Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2020 16:56 - Ето как Бойко Борисов участваше в кражба на банка! (РАЗКАЗ НА ОЧЕВИДЕЦ)
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1504 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 01.07.2020 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Бойко надига чаша в компанията на боса от СИК Румен Николов - Пашата. По това време Борисов е само охранител - като такъв участва и в аферата с МОБ „Св. Никола“ ДНЕСМНЕНИЯ Ето как Бойко Борисов участваше в кражба на банка! (РАЗКАЗ НА ОЧЕВИДЕЦ)


imageОт Admin на 30.06.2020
 

Интригуваща история за ролята на Бойко Борисов с кражбата на цяла банка разказа журналистът Весела Йосифова на своя профил във фейсбук.

Случката обяснява как Международната ортодоксална банка „Св. Никола” попада в ръцете на Петя Славова, чиято кариера тръгва от продажба на шкембе чорба в кръчмата „Гюрлата” до гарата във Варна, за да стигне до собственик на трезора, който се преименува на ТБ „Инвестбанк”.

Ето пълния текст без редакторска намеса:

Вероятно много от Вас си задават въпроса как така, при присъствието на толкова много ДС кадри в ръководството на Международната ортодоксална банка „Св. Никола”, някаква си никому неизвестна Петя смила на кайма един добре стоящ в банковото пространство трезор.

Отговорът, според мен, е многопосочен и включва в себе си както субективни, така и обективни причини. Вече споменах за наивността на бохема-шеф на банката Цветан Начев. Вероятно към това трябва да прибавим и недостатъчната прозорливост и организиран отпор от самото начало от страна на автентичните акционери на банката.

Всички знаем, че тогава (а и сега) по-печелившият вариант е не да съдиш злосторника, а да го поставиш в положението той да се брани, въпреки че съдът на всички нива все пак отсъжда законосъобразно решение.

През 1997 г. кормилото на държавната власт минава в ръцете на ОДС. Правителството на Иван Костов обяви „война” на силовите групировки. Разпердушини застрахователните им дружества, които бяха облепили цялата държава с фирмените си лепенки. Справянето с комунистическото минало и осмислянето на последиците му за България и българите излязоха на преден план като част от несвършената работа на прехода към демокрация, пазарна икономика, гражданско общество и върховенство на закона.

Закъснялата и непълно реализирана лустрация разпали споровете, както между управляващи и опозиция, така и в сините редици. Този политически период не предполагаше защита, дори и в името на закона на хора и фирмени субекти, с участието на кадри от ДС. Това се оказва решаващата секира върху Международна ортодоксална банка „Св. Никола”.

Точно по това време Петя Славова осъществява скандалния си кредит за покупката на винпром „Черноморско злато”. На заседание на УС на банката за необезпечения кредит Петя Славова и Митко Събев представят запис на заповед от „Юкос“ – ако „Феста“ не изплати кредита, петролната фирма го дължи. Така в сметката на „Юкос“ в банката тези пари автоматично са блокирани.

В това време, когато цялата нация е обнадеждена от управлението на ОДС, правителството на Костов организира странно съвещание на фирмите от нефтения бранш, на което се взема решение фирмите да изтеглят всичките си пари от МОБ „Св. Никола“, „защото тя е банката на ДС”. На банката й се налага да изплати огромната за това време сума от 35 млрд. лв., без помощ от БНБ.

Нещо повече – съгласувано с БНБ, заради кредита на Славова, варненският клон на банката временно е изключен от системата й, а сумата в размера на кредита е блокирана от сметката на „Юкос“ като гаранция, което допълнително усложнява финансовата стабилност на банката.

Но войната между нови и стари акционери в банката вече е започнала.

Новите, в лицето на Славова и Митко Събев , които не притежават повече от 5%, както е по Устав (това го запомнете, то е ключов момент, който е предпоставка за дълго продължилата битка между двата лагера), се опитват да овладеят банката.

За да махнат обаче Цветан Начев от поста изп. директор, не им достигат подписи на шефовете на надзора. Цветан Начев насрочва общо събрание през февруари 1998 г., за да се разрешат всички спорове. Но седмица преди това в банката влизат квестори на БНБ, повикани от Петя и Митко. С мотив – „спорове между големи акционери“. Мил пардон, но няма такова юридическо понятие, а уставът на дружеството изключва и понятието „мажоритарни акционери“ (вече Ви отбелязах уставното условие за 5-те процента дялово участие). И изобщо, спорове на акционери се решават на общо събрание и от съда, а не от БНБ.

Как и кой е уредил в банката да влязат квестори – можем само да гадаем. Зам.-шеф на БНБ по това време е Емилия Миланова, тя е и шеф на банковия надзор и доверен човек на Костов.

Така или иначе на лагера на Славова не му достигат два подписа в надзорния съвет, за да махнат Цветан Начев. Единствените подписали се са Любен Гоцев и Митко Събев (а трябват 4 подписа).

Следва поредният правов парадокс – квесторите на БНБ свикват общо събрание, на което акционери учредители не са допуснати и уволняват Цветан Начев. Учредителите обжалват решенията на това общо събрание в съда, печелят делото в СГС.

След още 2 години печелят и в Апелативния съд. А през 2002 г. печелят окончателно във ВКС. Остава в сила, че решението на това общо събрание е нищожно, в нарушение на закона и устава на акционерното дружество.

Но вече са минали четири години. Изобщо, факторът време в акционерните спорове на Петя Славова е съществено предимство в битката й за банката.

Събранието, свикано от квесторите през април 1998 г., е забележително с още нещо – охранява го лично Бойко Борисов, който персонално проверява на входа документите на част от акционерите.

По онова време Борисов е в охранителния бизнес, гравитира с познанствата си около СИК. Фирмите му „Ипон“ охраняват някои големи обекти, включително на сикаджии. На общото събрание, проведено в кино „Люмиер“, когато акционерите пристигат, виждат, че се охранява от едри руснаци (вероятно тогавашният съдружник на Митко Събев, руският млад олигарх Денис Ершов е помогнал).

Акционерите и днес споменават как самият Бойко Борисов е изисквал от тях на входа на залата да покажат документите си и да докажат, че са акционери. И лично е връщал някои от акционерите учредители, защото те представят акциите си, а квесторите (?) са поставили изискване да се допускат само акционери с вносна бележка (вносната бележка е документ, на базата на който се издава акция, а не обратното).

На много от акционерите учредители не са им изпратени покани, което е нарушение на закона. И Цветан Начев не получава покана.

Но най-голямото нарушение е друго. На това общо събрание дребният акционер „Юкос“, който е имал 5% от дружеството, както повелява Уставът (помните ли, че Ви обърнах внимание на това условие, залегнало още от самото учредяване на банката), изведнъж се явява като мажоритарен акционер с 25% от акциите.

Което си е 100-процентно грубо нарушение на действащия към онзи момент устав на дружеството, недопускащ акционер с повече от 5%. Но квесторите (?), още предишния ден са „легитимирали” в БНБ „Юкос“ като мажоритарен акционер.

Въпросните квестори на БНБ се казват Димитър Проданов и Димитър Димитров. След това общо събрание те стават изпълнителни директори на банката.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. kolevdobri - Тази статия ми напомни за онези времена.
02.07.2020 12:02
По това време аз бях на проверка там. Влязоха барети и натръшкаха всички от входа по стълбите нагоре. Не бях виждал такова нещо. Някой ми изкрещя нещо в лицето, но след като му казах, че представлявам централна институция, някак си омекна и ме подмина.
Голяма бъркотия беше. Години, в които държавата се опитваше да въведе ред, като подкрепяше своите срещу чуждите. Плюс от мен.
цитирай
2. zahariada - Да
02.07.2020 16:45
Така беше и сега е така, даже повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39747872
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031