Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2020 17:29 - Защо турците в Османската империя даваха синовете си на християнски семейства и плащаха пари за това?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 4336 Коментари: 21 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В продължение на 5 века, от XIV до XIX век, в Османската империя съществува така нареченият „кръвен данък” / Девширме.   Принципи на подбор С девширме е облагано немюсюлманското население - подчинено от турците. „Кръвнияг данък“ се състоеше в това , че немюсюлманите са задължени да дават момчета от семействата си. Най-често войниците на султана вземаха всяко пето непълнолетно момче, основно на възраст от 8 до 16 години. Въпреки, че се е случвало, в случай на недостиг да вземат  6-годишни или 20-годишни.   Те вземаха изключително красиви, хубави и умни деца.  Вярвало се е, че красивото лице е отражение на красива душа.     image


Невъзможно беше да се избегне данъка, защото събирачите  проверяваха селските записи  на родените деца. Единствените синове в семейството не бяха взети, оставени са  на родителите им. Нов живот в нова вяра Името и произходът на всяко иззето момче е вписано в специален регистър. След обрязването и покръстването в исляма момчето е отведено в Константинопол. Там то се възпитава в дух на подчинение и абсолютна дисциплина и учи преди да порасне: едно момче се счита за възрастен, ако зъбите му се подменят от млечни в постоянни.   Способните  момчета учат в дворцовото училище, а по-късно постъпват в обществената служба. Други бяха изпратени в селото да учат турски. По-късно такива младежи стават дворцови градинари, строители или моряци.     Яничарите Но повечето лични слуги (всъщност роби) ставали еничари, служили в пехотата, конницата и личната охрана на султана. Еничарите директно се подчиняват на султана и представляват елита на неговите войски.   Отнети в ранна възраст, момчетата, които не познаваха / не помнеха корените си / , ставаха пламенни защитници на новата вяра и по-специално на султана, който беше единственият им баща. Имайки редица привилегии, еничарите нямаха право да се женят, да се занимават с търговия, занаяти, а семейството им беше от приятели в казармата.     image


„Кръвният данък“ възникна, защото султаните трябваше да създадат собствена армия, но те не се доверяваха на силния си мюсюлмански елит, предразположен към конспирации и преврати.   Обратната страна на ужаса Традицията изглежда ужасна - да извадиш детето от семейството (дори не мога да си представя това в никакъв кошмар!), Но тази традиция имаше и обратна страна.   Турските момчета в онези дни имаха много по-малък шанс да получат прилично образование от немюсюлманските момчета. Следователно, имаше моменти, когато турско семейство плащаше на християнското семейство, за да вземе сина им и да го даде като "кръвен данък", когато събирачът пристигне. Често това е било единственият шанс едно дете да получи образование и след това да кандидатства за високи длъжности и високи заплати.   Гордост като присъда Благодарение на еничарите силата на султаните нараства. И колкото повече се увеличава Османската империя, толкова по-дълбоко и бързо Европа беше потопена в ужас.   image


Но същите тези еничари станаха основната причина за падането на много султани. Владетелите обсипваха своите фанатични воини с богатство, щедро разпределени привилегии. И това се отразява неблагоприятно на скромността. Еничарите се възгордяха, усетиха силата и започнаха да решават съдбата на самите султани - манипулираха ги като играчки или ги сваляха / убиваха. Както знаете, игрите с мощност почти винаги завършват зле. И военният елит не беше изключение. Но това е съвсем различна история.
Рыжие рассказки



Гласувай:
7



1. dobrodan - Броя ти втори верен постинг,
05.07.2020 17:54
можела си, значи, когато искаш :)?
цитирай
2. radostinalassa - А аз не те чета
05.07.2020 18:07
И ти си знаеш защо.
цитирай
3. dobrodan - Не съм въвеждал правило за задължително четене на блога ми :),
05.07.2020 18:19
изборът си е твой :).
цитирай
4. radostinalassa - Ти допускаш вулгарни блогъри...
05.07.2020 19:18
в коментарите , които плюят по други блогъри. Факг. И се тюркееш.
цитирай
5. dobrodan - Не позна за второто. Българея се :)!
05.07.2020 23:48
Ако се плюете един друг помежду си, но не го правите в моя блог, какво мога да сторя аз? Просто игнорирам как се наричате един друг и приемам всички за добре дошли при мен като за начало. После всеки си ляга на което си постели. За щастие намирам същото отношение към себе си като блогър и това изцяло ме устройва. Нямам нужда да враждувам с никого. Приятелства не се завързват само през блог. Но дружелюбно и приятелски настроените хора са винаги добре посрещнати при мен.
Нали така?
Дори и враждебно настроените към работата ми разбират, че правя нещата колкото може безпристрастно, и винаги уважавам отсрещната гледна точка, освен ако не е прекалено неуместна или невъзможна до глупост.
Изброй вулгарните изрази в моя блог. Изброй моите вулгарни изрази в другите блогове. Това не е моят начин!
Каквото и да казвам, го правя без псувни, намирам начин да покажа какво мисля и то далеч не винаги благ и кротък. И ясно мотивирам постъпката си!
Човек си прави блог, ако иска някой да го чете. Иначе просто си води записки или дневник.
цитирай
6. krumbelosvet - Радостина, ти как провери верността на тезата си?
06.07.2020 06:28
И най-важно, АКО е имало такива случаи, какъв процент са били? Или единици?
Но така, като копи-пействаш "принципно" тая възможност, не се ли усещаш, че ОПРАВДАВАШ това зверство. Колкото за пощадяването на единствените синове, има народна песен за взетия "Стоил, един на майка".
Не всичко което е писано е вярно. Но Добродан харесва постинга. Тоя човек демонстрира пред мене такава НЕРАЗБРАНЩИНА, че започвам да се съмнявам дали наистина не разбира някои неща или води коварна битка на изтощение.
цитирай
7. dobrodan - Круме Червеноцветни?
06.07.2020 15:12
Това, което демонстрирах пред теб показва разбиране на същността на някои обществени процеси в дълбочина, каквато се боя, че ще остане непристъпна и далечна за теб. И се боя искрено, че май ще си остане така завинаги.
Ти си направил избора си. Бягаш от последствията? Хе-хе!
Те дишат във врата ти всяка секунда, аз съм само наблюдател.
Скоро ще има и друга книга готова, там ако хванеш да четеш, направо си слагай въжето (в шеговития смисъл, да не вземеш сега освен трол и още нещо да ме изкараш?)
Зверството не може да бъде оправдано. Ако обаче не разберем защо се е случило, може и да се повтори.
СЪЩО КАТО КОМУНИЗЪМА. РАЗБРА ЛИ?
цитирай
8. radostinalassa - 5. dobrodan
06.07.2020 15:38
Както и да е . Аз лично не бих коментирала в блога ти, защото има опасност да ме захапе примата Гетчо. Ти губиш.
цитирай
9. radostinalassa - 6. krumbelosvet
06.07.2020 15:41
Аз нямам теза. Това е чужда теза , на сайт от Яндекс Дзен. Моята теза я пиша в коментарите. Историята не е наука, тя об. е фалшива.
Добродан корелира ментално с Функа.
цитирай
10. dobrodan - Радостина... Има едно такова състояние, при което
06.07.2020 15:48
на човек едновременно му е мило, жал и го е яд на даден човек :).
Дадох ти в мои коментари някои подсказки. Ти обаче си също като децата: аз това няма да го чета :) и толкоз!
Истината вече започна да придобива ясни очертания. Нито на мен ми харесва, нито на теб ще ти хареса :). Засега не бързам да публикувам, че ще има инфаркти, инсулти, тромбози и всички опции по сърдечно-съдовата система.
Като стане готова, ще те поканя да четеш.......ако ти стиска :).
Ако я прочетеш, сама ще си триеш поне половината коментари и постинги един след друг :).
Гет напада и мен. Смята, че е прав "по принцип". Да, вижданията му са верни и правилни. Остава само да разбере за кого в историята ги е писал, е няма никак да му е лесно. Нали търсим истината?
цитирай
11. radostinalassa - 7. dobrodan - Ти не си трол, проверила съм те
06.07.2020 15:49
Но не харесвам хора, които пишат имената на нашите предци първо на тюркски , а после на български. Редно е да е обратното. Както вече споменах науката се прави от хора, които мислят на български език.
цитирай
12. dobrodan - Ммм... Как да кажа... Не пиша с цел да ме харесват,
06.07.2020 16:11
знанието е по-ценно за мене от всякакво харесване. А знанието има стойност в конкретните насоки само ако е споделено. То няма парична стойност, откриването му ми доставя наистина удоволствие и ще е чудесно да стигне до останалите.
Каква е ползата да знам и да си трая? Абсолютно никаква за никого :).
Историята не е точно наука. Или не е точна наука. Волю или неволю - именно българската история е пълна с явни заблуди и откровени до цинизъм лъжи.
цитирай
13. radostinalassa - Гетчо е много прозд, не може да анализира...
06.07.2020 16:32
повече от един исторически факт и тогава прибягва до цинизми. А ти ги пускаш, досущ като Божил.
Дай някой хакт, аз съм предпазена от инфаркт, да не говорим за инсулт.
цитирай
14. dobrodan - Ето ти два факта за начало :),
06.07.2020 18:07
ГОТИТЕ, основоположният камък на европейската християнска цивилизация,
са тюркоезичен народ.
САПЕИТЕ-ШОПИ - тюркоезично племе...
Така добре ли е?
цитирай
15. radostinalassa - Тук е имало 450 тракийски племена...
06.07.2020 19:05
които са говорели на различни диалекти на нашия език. Къде набутваш тюркския?
цитирай
16. radostinalassa - Когато Аспарух е върнал тук българите...
06.07.2020 19:08
живеещите траки и славяни са ги приели без война. Разпознавали са се по езика, външния вид, шевиците по дрехите, обичаите. Това е прецедент в световната история и доказва много неща.
цитирай
17. dobrodan - Аз нали ти казах, че ще получиш я инсулт, я инфаркт?
06.07.2020 20:19
Знаеш ли колко работи излизат, дето "не могат да бъдат", м?
И аз подскачах.......докато не видях, че си е точно така.
Имай търпение :), доста народ ще откачи буквално......като разбере как стоят нещата на практика :):):).
цитирай
18. radostinalassa - Откъде готите ще знаят тюркски?
06.07.2020 20:38
Есперантото им е трябвало за търговия? Да си купят коприна, подправки? Солта е по . ценна.
цитирай
19. dobrodan - Четиринадесет имена на техни вождове и "крале" :):):)
06.07.2020 20:57
мога да ти ги покажа в таблица през тюркски език кое какво означава :):):).
Титлата "рих" е най-баналното "арьiиг" - уважаван, почитан, високопоставен :):):).
Ще четеш ли, като стане готова книгата ? :):):):)
цитирай
20. radostinalassa - Дай ми имената на ...
07.07.2020 16:46
български. Тук не се котира нито тюркския, нито английския.
цитирай
21. bojil - ГОТИТЕ, основоположният камък на ...
08.07.2020 21:17
dobrodan написа:
ГОТИТЕ, основоположният камък на европейската християнска цивилизация,
са тюркоезичен народ.
САПЕИТЕ-ШОПИ - тюркоезично племе...
Така добре ли е?

Роднинството между тюрки и славяни е добре известнo на специалистите,а готите са наричани и славяни,така че не си далеч от истината. В нея обаче има една трудно доловима тънкост: първите тюрки не са били тюркоезични,а индоевропейци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13128739
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години