се споменават костобоките. Те взели участие в Маркоманските войни, водени по времето на римския император Марк Аврелий /161 - 180/. Народите, живеещи северно от Римската империя се обединили срещу нея и неочаквано за римляните ги нападнали по цялата северна граница от Галия до Черно море. 11 години продължили войните. В крайна сметка Римската империя победила и се запазила от унищожение. В нашите земи действали главно костобоките. През 170 год. тяхната войска преминала Дунав при Силистра и стигнала на юг до Созопол и Малко Търново. Друга войска на костобоките през Ловеч и София достигнала римската провинция Ахея /в днешна южна Гърция/ [89].

Следващата вълна от нашествия започнала през 239 год. с нападение на карпите в Долна Мизия. То било свързано с образуването на Готския съюз. Вероятно карпите /те са дали името на планината Карпати/ са били членове на съюза. През 242 - 245 год. следват нови нападения на карпите, вече заедно с готи и сармати. До 248 год. римската власт успявала да поддържа някакъв порядък, но в посочената година границата буквално се пропукала. Нахлуванията станали масови. През 254 - 255 год. карпи, готи и бургунди стигнали до Солун, а през 257 - 258 год. - до Мала Азия. През 269 год. готите и техните съюзници навлезли в империята заедно с жените и децата си, явно за да се преселят тук. Най-сетне те били разбити край Ниш. Много от пленниците били заселени в опустошените от тях провинции. След битката при Ниш нашествията престанали, но през 272 год. римските власти заселват нови групи карпи южно от Дунав [90].




Тагове:   юстиниан,   Готи,   кубер,   ири,   Карпи,


Гласувай:
6



1. bojo12345 - Знам, че германците са учтив народ.
27.09.2020 19:26
Тигърът повече да не коментира тук. Знае защо.
цитирай
2. bojo12345 - позна, кирк -
28.09.2020 22:21
иди пий вода от твоите книги.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
28.09.2020 23:01
Костобоките са родствен народ на даките Те пък са на гетите и сарматите родственици- даките
Столицата на даките е с името Сарматигетузе!?
И сега , готите? Те се появяват след 212 година Явно става дума за преименовани гети, каквито са и даките Затова правят здрави и успешни съюзи помежду си
Затова няма германски следи по нашите земи, свързани с готите Впрочем , има предгермански, свързани с тракийския бог Герман Град Германеа- днешната Сапарева баня!
Проследих внимателно какво е написано за готи и гети и се убедих ,че съм прав в твърдението, че готи произлизат от гети
И това преименуване е свързано с имп. Каракала , убиец на брат си Гета Кой ще посмее да се яви при него с някакъв документ, в който пише гети или се споменава за гета еди кой си? Виж гот звучи друго Е, после са тръгнали на запад и са станали германци ,тези ,които са останали там!
Бих допълнип, този съюз през 251г при Абритус, Разград, разбива римската армия и убива императора Траян Деций и сина му- съимператор!Едно унизително поражение на императорската рмия

Поздравления за постинга!

Хубава вечер!
цитирай
4. bojo12345 - Благодаря, Иване.
29.09.2020 09:15
Оставам с впечатлението, че българите са се появявали на различни места и с нови имена, но същността им си остава същата. Навсякъде, където се появяват и после изчезват, оставят своите знания и умения. Затова особено гърците трият и надписват това, което им е приятно и така те са навсякъде. За нас остават третостепенните роли в историята. Пък тя, истината, лъсва там, където е необходимо. За жалост и скръб дори на някои писачи и в блога. За които няма бял ден, докато не охулят и изопачат някой факт. Здраве да е!
Хубав ден от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629527
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031