Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2020 17:28 - Какво означава тракийската дума ДАВА
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 18116 Коментари: 75 Гласове:
5

Последна промяна: 28.01.2020 20:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Думата се среща в много топоними - (Да̀усда̀ва, Дѐцидава,  Ѝтадава, Зѝснудава, Ка̀пидава, Ку̀мидава Ма̀вродава, Па̀тридава и др.)

 Българските езиковеди, специалисти по тракийски език приемат, че думата ДА̀ВА означава ГРАД. Аргументират се с това, че тракийското име на днешен Пловдив - Пулпудева съдържа частицата ДЕВА, което може да се приеме, че е почти същото като ДАВА.

Почти, ама не съвсем.

Ето какво пише Дуриданов и от къде започва стъкмистиката:
„Значението на думата
DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо  DEVA.

Ако е така защо в земите на същинска Тракия – Южна България няма нито едно наименование, което да съдържа частицата ДАВА, т.е. защо няма никакви градове?... Разбира се, че има градове и те са едни от най-древните, затова не може да се приеме, че ПулпуДЕВА е единственото изключение и то погрешно записано. Знае се, че лингвистиката е блато, в което е много лесно да затънеш, особено в непознат език, какъвто е тракийският. Един от тези специалисти дори прави сложна стъкмистика, за да докаже, че ПУЛПУ означава ФИЛИПО, а  ДЕВА =ПОЛИС , т.е. Филипополис е гръцкият вариант на Пулпудева...
Да, ама не!
Според палеоархеолога Петър Детев Пулпудева е най-старият град в Европа, доказателство за което са циклопските градежи на Небет тепе, датирани от някои от 6 век пр. Хр., а според други дори от времето на Троянската война.
Филип II Македонски е завладял Пулпудева много по-късно, през около 342/1 г. пр. Хр и умира през 336 пр. Хр.!
Владял е града само 6 /шест/ години, обаче е направил най-важното – нарекъл е града на себе си, името е записано в хрониките и сега цял свят знае кой е Филипополис, а Пулпудева дори много българи не го знаят…


В българската именна традиция никой от българските градове не завършва на „град”. Изключенията Златоград, Крумовград, Ивайловград, Димитровград, Коларовград, Михайловград са изкуствено създадени наименования малко преди и след 1944 година. Като знаем колко древни и устойчиви са древните традиции
като кукерство и нестинарство, които са от тракийско време не можем да твърдим, че нещо е променено и в именната традиция. Кабиле си е Кабиле, а не КабилеДава.

Имам своите изследвания и според мен ДА̀ВА означава РЕКА.
ДАВА е останала в българския език в думата ДАВЯ (се), а също и с английския - ДАЙВ (
DIVE) – потъвам, потапям се. Траките вероятно са най-древният народ, а тракийският език е праезикът на всички индоевропейци, затова често срещаме български думи във всички индоевропейски езици.

Думата ДАВА е останала в следните наименования на реки:

Река Девня, /която е дала името на едноименния град ДЕВНЯ./

Река Девинска, / която минава през град Девин в Родопите
Ето цитат от Уикипедия „Други историци твърдят, че името на града произлиза от реката и е с тракийски корен, чиято етимология остава неясна.”/

Молдова /Според първите молдавски летописи названието на Молдавското княжество /МОЛДАВА/ произлиза от името на река МОЛДАВА./

Вълтава

Драва и др.
..............


 Ровейки в „Езикът на траките”, Дуриданов, 1976 г. намерих още доказателства за това, че ДАВА е РЕКА, ПОТОК, а не град.

В обозначенията:
РИ = р
ечно име

СИ  = селищно име

лит. = литовски

ие. = индоевропейски

ст.исл. = старо исландски

норв. диал. = норвежки диалект
латв. = латвийски

 

1.     Дуриданов стр. 130

Трак. daph-

в СИ елищно Име)Daphabae –

лит. dapas "наводнение"

от ие. *dhapo-s –

ст.исл. dafla "пляскам във вода; плискам",

норв. диал. dave "локва, бара".

…………

2. Дуриданов стр. 53

U l"d а ~ местно име.. реконструирано от епитета на АполонUгdёnоs (В надпис от Първомайско). Сродни имена от Балтика са:

лит. РИ (Речно Име)  Urd-upis, Urdena, жемаит. МИ Урдuшкu,

латв. РИ (Речно Име)  Urdava, които са производни от

основа, с"ьдържаща се в ЛИТ. urdulys "(планински) поток; вир", латв. urdavina "поток". Към същата основа принадлежат вероятно още речните имена: Urda, днес l"Ourde във Франция, и Urft. (Urd-efa от 1075 г.) в Германия (възможно от келтски произход).

………

3. Дуриданов стр. 53

U r d а u s (Prok.) -кастел в областта на Хеброс. Името ще е гласяло първоначално *Urdav~(us) или под. и в такъв случай е идентично с латв. РИ Urdava, сродно с 5 латв., urdavina "поток" (вж. повечe при предходнато име). 

 В заключение мога да кажа, че на практика НЯМА НИТО ЕДНО СВЕДЕНИЕ, че DEVA или DAVA означава ГРАД. 

 

 



Тагове:   тракийски език,


Гласувай:
6



1. balar - Любопитно.
20.01.2020 21:02
Реките наистина са места, на които можеш да се удавиш.( това на шега).

А инъче, в студентските си години, си бях поиграл с Дева-Тева-Тепа-Таба-Дава. Излязоха интересни неща. Тепе не е турска дума, а прадревна. Тръгни по-следите и сам ще се убедиш как заради лъскавото изтърваш ценното.
Или не си забелязал прилики между микенци и траки. Из нета има таблички с тяхна писменост, разчетена е одавна, така че едва ли ще ти е трудно.

И още нещо, има едно нещо, викат му генетични изследвания. С траките имаме толкова общо колкото и със сардинците. Почти нищо - като гени. Сега ако говорим за култура, там вече е трудно да се говори, понеже в Тракия приемат християнството рано и ако е останало нещо, то се крие в самите християнски обреди. Вероятно и част от нас са били християни по времето на Аспарух. Така че кой дал и кой приел е трудно за категорично определяне. А ако почнем да изброяваме колко племена, племенца, кланове и колена са преминали през тая земя идвайки от някъде и заминавайки никъде работата става каша.
А езика винаги е най-слабото звено, най-лесно се манипулира чрез него, без да се отчете факта, че всички езици се изменят с времето, едни думи отпадат, други се появяват, и така.
Не го приемай като обида. Да речем аз все още си мисля, че Тангра е Дингир.
цитирай
2. vled - balar
20.01.2020 23:29
Ако беше по темата бих ви написал нещо
Все пак ви благодаря, че сте си направили труда да прочетете и дори уважението да ми напишете нещо.

цитирай
3. didanov - здравейте
21.01.2020 00:37
логично е да се запитаме, ако дава наистина е град, защо липсва в Тракия. Но Вашата хипотеза с това, че е река също не ме убеди много, защото река е доста общо наименование. Имаме например Никополис ад Иструм (макар и римско), където е посочено името на река. Какъв е случая с Да̀усда̀ва, Дѐцидава, Ѝтадава, Зѝснудава, Ка̀пидава, Ку̀мидава Ма̀вродава, Па̀тридава?
цитирай
4. didanov - оказва се след кратко търсене
21.01.2020 00:42
че -dava /-daua, -daba/ са характерни за дако-говорящите области, със значение град, а за тракийските -брия, както и -пара(село) и -диза(крепост).
цитирай
5. dobrodan - Малко помощ, ако може?
21.01.2020 10:04
Има аналози в някои днешни езици. ДАВА - TOWN - ТУВА, ТУБА, ТЮБА, ТОБА. Със значение не само на град, а и на земята край него, естествено.
цитирай
6. vled - Здравейте, didanov
21.01.2020 13:31
Това са наложени хипотези, които не са верни.
Едва ли дори днес в земите на Тракия и Дакия има 55 града, колкото са останали само записани в източниците с окончаниято ДАВА.
https://bg.wikipedia/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B0
Според източниците тракийският език е бил един и същ навсякъде по Балканите с незначителни вариации. Даките са просто още едно тракийско племе, макар и разселено зад Дунава.
Не може да има толкова много думи за едно и също понятие - ГРАД – ДАВА, БРИЯ, ПАРА, ДИЗА.
Освен Никополис ад Иструм има и Никополис ад Нестум.
Иструм е Нестум не означава река, а са гърцизирани и латинизирани тракийски названия на реките - АСТРОС - /Истър/Иструм/Дунав/ и МЕСТА – Нестос//Нестум/Места.


цитирай
7. vled - dobrodan
21.01.2020 13:56
Тази вълнуваща тръпка и аз я мога.
Само в 5 /пет/ стъпки :)
МУХА, СУХА, СУЛА, СЛА, СЛОН

цитирай
8. dobrodan - Не ми е известен преход в нито един език (за източните не гарантирам)
21.01.2020 14:06
с преход С - М, или Х - Л като звуци. Време е да измислите нещо ново по въпроса... от някой тракийски диалект не може да не стане :).
Не работя в случая с наложена хипотеза. Има достатъчно на брой хора, които са работили преди мен, нищо чудно и това да е изследвано.
цитирай
9. didanov - Делчев мисля успешно доказва, че
21.01.2020 14:29
дакийския език се е отделил като самостоятелен от тракийския, разбира се двата са от една езикова група. Не отговорихте за споменатите от Вас градове с окончания -дава дали всички са на реки и какво означават имената им. Разбирам имате хипотеза, но за сега не е много убедително защитена.
както казах окончанията -пара може да е селище, -брия е най-вероятно бряг, виза-диза - крепост или укрепено място.
Моето лично мнение, е че няма логика някой да нарича града, в който живее "град(име) на река" или -дава, защото навремето създаването на градове или селища си е било сериозна работа с определен окултен и религиозен характер. Хората са вярвали, че името на града определя бъдещето на колонията, за това Името винаги бива избирано внсимателно и не е било случайнохрумване или нещо неотличително и обикновено като -река например. Дори да тече река през града, то тя винаги си е имала име, което в някои случаи предавала и на града. В повечето случаи обаче древните градове носели името или на техните създатели или на известни царе-епоними, тоест на определени личности. Този факт особено много се неглижира от много историци, които търсят само възможната етимология в наименованието, което за мен не е правилно. Поздрави.
цитирай
10. vled - "Моето лично мнение, е че ...
21.01.2020 15:24

"Моето лично мнение, е че няма логика някой да нарича града, в който живее "град(име) на река" или -дава, защото...."
......
И моето е същото, затова твърдя, че ДАВА не означава град, а река.
Името на реката е пред думата ДАВА.
ДАУС ДАВА е вероятно Провадийска река, както се нарича днес /Пр.....река/, но не знам какво означава ДАУС.
цитирай
11. didanov - Да ме забравяме че става дума за градове или селища
21.01.2020 19:11
Провадийска река или Даусдава няма как да е име на такова, въобще къде е логиката ?
Въобще глагола давя се не се свързва само с река, но и с море, езеро. Човек разбира се може да да се удави в реката, но това едва ли е основното качество на една река. Девин и Девня имат общо по-скоро с древното дева или дива - бог, богиня.
цитирай
12. анонимен - Да не забравяме че става дума НЕ за градове или селища, а за думата ДАВА
21.01.2020 20:49
В материала съм цитирал това, което мислят други:
„В близкото минало днешният град Девня е представлявал 3 села – Девня (или Девне - "Божествено великолепно място"), Река Девня и Марково.”

За река Девинска, / която минава през град Девин в Родопите цитат от Уикипедия: „Други историци твърдят, че името на града произлиза от реката и е с тракийски корен, чиято етимология остава неясна.”/
…….
Молдова
„/Според първите молдавски летописи названието на Молдавското княжество /МОЛДАВА/ произлиза от името на река МОЛДАВА./”

цитирай
13. dobrodan - ДАУС в два речника, единият от които немски,
22.01.2020 13:21
vled написа:

"Моето лично мнение, е че няма логика някой да нарича града, в който живее "град(име) на река" или -дава, защото...."
......
И моето е същото, затова твърдя, че ДАВА не означава град, а река.
Името на реката е пред думата ДАВА.
ДАУС ДАВА е вероятно Провадийска река, както се нарича днес /Пр.....река/, но не знам какво означава ДАУС.


означава голям, силен, "двоен". Налична и в казахстански език с практически същото значение. Понастоящем съществително собствено име.
цитирай
14. vled - Казахите са тюркски народ и да се търси там тракийски език е несериозно.
22.01.2020 13:50

Някои мислят, че ДАУСДАВА означава Вълчи град.
https://bg.wikipedia/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81

Много е трудно да се променят нещата, които са наложени с годините и които започват с една уйдурма - ето как LEVA става на DEVA, но пак не е ДАВА.

Дуриданов:
„Значението на думата DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо DEVA
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравейте!
22.01.2020 14:06
Ако питате мен, думата, във връзка с времената , в които е ползвана, - дева имам предвид , е Божествена И нормално градът да е под закрила на бога Е, би трябвало да е и, но гласните преминават една в друга ,затова в сирийската/ финикийската/ отсъстват Град по- скоро е брия, Месамбрия, но може да се тълкува и съм склонен да приема второта, че е бряг , а не град на Мелса- тракиец Тук ясно си личи какъв език е гръцкия!
Пулпа на латински е месо, така се нарича и месестата вътрешна част на зъба!
Въпрос на размисъл Има такива имена и сега-Побит камък, Подгумер и да не търся други
В древността, защо пък да нняма такова име?
цитирай
16. vled - за БРИА
22.01.2020 14:47

Те са няколко и всичките са на брега на Бяло, Мраморно и Черно море: POLTYMBRIA, SELYMBRIA, MESAMBRIA и др.
Имам идея и за тази дума, но трябва да го напиша.


цитирай
17. get - До 4. didanov + vled ? Апелирам!
22.01.2020 16:25
didanov написа:
че -dava /-daua, -daba/ са характерни за дако-говорящите области, със значение град, а за тракийските -брия, както и -пара(село) и -диза(крепост).


Хайде поровете и замислете се малко откъде са се появили в българския език - думите: Дяна и Дява?
Защо в прото-келтския ЗА УКРЕПЕНО И ДАВАщо ЗАЩИТА МЯСТО се използват ДУН+ом?
Защо казват, че ДУНома при келтите е родствена и на съвременната им дума ДЮНА?
А "перг" или трайкийската "Бриа" - не е ли синонимна на ПЕРГам ... от която е производна съвременната БРЕГ/брЯг ?
- А къде, СПЕЦИФИКА(?) са предпочитали да строят древните своите ДАВА//ДУНУМ/ПЕРГАМ ... и ДИЗ-а ... последното твърде сходно и звучащо съмнително-близко до ДИГА ... из-ДИГНАТо?

В заключение ОТКЪДЕ СМЯТАТЕ Е ДОШЛО СЪЩЕСТВЕНОТО В СМИСЪЛА на английската дума за "dig" ... или дословно казано вДИГам почвата?
цитирай
18. dobrodan - БРИЯ има значение на бряг,
22.01.2020 16:32
като не е нужно да бъде речен или морски. Чувал съм да се използва и за възвишение, хълм, връх на долина.
цитирай
19. vled - get ДИГА
22.01.2020 19:40
ДИГА идва от тракийското ДИНГА,
останало в Тракийски като DINGA /141 стр. Езикът на траките, Дуриданов 1976/
в старопруски като DINGE /149 стр. Езикът на траките, Дуриданов/,
в латвийски // като DINGA, DINGAS/154 стр. Езикът на траките, Дуриданов/.


цитирай
20. get - До 19. vled - get ДИГА ... остава да кажеш - какво казва за значението Дуриданов - извеждайки ЗНАЧЕНИЕ през БАЛТИЙСКИ?
22.01.2020 20:47
vled написа:
ДИГА идва от тракийското ДИНГА,
останало в Тракийски като DINGA /141 стр. Езикът на траките, Дуриданов 1976/
в старопруски като DINGE /149 стр. Езикът на траките, Дуриданов/,
в латвийски // като DINGA, DINGAS/154 стр. Езикът на траките, Дуриданов/.




- Ако СМИСЛОВО Е БЛИЗКО - както превеждат английските лингвисти тяхното DIG = SET UP ... Второто дословно < ПОСТАВЯМ - ГОРЕ >?
- Тогава имаме ВТОРО ЗАСИЧАНЕ ... "тракийската" ДИГА//ЗА => смислово отговарящо на съвременното българско и идващо от кореновата ДИГ, по-в-ДИГ ... и т.н.?

Интересно ми е какво пише Дуриданов - засичайки "тракийската глоса" - с доказано близките на първият и явяващи се пост-тракийски БАЛТО-ЛАТГАЛСКИ ЕЗИЦИ ... от които единият и по-близък ПРУСКИЯ и втория Лито-латгалски?
цитирай
21. dobrodan - :):):), стигнахме и до
22.01.2020 21:39
ДИНГИР лека-полека...
цитирай
22. vled - get
22.01.2020 22:38
Според Дуриданов думата DINGA поради съществуващата дума в латвийски означава „плодородно място”.
стр. 75
цитирай
23. get - До 22. vled - дайте с по-голяма предпазливост и перфекционизъм се отнасяме към ЕТИМОЛОГИЯТА - за да не стигнем до ... ?
23.01.2020 14:21
vled написа:
Според Дуриданов думата DINGA поради съществуващата дума в латвийски означава „плодородно място”.
стр. 75


... най-меко казано - Странното настояване ЗА ОБЩНОСТ между ДВЕ РАЗЛИЧНИ ЕЗИКОВИ СЕМЕЙСТВА - това при "Урало-алтайските", част от които са тЮркските езици ... и второто: ЕВРОПЕЙСКО СЕМЕЙСТВО?
dobrodan написа:

:):):), стигнахме и до ...
ДИНГИР лека-полека...

- След като ВЕЧЕ СЪМ ОБЯСНИЛ за ФАКТ? Че ЗНАКЪТ от кюниформната писменост(датирана още при хетите ?) Е МНОГО ПО-РАНО И НЕПРИЛИЧАЩ ... на МНОГО ПО-КЪСНАТА и тюркска тамгЪ за "Тангра"?

А инак досежно обекта на коментара ни ДИнГА и близката и ДИЗА?
Освен, че подобна засичаме в ЕВРОПЕЙСКИЯ старо-английски ... виж по-горе обясненията ми за DIG = SET UP?

За същата и специфична само за "тракийски" ДИЗА - с най-общо значение ТВЪРДина//КАЛЕ/КРЕПОСТ? Съм установил, че се среща у ШАХ НАМЕ на Фирдоуси и и по-късно в Бируни, при описание ГРАД=ДИЗА с именна представка "Канг"? ТОЕСТ В СРЕДНО ПЕРСИЙСКИ! Който ЗАБЕЛЕЖЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ? ... отново ИМАМЕ "ТРАКИЙСКАТА" със значение: КРЕПОСТ - ГРАД- ТВЪРД - КАЛЕ ... нещо подобно на нашенската ТВЪРДица?
Но покрай КАЛЕ=ТВЪРДИНА същата пък е семантично близка до латинската от пр. н. е. КАЛУС - отговарящо на съвременното ни УДЕБЕЛЯВАНЕ(издигане) НА КОЖАТА ... "мазол"?

- Това накратко - и ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕТИМОЛОГИЯТА ... особено, когато се прави МЕЖДУ НЕРОДСТВЕНИ ЕЗИЦИ - като е при ДОБРОДАН ?!
цитирай
24. vled - Тангра е Дингир.
23.01.2020 15:52
„Тангра и Дингир” нямат нищо общо с ДАВА и са миналото на българската историческа наука

цитирай
25. balar - Дава е място, град,
23.01.2020 18:03
може би има нещо общо с Двор. Хората вече са го обяснили.
А тангра и дингир бяха като пример, че не всичко, което изглежда близко е родствено.
Това, че аз си мисля нещо, не го прави истина. Просто информацията има навика да опиянява и да обърква.

цитирай
26. get - До 24. vled+25. balar - За да не излезе, че правя поради пристрастност - неверни внушения
23.01.2020 21:02
balar написа:
vled написа:
„Тангра и Дингир” нямат нищо общо с ДАВА и са миналото на българската историческа наука

Дава е място, град, може би има нещо общо с Двор. Хората вече са го обяснили.
А тангра и дингир бяха като пример, че не всичко, което изглежда близко е родствено.
Това, че аз си мисля нещо, не го прави истина. Просто информацията има навика да опиянява и да обърква.


Ще ви помоля във връзка с твърдяното от вас:
а) ДАВА - и моето ДИЗА
б) Двор - и моето ДИЗА ... ваше ФОРУМ?

Да погледнете ето тези линкове?
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise#Etymology - тоест "персийско" преминало през "гръцко" и дошло в чрез Библията в Английския понятие за "райска ГРАДИНА"?
2. https://en.wikipedia.org/wiki/forum#Latin - ТОЕСТ за звучението на ПРОТОКОРЕНОВАТА от която се е появила в последствие латинската дума за оградено място и/или пазар, звучаща - "forum" ?
- Което е звучало първоначално, много близко до познатото и употребявано, и в съвременният ни език понятие: ЗА ЗАТВОРЕНО//ОГРАДЕНО МЯСТО "двор" ... а в прото-езика НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ, казват е звучало, като ... *d(н)worom ?
цитирай
27. dobrodan - И днес в тюркските езици думата "двор"
23.01.2020 21:20
звучи като УТАР, с представка В- получаваме "в-ътре". Не всичко е европейско в европейските езици. Кой какви възстановки прави е отделен въпрос.
Малко се отклоняваме с ПАРАДИЗО и парадайз, но за думата ПАР съм на особено мнение, в гръцки значението е "паралелно, заедно, едновременно, по двойки". Оттам е руската двусмислица и игра на думи "давайте попаримся" :). Гете? Нека сме обективни:).
цитирай
28. get - - Да ви питам?
23.01.2020 21:40
dobrodan написа:
звучи като УТАР, с представка В- получаваме "в-ътре". Не всичко е европейско в европейските езици. Кой какви възстановки прави е отделен въпрос.
Малко се отклоняваме с ПАРАДИЗО и парадайз, но за думата ПАР съм на особено мнение, в гръцки значението е "паралелно, заедно, едновременно, по двойки". Оттам е руската двусмислица и игра на думи "давайте попаримся" :). Гете? Нека сме обективни:).


Сиз тюркче конушуюр мусунуз ?
- Ако е "йок"? Залягай ... и като го научите - тогава да си (го) говорим?
- Аннадънму?
цитирай
29. bezistena - Поздрави за всички високоинтел...
24.01.2020 13:07
Поздрави за всички високоинтелигентни и феноменни лингва – археолози и анализатори на етимологичния генезис на думата ДАВА и цялото нейно право и анаграмно семантично гнездо!
Останете на това високо ниво и напуснете за малко официалната десакрализирана първосигнална простосравнителна травиална етимология, която учените са ни наложили за академичен канон за да скрият с нея Божествения генезис и съдържание на Българския език и конкретно за случая на тази висококатегорийна дума.

Нека въведем тази дума в декодиращата програма на

Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546

и прочетем сакралния и превод:

ДАВА=Диана Богиня=Богиня Диана

Оказа се, че тази категорийна дума е анаграмна кодировка на Богиня Диана, Която е Великата Богиня Майка Диана Сътворец и Съдемиург, позната от последните и аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Мария Магдалена (манипулирана като Богородица), Майка и Родоначалник на новоепохалната генерация на Българския жречески род Дуло.

– поздрави за Приятеля инж. Иван Симеонов за най – близкото и високо прозрение за същността и статута на думата!

Същият е семантичният генезис и на всички други думи от това анаграмно гнездо : дева, дива, дава, тива, туба, тепе, вида, веда, вода, видя, вада, буда, беда, будя... и всички производни от това семантично коренно гнездо като Девня, Девин, Видин, Пулпудева...

ВИДА=ВОДА=БУДЯ=БУДА=...=Богиня Диана

ДЕВНЯ=ДЕ ВЯ ± Н (кодировъчен назал)=Диана Богиня=Богиня Диана

ВИДИН=Богиня Диана

ПУЛПУДЕВА=ПУПУЛ ВЕДА=Павел от Богиня Диана –

култовият ни град Пловдив е кръстен с херметизираното име на първородният син на Исус и Мария Магдалена – Павел, Свети Павел, който е новоепохалният Родоначалник на жреческия род Дуло, от който феноменни генетични потомци сме всички с вас в този форум и блоговата платформа, които се познаем в тези документи.

Павел е още и истинският Кан и Цар Авитохол (33 – 333), който е всички т. нар. "римски императори" от Нерон до Диоклециан, основал и изградил световната Свещена Българска империя (33 –518), който е още и ... вижте в блога ни с парола "безистена и Павел".

Свети Павел/Император Авитохол е както видяхме и кръстникът на Пловдив във всичките пу познати именни комбинации:

ПАВЕЛ=ЛЕПАВ=Любов

ПЛОВДИВ=ПОВЛ ВИД=Павел от Богиня Диана

ФИЛИБЕ=ФИЛИБ=ФИБЕЛ=Пабел=Павел

ФЛАВИЯ=ФАВИЛ=Флавии=Фавел=Павел –
родоначалникът на династията Флавиите, които са рода Дуло

ФИЛИПОПОЛИС=ПОЛИС (град) на Филип/Павел

ТРИМОНТСИУМ=Диана Мат Мария и Иса

КЕДРИСОС=КРИСДОС=Кристос=Исус от Тракия

НЕБЕТ ТЕПЕ=ТЕПЕ на Богиня Диана

ТЕПЕ=Богиня Диана –
изкуствено построен от кота 0 до върха скален мегалитен пирамидален светилищен комплекс, който е високотехнологично мултифункционално съоръжение за производства на духовни и материални блага и творене на чудеса на него от феноменните му оператори – жреците от Божия Български род Дуло

МАРИЦА=МАРИТСА=Матара и Иса

–––––––––––––––––

И още и още... : загърбете официалната антибългарска манипулационна етимоложка наука, която праща търсещите истината за произхода ни лингва изследователи за зелен хайвер и да гонят Михаля и в задънен тунел без изход, и потърсете Боговете със сакралната семантика, която е лицензирана от Божията канцелария и ви се дава безвъзмездно и безкористно за вашето просвещение и още повече Спасение!

Поздрави и благословение с Любов за автора на поста, на форумците коментатори и на всички търсещи Истината феноменни Българи!
цитирай
30. kirk - Тодаре, тодаре, тодаре...
24.01.2020 13:58
Можеш само да му дишаш прахта на моят преподавател Иван Дуриданов, защото никой никога не се е доближавал толкова близо до истинския смисъл на тракийските корени и основи, до тракийската лесика и речник. ВЕрно човекът си имаше забежки, т.нар. дялани камъни - учил някъде в или около Балтика и влюбен в техните балтийски - латвийски, литовски и естонски езици. Лингвистиката си е наука откъдето и да я погледнеш, но виж псевдолингвистичната еквилибристика и народна етимологияу са блатото, в което мижитуркате и се давите с радостивгъза, леонкавалло, безистена, татарофилите-туркофили и още куп идиоти!!! Не може селянин с такава фамилия да дава оценки и да се пробва да мисли - не му отива!!! Къде си учил и какво, колко езици знаеш и ползваш и такива - други подобни детайли са важни ШЪ ЗНАЙШ!!! Твоите псевдолингвистични напъни са просто смешно-жалки, по-точно - плачевни... - даже не си струва да ти показвам грешките!!!
цитирай
31. kirk - Сенин анасънъ амъ, гет-гьот
24.01.2020 14:02
get написа:
dobrodan написа:
звучи като УТАР, с представка В- получаваме "в-ътре". Не всичко е европейско в европейските езици. Кой какви възстановки прави е отделен въпрос.
Малко се отклоняваме с ПАРАДИЗО и парадайз, но за думата ПАР съм на особено мнение, в гръцки значението е "паралелно, заедно, едновременно, по двойки". Оттам е руската двусмислица и игра на думи "давайте попаримся" :). Гете? Нека сме обективни:).


Сиз тюркче конушуюр мусунуз ?
- Ако е "йок"? Залягай ... и като го научите - тогава да си (го) говорим?
- Аннадънму?

Сенин анасънъ амъ, билиор му сън??? Анна! Кьопек гьот ГЕТ!!!
цитирай
32. dobrodan - А стига бе, само аз ли не знам турски?
24.01.2020 16:22
Мисля, че от езикова - респективно историческа гледна точка - точно ей тия езикови "случайности" съставят особени случаи и е добре да се разглеждат по-подробно съвпаденията на думи в езици от различни семейства и да се реконструира по възможност началното звучене какво е и от кой език идва?
цитирай
33. vled - kirk
24.01.2020 20:57
Благодаря за хубавия коментар...
Изпитвам огромно уважение към всички специалисти по тракийски език, посветили живота си да възкресят това, което всички си мислим, че е загубено – тракийският език.
Ще ти обърна внимание, че няма нещо лингвинистично в моя материал, само малко повече логика и присъща на селяните природна интелигентност.
Освен това не забравям Сократ и Рене Декарт.



цитирай
34. leonleonovpom2 - А и радиостанция" Ореван" се е включила? Компактно!
25.01.2020 00:08
30. kirk - Тодаре, тодаре, тодаре...
13:58

Радиостанция" Ореван" започва сутришното си предаване така:
Добро утро, уважаеми зрители! За всеки случай проверете, дали слънцето не е залязло вече?Ако е залязло,следователно утрото е късно! И в метеобюлетина, като ви кажем че температурата е 40 градуса, а навън прехвърча сняг,следователно градусите не са плюсови!
Към автора на постинга- Смятам, че след като коментарът на рдиостанцията" Ореван" е хубав и заслужава благодарности, моят е дори прекалено много хубав, дори и без благодарности!
цитирай
35. bezistena - За всички феноменни Български л...
25.01.2020 01:10
За всички феноменни Български лингва археолози:излезте от тресавището на официалната първосигнална десакрализирана опростачена етимология!
http://bezistena.blog/history/2020/01/25/za-vsichki-fenomenni-bylgarski-lingva-arheolozi-izlezte-ot-t.1693427
цитирай
36. vled - leonleonovpom2
25.01.2020 11:17
"прекалено много хубавите коментари" не ги и коментираме, те са красиви сами по себе си...:)
цитирай
37. kirk - Тракийски език практически няма
25.01.2020 19:59
Така както няма и тракийска държава, литература, книжнина, речник... Има сбор от тракийски диалекти, наречени формално "тракийски мъртъв език" сред които ту нареждат фригийски и мизийски, та чак и мадеконски, ту ги отделят, поради съвременни политически виждания. Пряк наследник на тези диалекти е древноарменският език, формил се и на базата на фригийския. Голямата логическа грешка е, че се мислите за наследници на траките и се напъвате като турците по отношение на хетите да откриете и докажете такава връзка, но исторически няма такъв момент, когато да сте ги срещали - нито славяните, нито прабългарите са им виждали очите. Третата компонента във формирането на българския етнос са местните римляни, сред които гърци, арменци и евреи, а мнозинството са били латинизирани или елинизирани трако-келти. Статията тръгва от грешната постаяновка, че българистите считали, че ДАВА е ГРАД. Нищо подобно - става дума за място, селище, населено място, което е ОГРАДЕНО!!! Никой не е мислили за небостъргачите в Ню Йорк, когато са наричали така своя лагер, стан, бивак... Кам ти я логиката, че нещо ми убегнА???
цитирай
38. vled - kirk
25.01.2020 21:49
Явно Херодот нещо се е объркал, Тукидид също.
цитирай
39. leonleonovpom2 - А, радиостанция" Ореван&...
26.01.2020 08:55
А, радиостанция" Ореван" знае всичко и е на линия
Коко, чудя се,що за тип си ти, с какви очи изобщо се явяваш тук?
За да докажеш ,че не си Коко, а Како и оцапваш с нечистотиите си всичко, нали?
Или искаш да дам гласност на коментара ти, да видят всички ,що за долен тип си?
Или пък предпочиташ да го насоча към друго място-Арменското посолство например? Успокоява те това,че те знаят ,че си с жълта книжка и ще кажат- не му обръщайте внимание, нали така?
А за Държавна Ситурност, какво ще кажеш?
цитирай
40. kirk - Пак ти казвам - грешиш...
26.01.2020 12:21
Пак ти казвам - грешиш... Траките използвали много по-общи понятия и имали смътни представи за съвремения смисъл на думата "град". Не само те - българите веднага след 09.09.1944, както сочи статистиката са били 90 % селяни, а в градовете над 60-70 % живеели небългари от завареното основно население плюс някои новозаселили. Същински градове строели римляните - не други! Не знам какво са писали Херодот, Тукидид, Тацит, Торквемада и Мефистофел - ти ги четеш тия! Аз само за малко се мернах в института по балканистика и познавах Ал. Фол. Без системно образование нищо не може да откриеш, нямаш нужния инструментариум, да не говорим за възможности, капацитет... ! Бих те зацафарил, ако на изпит ми дрънкаш такива глупости!!! Карапеткови да пасат овцете е най-добре - аз така мисля!!! Сори!
цитирай
41. vled - Нещо си се объркал kirk
26.01.2020 13:20
Говорим за РЕКА, а не за град.
Благодаря ти за позитивния коментар, знаех си че имам нужда от подкрепа.

цитирай
42. get - До 31. kirk - Кукото простак с претенциии и ... отговор на арменски, казват бил езика на УРАРТЦИТЕ :)) ?
26.01.2020 14:56
kirk написа:
get написа:
dobrodan написа:
звучи като УТАР, с представка В- получаваме "в-ътре". Не всичко е европейско в европейските езици. Кой какви възстановки прави е отделен въпрос.
Малко се отклоняваме с ПАРАДИЗО и парадайз, но за думата ПАР съм на особено мнение, в гръцки значението е "паралелно, заедно, едновременно, по двойки". Оттам е руската двусмислица и игра на думи "давайте попаримся" :). Гете? Нека сме обективни:).


Сиз тюркче конушуюр мусунуз ?
- Ако е "йок"? Залягай ... и като го научите - тогава да си (го) говорим?
- Аннадънму?

Сенин анасънъ амъ, билиор му сън??? Анна! Кьопек гьот ГЕТ!!![/31. kirk -


На твоето ... "арменско"? ... "Сенин анасънъ ...":))) - Да ВЗЕМА ти отговоря, чисто на арменски, Киркорчо?
- Егор, егор - чончонбеда!

И като сме подели темата за 4ФРИГИЙСКИЯ ПРОИЗХОД НА АРМЕНите, които се самонаричат ХАИК? - ми идва на ум вица за СПОРА МЕЖДУ грузинец и арменец - Кой народ е с по-стар произход:))!?
Грузинеца се позовава - на открити остатъци на някакъв ПАР-ПИТЕК в Грузия, и твърди, че ПРЯКО-ПРОИЗВОДНИТЕ ОТ МАЙМУНАТА СА ГРУЗИНЦИТЕ?
- А арменеца, изпъчвайки се гордо - го апострофира?
Ама ти знаеш ли ОТ КАКЪВ ПРОИЗХОД Е МАЙМУНАТА? - ами от нас, от арменците! :))

А първата от първите маймуни ... е УРА ултра-арменският националист ... пишещ глупостите си и обиждащ де що има опонент в блог бг.?

Бе Киркорчо - на теб ли да вярвам или на Агоп Акопян с писаното от него ЗА ПРОИЗХОДА НА АРМЕНЦИТЕ в книгата му САМВЕЛ :))) ! ... че то вие, СПОРЕД КНИГАТА - ще излезе, че на китайци и евреи СТЕ ПРЕДЦИ, или НАЙ-МАЛКО РОДНИНИ ве - смахнатий юроде :)) ?
цитирай
43. bezistena - get ,
26.01.2020 22:06
Какво означава "Сенин анасънъ", на какъв език е (турски?) и какво означава "Егор, егор - чончонбеда" и по – точно чончонбеда, това ли е :"Ела, ела, х-й ще ти дам!"
цитирай
44. vled - Още доказателства за това, че ДАВА е РЕКА, ПОТОК, а не град.
26.01.2020 22:14
Ровейки в „Езикът на траките”, Дуриданов, 1976 г. намерих още доказателства за това, че ДАВА е РЕКА, ПОТОК, а не град.

В обозначенията:
РИ = речно име
СИ = селищно име
лит. = литовски
ие. = индоевропейски
ст.исл. = старо исландски
норв. диал. = норвежки диалект
латв. = латвийски

1. Дуриданов стр. 130
Трак. daph-
в СИ (Селищно Име)Daphabae –
лит. dapas 'наводнение'
от ие. *dhapo-s –
ст.исл. dafla 'пляскам във вода; плискам',
норв. диал. dave 'локва, бара'.
…………
2. Дуриданов стр. 53
U l'd а ~ местно име.. реконструирано от епитета на АполонUгdёnоs (В надпис от Първомайско). Сродни имена от Балтика са:
лит. РИ (Речно Име) Urd-upis, Urdena, жемаит. МИ Урдuшкu,
латв. РИ (Речно Име) Urdava, които са производни от
основа, с'ьдържаща се в ЛИТ. urdulys '(планински) поток; вир", латв. urdavina 'поток'. Към същата основа принадлежат вероятно още речните имена: Urda, днес l'Ourde във Франция, и Urft. (Urd-efa от 1075 г.) в Германия (възможно от келтски произход).
………
3. Дуриданов стр. 53
U r d а u s (Prok.) -кастел в областта на Хеброс. Името ще е гласяло първоначално *Urdav~(us) или под. и в такъв случай е идентично с латв. РИ Urdava, сродно с 5 латв., urdavina 'поток' (вж. повечe при предходнато име).


цитирай
45. kirk - Гьот-ГЕТ това ли е "чисто на арменски"???
26.01.2020 22:18
Владея отлично източно- и западноарменските литературни книжовни езици, единият от които - държавен! Иначе нямаше да преподавам арменистика в университета Ю 2 - така му викат тука. Правя ти неоценим жест като анализирам драсканиците-дрисканиците ти: "Егор, егор - чончонбеда!" Първата дума е "егур" и означава "ела", а втората глупотевина не е дума,а са три думи "чончон" + "би" + "дам"= пишка ще ти дам!!! Изплозва като израз от българи, които си мислят, че са понаучили арменски, ама се заблуждават!!! Кат тебе!!! Докато аз направо те пропсувах на турски - на майка ти у пИтката!!! Схващаш ли разликата?! Май - не!!! На останалите твои дрисканици-драсканаци няма да им обръщам внимание - чети каквото си искаш и разпространявай простотията си. Ако не си по-възрастен от някого, НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРЕКОРОСВАШ с детски окончания - Киркорчо, може да те правил, дечко-о-о-о-о!!! Питай майка си, ако я познаваш?!!! Гомнояд!!!
цитирай
46. didanov - влед пропуснал си най-важното
27.01.2020 13:21
индоевропейското *dhewa - селище, което за съжаление оборва твоите аргументи.
цитирай
47. vled - didanov, Пропуснал си още по-важното
27.01.2020 18:13
1. Индоевропейски език няма, той е просто хипотетичен праезик.
2 Този знак /звездичка/ пред думата *dhewa / - стр. 8/
„*-означава реконструирани (незасвидетелствувани) форми”

„Реконструирани” означава създадени по пътя на логиката или по-просто казано измислени, които за благозвучност или „научност” са наречени „реконструирани”.
На практика НЯМА НИТО ЕДНО СВЕДЕНИЕ, че ДЕВА означава ГРАД.
Единственото, което е посочено от Дуриданов е погрешното:
„Значението на думата DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо DEVA. „

Всъщност грешката започва от В. Томашек, който е коригирал Хезихий и вместо LEVA /град/ е наложил думата DEVA, за да му пасне на ПулпуДева, макар че огромна част от примерите са за ДАВА, а не за ДЕва! (ДЕВА освен в Пулпудева е записано с „Е” само на още 1, 2 места, а и там вероятно са погрешно записани.)

От това LEVA /град/променено на DEVA всички други езиковеди повтарят Томашек като папагали.
Чудесен пример за стъкмистика, която е завелa всички професионалисти в погрешна посока.
Добре, че на тоя свят има и аматьори …:)



цитирай
48. kirk - Е, ти ще го поправиш, наллли???
27.01.2020 18:29
Е, ти ще го поправиш Дуриданов, наллли??? Със селския си беден речник, вЕрвам!!! Ти познаваш Хезихий, Томашек и Гумулка, може би??? Та - оттамка шъ ги опрайш, а бре сульо-о-о-??? Като оня гьот - get - чети гьотверен!!!GOTFEREND на горновисоко немски с две точки над "О"-то!!! Ха-ха-ха, паднах от стола и се търкалям по земята от смях!!!
цитирай
49. анонимен - kirk, Благодаря ти още веднъж за позитивния коментар
27.01.2020 19:12
- Не се притеснявай. Обичам близането, божествено е. Не съм се отвърнала от мъжа си, той е баща на децата ми. Ти не си ли правила любов, не са ли те близали.Знаех си, че имам нужда от още стимули.
Задължен съм ти!
цитирай
50. leonleonovpom2 - Чудя се, защо не изключите радио...
28.01.2020 18:59
Чудя се, защо не изключите радиостанция " Ореван"?
Човекът е с жълта книжка, видно е от всякъде!
Познавал Александър Фол, бегло? Какво иска да каже този тиквеник?
Аз пък познавам Валерия Фол и на тази база, тя рецензира книга ! Точно за траките!
Доказано е генетично Дългите носове притежават хора ,които системно лъжат!
Световно неизвестните в световната история арменци ще поставя над траките, дали на света най- великият човек от древността- Спартак И безброй римски и ромейски императри!
Ще ми се хвали с алрменеца, ако е такъв, Василий Втори?
Само за предполагаемото родство, да изчезва оттук!Защото се твърди,че баща му е варанг!
Негодник, криещ се зад брат си, който се казва Илиян Симеонов? Защо бе Како?
И внимавай много, да не напълниш с какото гащите!
цитирай
51. didanov - влед ти сам даваш примери от ИЕ
28.01.2020 20:42
друг въпрос е че отказваш да приемеш значението, за да се натъкми на аргументите.
НО добре да помислим - градовете с окончание дава на север от Дунава са около 80 %, не си обяснил как се свързва логично имената им с безименното река или с отблъскващото давя? Например Дасудава - някои го превеждат, като градът, селището, крепостта на даките или вълците. По товята логика би трябвало да звучи като Вълча река, което е малко странно за име на град, защото в крайна сметка това си град, а не река. Виж Вълчи град е къде по-логичното обяснение, което намира и днес обяснение.
Мисля, че оттам трябва да се почне с анализа.
цитирай
52. vled - didanov Не давам примери от ИЕ,
28.01.2020 22:00
а цитирам цялостно примерите от книгата на Дуриданов,
в които има и „реконструирани”, т.е. създадени от него думи в ИЕ, който е несъществуващ, хипотетичен език.
Отворете тази препратка https://bg.wikipedia/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D1%80%D0%B5%D0%B4
за да видите колко много имена на реки има, които имат някакво име и след това окончанието РЕКА, /например Перловска река в София или - Провадийска река - въпросната ДАУСДАВА/.
Това показва, че тази практика се използва и днес.
Това че ДАУС означава ВЪЛК не е мой прочит, аз само го цитирам. Пак ще кажа, че не знам какво означава тази дума.
Твърдението, че 80% от имената с ДАВА са на север от Дунава също подлежи на проверка. Некой не е съвършен, особено в такава материя като езиковедството . Вижда се как самият Дуриданов не е обърнал внимание на нещата, които съм цитирал от книгата му само защото се е доверил на хората преди него – В. Томашек, Д. Дечев, Вл. Георгиев.
Сам може да потърсите и да се убедите, че НЯМА НИТО ЕДНО СВЕДЕНИЕ, че ДЕВА или ДАВА означава ГРАД.




цитирай
53. vled - leonleonovpom2 Реших да му дам още един шанс
28.01.2020 22:07
да остане в мача

цитирай
54. kirk - Леонидис - леонкавалчето - я надуй на дяда каваля
28.01.2020 22:11
Леонидис - леонкавалчето - я надуй на дяда каваля, след теб да викна, запея... Хи-хи-хи! Разкажи още някой позорен автобиографичен факт или от твоята семейно-фамилна историкия от града на Ахиля, хи-хи-хи
цитирай
55. leonleonovpom2 - Како, како!
28.01.2020 23:59
Защо от се преименова на Кирк?
Публикувал съм документ от времето на Източна Румелия, в който градът носи името Ахилу В турско е бил Ахилу, Ахело...
И Ахелойската битка не носи името на някаква световно неизвестна не само тогава река , а на града Името Анхиал е царско Идва от египетския Анх, атрибут на фараона Само цар и стоящ близо до царя може да носи това име Но всичко съм обяснил, където трябва
Арменец от истина не разбира Най- големият страх на лъжеца е....да не го излъжат!
цитирай
56. didanov - ИЕ език е език основа
29.01.2020 01:50
Индоевропейският праезик или праиндоевропейският език-основа, т.е. общият предшественик на езиците от индоевропейското езиково семейство, не е засвидетелстван писмено, но е реконструиран частично с помощта на сравнително-историческия метод.
Сравнително-историческият метод в лингвистиката е научен метод на реконструкция на езикови факти от миналото, които не са документирани, чрез сравнение на съответстващи по-късни факти, известни по писмени паметници или от живото им използване в сравняваните езици. Трябва да се подчертае, че терминът „индоевропейци“ означава езикова общност.
Прилагането на сравнително-историческия метод спомага за:

изучаване на въпроса за закономерностите в развитието на даден език или група езици през отдалечени епохи;
за откриване на:
първоначални и заети думи в даден език;
пътищата на проникване на заемките;
позволява да се установи генетичното сходство на определени езикови единици, предимно в областта на фонетиката и морфологията;
дава материал за решаване на отделни проблеми, с които се занимава сравнително-историческото изучаване на езиците:
произход на родствени езици;
взаимоотношението им в процеса на историческото им развитие
цитирай
57. didanov - сега като разбрахме повече за езика ...
29.01.2020 02:36
сега като разбрахме повече за езика няма как да очакваме някакви писмени свидетелства за думите, за което си прав. НО има едно НО - именно този метод анализ прави възможно за езиковедите да търсят корените на езиците и техните общи черти. Ако го отхвърляш като аргумент то би трябвало да не го ползваш въобще.
Добре - отхвърляме "дева" като грешка от Хезиод "лева",да отхвърлим и ИЕ вариант на -дава, тогава имаш ли някакво тракийско сведение за значението на -дава? Сегашният глагол давя мисля, че няма смисъл да го включваме въобще.
Освен това, ако задълбочим освен -дава има още няколко -daua, -deva, -deba, -daba or -dova, тях как да ги тълкуваме като поток или река? Доколкото знам тракийската дума за река си е понтос
цитирай
58. kirk - Ами, да, didanov
29.01.2020 11:24
Ами, да, didanov - не знам откъде си го преписал, но това си е чистата истина, а не въздухарската критика на пишман етимолози като vled, които твърдят, че това са измислени, несъществуващи, несъществували езици... Щенка им се да ги нямаше, та да си творят "безнаказано" в това неразорано според тях поле или нива, защото повечето са селяни!!! На Каваллетто няма да отговарям, но когато сменяваха имената на цигани и турци, аз и съседчето ми Соломон Паси се обявихме открито против, а той тогава мълчеше като пръдня в гащи!!!
цитирай
59. get - До 52. vled - didanov Не давам примери от ИЕ ВЪПРОС: Е от КАКЪВ ЕЗИК - тогава са примерите ти?
29.01.2020 21:51
vled написа:
1. Индоевропейски език няма, той е просто хипотетичен праезик.
2 Този знак /звездичка/ пред думата *dhewa / - стр. 8/
„*-означава реконструирани (незасвидетелствувани) форми”

„Реконструирани” означава създадени по пътя на логиката или по-просто казано измислени, които за благозвучност или „научност” са наречени „реконструирани”.
На практика НЯМА НИТО ЕДНО СВЕДЕНИЕ, че ДЕВА означава ГРАД.
Единственото, което е посочено от Дуриданов е погрешното:
„Значението на думата DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо DEVA. „

Всъщност грешката започва от В. Томашек, който е коригирал Хезихий и вместо LEVA /град/ е наложил думата DEVA, за да му пасне на ПулпуДева, макар че огромна част от примерите са за ДАВА, а не за ДЕва! (ДЕВА освен в Пулпудева е записано с „Е” само на още 1, 2 места, а и там вероятно са погрешно записани.)

От това LEVA /град/променено на DEVA всички други езиковеди повтарят Томашек като папагали.
Чудесен пример за стъкмистика, която е завелa всички професионалисти в погрешна посока.
Добре, че на тоя свят има и аматьори …:)



- Да не е от арменски?

Ето линка С ПРИМЕРА - дава//дева?
https://en.wiktionary.org/wiki/dava#Etymology

Etymology: Probably ultimately from Proto-Indo-European *d(н)eh&#8321;- (“to put, place, set”), possibly through a *dhewa (“settlement”). Compare Zazaki dewe (“village”).

Втори пример, като съществително И ЗНАЧЕНИЕ в ДАК(ий)СКИ ЕЗИК(?):
Оften (used as a suffix) name for a Dacian city, town, fortress, or other settlement; usually appended to another element to form the name of a settlement.

Трети: Среща се в арменски (стар). Звучаща: *dinem - близка по звучение + значение на българското Де/яНА ?

С което отново се връщам към МОЙ предходен комунтар за дакското: ДАВА/келтско: ДУНУМ - Като и двете форми с промяна в огласовка(гласна/и) се припокриват с българските ДЯВА/ДЯНА ... скрия, запазя и подобни смислово ?
цитирай
60. didanov - Съжалявам влед но дадените примери не са ...
29.01.2020 22:12
Съжалявам но дадените примери не са много точни.
Трак daph- (селищно име??) освен, че е представка няма нищо общо с ‚-dava, още повече лит. dapas "наводнение" или ст.исл. dafla "пляскам във вода; плискам – няма обяснение как и кога тракийското ph е преминала в трак. В?????
Норвежко? Диалектно? dave "локва, бара"??? мнооого далече....индоевропейското пък *dhapo-s – също няма място, защото по твоите думи не е засвидетелствано, а моя вариант е на ИЕ е идентичен.
Другите примери като литовската река Urd-upis, Urdena, жемаит. МИ Урдuшкu и латв. РИ (Речно Име) Urdava производни от urdulys "(планински) поток; вир" нямат грам общо с –дава единствено латв. РИ Urdava се доближава малко, но това е изсмукано от пръстите.
Река Девин си име на река, а не просто река с име „река“, Същото е с река Молдова- име на река, а не означава река само по себе си!!!!Още по-малко пък се свързват с глагола давя се. Връзката на примерите е повече от косвена, ако не никаква.
Смислово също няма обяснение на целите имена на градовете.
цитирай
61. vled - get - До 52. vled ВЪПРОС: Е от КАКЪВ ЕЗИК - тогава са примерите ти?
29.01.2020 23:14

То си го пише, но преди да се пише е хубаво да се чете. Внимателно!


цитирай
62. vled - get - До 52. vled ВЪПРОС: Е от КАКЪВ ЕЗИК - тогава са примерите ти?
29.01.2020 23:15

То си го пише, но преди да се пише е хубаво да се чете. Внимателно!


цитирай
63. анонимен - Не е влед
30.01.2020 22:47
а някой много сръчен спамаджия.
И на мен преди дни ми добавиха някакви цинизми в края на 2 коментара, които се наложи да изтрия

цитирай
64. get - До 63./64. vled - get - До 52. vled - Драги приятелю ... отбелязвам?
31.01.2020 11:08
vled написа:

То си го пише, но преди да се пише е хубаво да се чете. Внимателно!



Чета ви НАЙ-ВНИМАТЕЛНО поради което и КОМЕНТАРНИТЕ МИ ВЪПРОСИ?

Запънали сте се в ...?
vled написа:

Ровейки в „Езикът на траките”, Дуриданов, 1976 г. намерих още доказателства за това, че ДАВА е РЕКА, ПОТОК, а не град.

... за мен оборимо поради БЕЗДОКАЗАТЕЛСТВЕНОСТТА СИ, твърдение ЗАЩОТО?

Поради невнимание и предоверяване на АВТОРИТЕТИ - смесвате БЛИЗКО ЗВУЧАЩИТЕ И НАМИРАЩИ СЕ ДОРИ - В СЪВРЕМЕННИЯТ БГ. ЕЗИК - ПРЕТОКОРЕНОВИ, намиращи се в този език ... Който преекспонирайки, наричат ТРАКИЙСКИ?
Тракийски е некоректно - ЗАЩОТО ЗА МЕН НА БАЛКАНИТЕ и АНАТОЛИЯ имаме НЯКОЛКО ПРЯКО ПРОИЗВОДНИ ОТ ТОЗИ език РЕКОНСТРУКТ(от лингвистите) КОЙТО МОЖЕМ ДА НАРЕЧЕМ "ПАЛЕО-БАЛКАНСКИ ЕЗИЦИ"?
- Но да се върна на ОСНОВНИЯ "?-ос"?
- Къде бъркате в настояването си БЕЗ ДА ПРАВИТЕ РАЗЛИКА ЗА ПРОТОКОРЕНОВИТЕ - дали в съвременния бг. език - ДВЕ СЕМАНТИЧНО РАЗЛИЧНИ - а ФОНОЛОГИЧНО БЛИЗКИ: Които ЗВУЧАТ МНОГО БЛИЗКО - НО СА ИЗПЪЛНЕНИЕ С РАЗЛИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ?
Те са ДЯВА(ДЕВА-алтернативно) и ДАВЯ!
- По първата ВЕЧЕ ВИ ДАДОХ ПРИМЕРИ(отхвърлуни от вас неизвестно защо ?) в коментара си №61 !

- Същественото от който ОТНОВО ЩЕ ПОВТОРЯ?

"Ето линка С ПРИМЕРА - дава//дева/ДЕНА//ДЯНА//ДЯВА(м)?
https://en/wiki/dava#Etymology

1. Etymology:
А)Probably ultimately from Proto-Indo-European *D(h)eh- (“to put, place, set”);
Б) possibly through a *dhewa (“settlement”-СЕЛИЩЕ).
В) Compare Zazaki dewe (“village”-СЕЛО).

2. Пример, като съществително И ЗНАЧЕНИЕ(то му ?) в ДАК(ий)СКИ ЕЗИК(?):
Оften (used as a suffix) name for a Dacian city, town, fortress, or other settlement; usually appended to another element to form the name of a settlement.

3. Среща се в арменски (стар). Звучаща: *dinem - близка по звучение + значение, на българското Д(е/я)НА ИЛИ алтернативното дЕва-дЯна?

С което отново се връщам към МОЙ предходен коментар за дакското: ДАВА/ и/или келтското: ДУНУМ - Като и двете форми с промяна в огласовка(гласна/и) се припокриват с българските ДЯВА/ДЯНА ... скрия, запазя и др. подобни смислово ?"

- КРАЙ на автоцитата!

- И следващ ПРИМЕР-обосновка ЗА ПАЛЕОБАЛКАНСКАТА обявявана за ГРЪЦКА(?) а на практика ФРИГИЙСКА (тоест, от език НЕРОДСТВЕН с ГРЪЦКИЯ !) ГЛОСА: звучала _D(h)AOS? !!!!!!
Възприета в гръцкия, (а той В СЪЩНОСТТА СИ, е КРЕОЛСКИ(ПИДЖИН) ЕЗИК - и вече в СЪЩИЯТ (ПИДЖИН) получила значението си за ВЪЛК?

- За последното ПРИ ИНТЕРЕС ОТ ВАША СТРАНА - ЩЕ ВИ ДАМ ОБОСНОВКА(та) ЧЕ кореновата ДАВА - Е от ПАЛЕОБАЛКАНСКИ "фригийски" език - и е ЗВУЧАЛА С ИЗНАЧАЛЕН СМИСЪЛ "ДАВЯ"?
А вече при ГРЪЦКИЯ СА ВКАРАЛИ допълнителния смисъл В ТАЗИ ЗАЕМКА В ЕЗИКА ИМ - със смисъл ВЪЛК ... А не КАКТО ТВЪРДИТЕ: "река ПОТАМОС"?

Какво НИ СЕ ОБЯСНЯВА в РУСКИ и АНГЛИЙСКИ ЕТИМОЛОГИЧНИ РЕЧНИЦИ - досежно "давЯ"?
- Казват, че същата продължава да се използва и В СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
Под формата ДАВИТИ ?
- Като за СМИСЪЛА В ТОВА "давити" - руснаците използват синонима: ДУШИТ ...
... АНГЛИЧАНИТЕ дословно казват -Цитат:
to choke (be unable to breathe) - мой превод: "НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ДИША" - отговарящо на синонимната в българския език ДУША, тоест АСФИКСИЯ-заДУШАване?

- Палео-лингвистите, занимаващи се с ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕЗИК - ЗАЯВЯВАТ?
- Че прото-кореновата ОТ КОЯТО СА ПРОИЗЛЕЗЛИ съвременните(български): ДАВЯ...ДИША...ДУША е звучала в две близки и алтернативно-фонетични форми?
а) *d(h)ьоhu_ и ...
б) *d(h)иеhu_ ?

Развитие в тези ДЕ ФОРМИ - намираме в ПИСМЕННИ ИЗВОРИ (на така наречения "стар-гръцки" език?) - звучала - ДОУ? Същата, вече е загубила ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СИ "ФРИГИЙСКИ СМИСЪЛ" - и е с обагреност ... изписвам го на английски "“to sink" - потъвам?
Но паралелено със смисъла ПОТЪВАМ/ПОТАПЯМ ... съществува и ФРИГИЙСКАТА-неГРЪЦКА ... ДАВЯ?

Това накратко ... и движен, от желание ДОПЪЛНИТЕЛНО ДА ОСВЕТЛЯ ... що е това ПАЛЕО-ЛИНГВИСТИКА НА БАЛКАНСКИТЕ ЕЗИЦИ? ГРЪЦКИЯТ Е ЛИ Е НАЙ-СТАРИЯ ПАЛЕОБАЛКАНСКИ ЕЗИК ... и още ред неща кореспондиращи с ПАЛАТАЛИЗАЦИЯ ... ФОНЕТИКА ... ЗАКОНИ ЗА ПАЛАТАЛИЗАЦИЯТА ... Оставям незавършен края на мисълта/обяснението си!

П.П.
С риск досаждайки да ви объркам от наводнително-словесния си поток, информация - ще ви препоръчам?
Погледнете на този адрес:
http://sborianovo.com/bg/pages/dausdava-gradat-na-valcite-14.html ... за ДаусДава "Градът на вълците" ... те и ГЕТите - които някои ги изкарват ГЕРМАНЦИ - защото след втори век е настъпила промяна в ЕДНА БУКВА В ИМЕТО ИМ ... та от ГеТИ са започнали да ги наричат ГоТИ :)) ?
цитирай
65. vled - didanov Написал съм го много ясно, който може, да го разбира:
31.01.2020 14:21

„Всичките 10 (ДЕСЕТ) примера посочват, че думата ДАВА или нейни подобни имат пряка връзка с вода, поток или река, но нито един с град.”

цитирай
66. kirk - Не, категорично не древноарм.
31.01.2020 18:39
Не, категорично не е от древноарм. език - цитирам: "Трети: Среща се в арменски (стар). Звучаща: *dinem - близка по звучение + значение на българското Де/яНА ?" Думата dinem e глагол в източноарм. фонетичен варинт, който е равен, идентичен на староарменски. Проблемът, е че на Балканите няма източноарменски, нито древноарменски лексикални остатъци, следи... Има западноаременски, където формата му е tunem, но пак ще повторя, че това е глагол със значение слагам, поставям.. .Сиреч - няма нищо общо с общотракийската изоглоса deva/dava!!! Категорично!!! Личното женско име Диана можете колкото си искате да го етимологизирате през български или патагонски, но всички знаят чия богиня го носи и какъв е произходът му!!! Само ще ви се смеят, та чак и магаретата по света на акъля, тоест - на липсата му!
цитирай
67. get - До 67. kirk - Първо БЛАГОДАРЯ ЗА НОРМАЛНИЯТ ТОН!
31.01.2020 20:36
kirk написа:
Не, категорично не е от древноарм. език - цитирам: "Трети: Среща се в арменски (стар). Звучаща: *dinem - близка по звучение + значение на българското Де/яНА ?" Думата dinem e глагол в източноарм. фонетичен варинт, който е равен, идентичен на староарменски. Проблемът, е че на Балканите няма източноарменски, нито древноарменски лексикални остатъци, следи...
...

ВТОРО:
Говорим за ДВЕ ГЛАГОЛНИ ФОРМИ НА ЕДНА И СЪЩА ДУМА?
дяваш, несв. и дяна, св. Разг.? Отговарят на въпроса КАКВО?
Примери:
1. Какво. Слагам, поставям, турям. Къде дяна ключа?
2. Какво. Прахосвам. Къде дяна толкова пари – дявам се/дяна се. Разг. Скривам се, загубвам се. Къде се дяна тая кокошка?

СИНОНИМИ на ТЕЗИ ДВЕ ФОРМИ НА ГЛАГОЛА СА:
оставям, намествам, поставям, турям, скривам, укривам, скътвам, прибирам, потулям, пъхвам, завирам, забутвам, пръждосвам, запращам, захвърлям, мятам, затривам, премахвам.

Ерго!
Не съм ли прав ТВЪРДЕЙКИ, че ... дява/дяна ... са смислово натоварени с ИДЕЯТА ЗА "СКРИВАНЕ"?
А укрепените МЕСТА ДО ПОСЕЛИЩАТА при келти:ДУН(ом) - при трака ДАВА (ОТ ВЕЧЕ ЦИТИРАНО МОЕ мнение).
Функционално са ИМЕННО ЕДНИ ТАКИВА "СКРИВАЛИЩА"(убежище) - докато ОТМИНЕ ОПАСНОСТТА!

- А тук отново плащайки ТЕЖЪК ДАН НА ... ХАРАКТЕР?
kirk написа:

Личното женско име Диана можете колкото си искате да го етимологизирате през български или патагонски, но всички знаят чия богиня го носи и какъв е произходът му!!!


Коментирайки свързвате НЕКОРЕКТНО ... Диана, с ДЯНА(бг.)!?
Диана ... има пряко отношение към съременната българска дума - означаваща НЕВРЪСТНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО?
Звучащо на арменски "Ереха" - на български ДЕТЕ?
А "дете" кореспондира С ОБЯВЯВАНИТЕ ЗА ГРЪЦКИ лични ИМЕНА - Додона ... а също и ДИОНА?
И като си завършил българска филология - можете ли се сети ... за близко по звучение и смисъл до ДИОНА - БЪЛГАРСКО ИМЕ? :)))
цитирай
68. vled - 64. get
31.01.2020 21:02
Да напомня, че всичко което е писано и преповтаряно и до днес по темата ДАВА/ДЕВА/ГРАД се върти вече от около 150 години, когато е живял ВИЛХЕЛМ ТОМАШЕК. Когато едно нещо се повтори 100 и повече пъти (по системата на Гьобелс) е почти непосилно е за някой да го промени. Аз просто се опитвам.
Мисля,че имам своите аргументи.



цитирай
69. get - До 69. vled - 64. get ... Ето, какво пишете(по точното приписвате) от Дуриданов - контра Томашек
31.01.2020 22:01
vled написа:

Ето какво пише Дуриданов и от къде започва стъкмистиката:
„Значението на думата DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо DEVA.


В подкрепа на тезата си(по-скоро ТАЗИ на Дуриданов) приемате, че ДАВА = РЕКА?
И подкрепяте с аргумента: име на античен град(от римско време ?)
- Децидава !!

Отваряме да потърсим чрез Гугъл ърт КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ТОЗИ ГРАД?
- АДРЕСА: https://vici.org/vici/36920/
- от който МОЖЕТЕ САМ ДА СЕ УБЕДИТЕ ... КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ВЪПРОСНИЯ "Decidava"? Не!
Намира се/изграден е на близо ПЕТНАДЕСЕТ КЛМ. ОТ НАЙ-БЛИЗКАТА РЕКА ... ВЪРХУ ДОМИНИРАЩО ВЪЗВИШЕНИЕ?

Повече по въпроса за който обяснявам - можете да прочетете на Адрес:
http://digital-escape.blogspot.com/2009/05/deva-fortress.html

Коментара ми е отпратка - обяснение към СЪВРЕМЕНИЯТ РУМЪНСКИ ГРАД с име, късно антично и средновековно ДЕВА ... дакско ДАВА?
Ето връзка към съответната статия:
https://en.wikipedia.org/wiki/Deva,_Romania

Ето още една на български статия. ВЕЧЕ ЗА САМАТА ЦИТАДЕЛА//КРЕПОСТ - с антично име Д(иА-Я)ВА средновековно ДЕВА?
Адрес:
http://pochivka.com/n22-7715-%D0%A6%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B0

Ето от гугъл .ърт ГРАД ДАВА-ДЕВА в РУМЪНИЯ?
Адрес:
https://www.google.com/maps/@45.8757058,22.8782043,13z?hl=en

... ОТ СЪЩАТА - Сам можете да изчислите АНТИЧНОТО ДАКСКО СЕЛИЩЕ с име ДЕЦИДАВА ... и отстоянието му от река Муреш(съвременно наименование)?
цитирай
70. vled - 69. get
31.01.2020 22:50
Пишете:
„В подкрепа на тезата си(по-скоро ТАЗИ на Дуриданов) приемате, че ДАВА = РЕКА?
И подкрепяте с аргумента: име на античен град(от римско време ?)
- Децидава !!
Отваряме да потърсим чрез Гугъл ърт КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ТОЗИ ГРАД?
- АДРЕСА: https://vici/vici/36920/
- от който МОЖЕТЕ САМ ДА СЕ УБЕДИТЕ ... КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ВЪПРОСНИЯ "Decidava"? Не!
Намира се/изграден е на близо ПЕТНАДЕСЕТ КЛМ. ОТ НАЙ-БЛИЗКАТА РЕКА ... ВЪРХУ ДОМИНИРАЩО ВЪЗВИШЕНИЕ?”
…….
Да търсите в Гугъл и Уикипедия отговори на сериозни въпроси е несериозно. Тезата че ДАВА = РЕКА не е на Дуриданов, отново не четете ВНИМАТЕЛНО!
Дуриданов приема прочита на Томашек, - ДАВА/ ДЕВА = ГРАД, а не река.
Вие не разбирате ли, че когато човек е ПРЕДУБЕДЕН винаги ще обясни „доказателствата” в своя полза и ще ви посочи Децидава като град от римско време, а не име на река.
Това което ще прочетете където и да е по темата СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
НЯМА НИТО ЕДНО АВТЕНТИЧНО сведение, ЧЕ ДАВА/ДЕВА ОЗНАЧАВА ГРАД.



цитирай
71. vled - 69. get
31.01.2020 22:51
Пишете:
„В подкрепа на тезата си(по-скоро ТАЗИ на Дуриданов) приемате, че ДАВА = РЕКА?
И подкрепяте с аргумента: име на античен град(от римско време ?)
- Децидава !!
Отваряме да потърсим чрез Гугъл ърт КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ТОЗИ ГРАД?
- АДРЕСА: https://vici/vici/36920/
- от който МОЖЕТЕ САМ ДА СЕ УБЕДИТЕ ... КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ВЪПРОСНИЯ "Decidava"? Не!
Намира се/изграден е на близо ПЕТНАДЕСЕТ КЛМ. ОТ НАЙ-БЛИЗКАТА РЕКА ... ВЪРХУ ДОМИНИРАЩО ВЪЗВИШЕНИЕ?”
…….
Да търсите в Гугъл и Уикипедия отговори на сериозни въпроси е несериозно. Тезата че ДАВА = РЕКА не е на Дуриданов, отново не четете ВНИМАТЕЛНО!
Дуриданов приема прочита на Томашек, - ДАВА/ ДЕВА = ГРАД, а не река.
Вие не разбирате ли, че когато човек е ПРЕДУБЕДЕН винаги ще обясни „доказателствата” в своя полза и ще ви посочи Децидава като град от римско време, а не име на река.
Това което ще прочетете където и да е по темата СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
НЯМА НИТО ЕДНО АВТЕНТИЧНО сведение, ЧЕ ДАВА/ДЕВА ОЗНАЧАВА ГРАД.



цитирай
72. kirk - Отказвам се да те уча на елементарни
02.02.2020 11:05
Отказвам се да те уча на елементарни принципи и правила на етимологията, лексикологията, топонимиката и прочее. Покажи ми някое име на град, втората част на което да е глагол?! Перпоръчвам ти да не използваш арменски лексикографски единици, защото практически това са три литературни езика - староарменски или църковноарменски, източноарменски и западноарменски, от които си нямаш понятие. Освен тях има и диалекти, а аз съм изучавал и българска диалектология, така че не може да ме впечагтлиш с псевдонаучната еквилибристика и стъкмистика. Впрочем - двойка за напразните ти усилия!!! "Ереха" казват на дете араратските еривански селяни - даже не е диалектизъм, а жаргон, арго...
цитирай
73. get - До 72. kirk - Е аз не съм те молил, та да (ми): ОТКАЗВАШ ДА УЧИШ?
02.02.2020 14:12
kirk написа:
Отказвам се да те уча на елементарни принципи и правила на етимологията, лексикологията, топонимиката и прочее. Покажи ми някое име на град, втората част на което да е глагол?! Перпоръчвам ти да не използваш арменски лексикографски единици, защото практически това са три литературни езика - староарменски или църковноарменски, източноарменски и западноарменски, от които си нямаш понятие. Освен тях има и диалекти, а аз съм изучавал и българска диалектология, така че не може да ме впечагтлиш с псевдонаучната еквилибристика и стъкмистика. Впрочем - двойка за напразните ти усилия!!! "Ереха" казват на дете араратските еривански селяни - даже не е диалектизъм, а жаргон, арго...


Тъй като ЗА АРМЕНСКИЯ ЕЗИК - НЕ ЗНАМ(!) но в българският има една категория СЪЩЕСТВИТЕЛНИ - които СА НАРИЧАНИ С ПОКАЗАТЕЛНОТО, ЗА ОБРАЗУВАНЕТО ИМ!

<< ОТ-ГЛАГОЛНИ >> ?!

Цитирам от Граматика на българския език, на Юрий Маслов, Изд-во "наука и изкуство" гр. Сф. 1982 г.
цитирай
74. get - До 70 - 71. vled - 69. get ... Отново ПОВТАРЯМ СЪЩЕСТВЕНОТО?
02.02.2020 14:34
vled написа:
Пишете:
„В подкрепа на тезата си(по-скоро ТАЗИ на Дуриданов) приемате, че ДАВА = РЕКА?
И подкрепяте с аргумента: име на античен град(от римско време ?)
- Децидава !!
Отваряме да потърсим чрез Гугъл ърт КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ТОЗИ ГРАД?
- АДРЕСА: https://vici/vici/36920/
- от който МОЖЕТЕ САМ ДА СЕ УБЕДИТЕ ... КЪДЕ, НА РЕКА ЛИ СЕ НАМИРА ВЪПРОСНИЯ "Decidava"? Не!
Намира се/изграден е на близо ПЕТНАДЕСЕТ КЛМ. ОТ НАЙ-БЛИЗКАТА РЕКА ... ВЪРХУ ДОМИНИРАЩО ВЪЗВИШЕНИЕ?”
…….
Да търсите в Гугъл и Уикипедия отговори на сериозни въпроси е несериозно. Тезата че ДАВА = РЕКА не е на Дуриданов, отново не четете ВНИМАТЕЛНО!
Дуриданов приема прочита на Томашек, - ДАВА/ ДЕВА = ГРАД, а не река.
Вие не разбирате ли, че когато човек е ПРЕДУБЕДЕН винаги ще обясни „доказателствата” в своя полза и ще ви посочи Децидава като град от римско време, а не име на река.
Това което ще прочетете където и да е по темата СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
НЯМА НИТО ЕДНО АВТЕНТИЧНО сведение, ЧЕ ДАВА/ДЕВА ОЗНАЧАВА ГРАД.



Бъркате БЛИЗКО ЗВУЧАЩИ но СМИСЛОВО РАЗЛИЧНИ-те: "дЯва" с "давЯ" ?

Действително ВТОРОТО: давЯ - произхожда от една и съща коренова с английският глагол dive - гмуркам, хвърлям се главата напред във вода!
- Това го пише в електронно позиционирания Етимолог. речник на Д. Харпър на английския език?

- Но в случая КАК ЩЕ ОТГОВОРИТЕ НА КАЗАНОТО :((( ЗАЯЖДАНЕТО :))) на Кирк(ор)?
kirk написа:

Покажи ми някое име на град, втората част на което да е глагол?!


А специално КОРЕНОВО-ОБРАЗУВАЩАТА ОТ КОЯТО ПРОИЗХОЖДА НАШЕНСКОТО за РЕКА - е налична в името на една "гръчка" богиня и една теудска река ... звучала е елементарно предадено, като Ре~Ри ... от там идва и "английската" РИ+вър, българската РИ+бар :))) ... и вагнеровото "злато на Рейн" (?). :)) - последното е по-скоро закачка-подсказване, отколкото сериозно езикознание :)) !

Не се сърдете ... но от това ДЯВА = РЕКА направо ми идва етимологически да се (у)давЯ ?!

С това НЕ ОТРИЧАМ ПРАВОТО НА МНЕНИЕ - Ваше и Кирково!
цитирай
75. kirk - Цицикар - китайски град
02.02.2020 18:01
Явно идва от българското карам цици и глаголът е траснформиран в съществителното кар, което е в мотокар...
Ето - помагам ти!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 68766
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031