Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2020 12:01 - В Държавната военна фабрика са секли монети
Автор: hadzapi Категория: История   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една много любопитна и малко известна подробност е, че в Казанлък са били сечени монети между 20-те и 40-те години на миналия век. За този исторически факт разказва Антони Цанков, дългогодишен колекционер от града на розите. Своето изследване той публикува в юбилейния сборник „Казанлък в миналото и днес“ на Исторически музей „Искра“ през 2001 година.

Историята на „казанлъшките пари“ е свързана с 23 пехотен Шипченски полк и Държавната военна фабрика в града.

За героичното минало на „лудия полк“ е изписано много, но за икономическата и стопанската му дейност се знае малко. Към полка са били създадени лични стопанства, а в мирно време – лавки и магазини с търговска цел за войници и офицери. През кризисния военен период в държавата не достигали парични средства за изплащане редовно на заплатите на офицерския и редовия състав.

Тогава командването на полка решило да отсече пари за вътрешна употреба, по подобие на Австрия и Германия. Появили се монети-жетони на 23 пехотен Шипченски полк.

Известни са такива с номинали 5, 10 и 20 лева, изпълнени в бронз. Инициативата да се секат пари-жетони била продължена от медникарската кооперация „Розова долина“ – Казанлък, в началото на 20-те години на миналия век. Те били от мед.

 

imageimageТук е издигната първата постройка на завод "Арсенал" при преместването му от София в Казанлък през 1924 година

Но най-голям разцвет сеченето на такива монети получило при създаването на потребителска кооперация „Държавна военна фабрика" - Казанлък, през 1934 година.

По информация от Антони Пенков, са били отсечени монети с различни номинална стойност, геометрична форма и метал. От едната страна бил изписан номиналът на монетата, а от другата страна – ДВФ.

Кръглите били със стойности 1, 2, 5 лева – медни, а с по-високата стойност били изсечени от сплав алпака. Монетите с номинал 10, 20, 50 лева били триъгълни, квардратни и правоъгълни, а тези от 100 лева – шестоъгълни. Тиражът бил 500 хиляди броя.

В кооперацията членували работници и служители от Държавна военна фабрика – Казанлък, и офицери от 23 Шипченски полк. 50% от заплатата се получавала в монети-жетони. Кооперацията работела с три магазина – хранителен, текстилен и за промишлени стоки. Цените били с 20% по-ниски от пазарните, като се предоставяла възможност и за дългосрочно изплащане. Кооператорите получавали годишни дивиденти от печалбата.

Кооперацията преустановила дейността си през 1947 година и се сляла с „Наркооп“ – Казанлък. Монетите били събрани в чували в склада на „Наркооп“, който се намирал зад Пощата. Известно време били съхранявани от новообразуваната кооперация, след което били върнати в „Арсенал“ за претопяване, като тези от алпака отишли за направа на вилици и лъжици за заводския стол. Счита се, че големият български колекционер от Казанлък Стефан Велтов е единственият колекционер, който е виждал тези монети-жетони, събрани в чували.

Според Цанков, днес може би има запазена някоя и друга монета за спомен от наследниците на бивши работници и служители на кооперация „Държавна военна фабрика“ – Казанлък. Въпреки упоритото ни издирване, не успяхме да намерим такива образци, освен снимка, запазена във фирмения музей на "Арсенал". Но пък историята доста подробно разказва и за тази дейност на казанлъшкия завод през миналия век.

https://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/v-drzhavnata-voenna-fabrika-sa-sekli-moneti-11238




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782420
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия