Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 12:28 - Днес се навършват 19г. от от бомбардировките над Югославия
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 2718 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес се навършват 19г. от от бомбардировките над Югославия, които започнаха през 24 март 1999 година под командването на НАТО със съгласието на Иван Костов и Петър Стоянов, които подсигуриха въздушен коридор преминаващ над България за бомбардировачите убиващи цивилни майки и деца! За този предателски акт, който никога не трябва да бъде забравян, президента Клинтън лично позвъни на И.Костов, за да благодари за оказаното съдействие на България за намирането на успешен изход от кризата в Косово. 

Направих си труда да извадя информация от държавни издания и статии, публикувани през 1999г. за повече информация:

7 юни 1999г. 
"България ще предостави въздушен коридор на Русия само със съгласието на НАТО. Москва вчера прати нота с искане да разрешим през нашето пространство да прелети руски самолет за Косово. Самолетът щял да носи храни, медикаменти и оборудване за руските войници. Външно министерство е изпратило отрицателен отговор като е заявило, че всяко влизане на лица и материални части в Косово трябва да става с разрешението на командващия силите на КФОР ген. Майкъл Джексън.Българският отказ е аргументиран с това, че НАТО дава храна, вода и медикаменти на руските мироопазващи сили на летището в Прищина. Във връзка с този отказ говорителят на БСП заяви: "Логиката на СДС налага отказ и на искането на НАТО, докато не се постигне споразумение за единно командване с Русия. БСП защитава становището, че към всички страни, участващи в мироопазващата операция в Косово, трябва да се прилага един и същ подход и да се третират равнопоставено. Неумелата и едностранчива външна политика на управляващите постави България в пълна зависимост от чужди фактори в контекста на войната в Югославия. Сегашната ни позиция вреди на дългосрочните националните интереси"

18 юни 1999г. 
България официално отказа въздушен коридор на Русия 
България отговори отрицателно на втората руска нота с искане за въздушен коридор, през който трябваше да се доставят храни и медикаменти за руските войници в Прищина. Отрицателния отговор е бил връчен вчера на руското посолство. Вчера зам.-министърът на външните работи Константин Димитров заяви, че България ще разреши прелитане на руски самолети с храни и медикаменти, ако ген. Джексън каже дали има нужда от тях за руските части на летището в Прищина

22 юни 1999г
Правителството взе решение за даване достъп на НАТО за транзитно преминаване през България. Премиерът Костов вижда България в НАТО още през 2001 г. 
В-к "Сега" публикува интервю на премиера Костов за в-к "Зюддойче цайтунг". В него той отбелязва че загубите на България от войната в Югославия са "дефицит в платежния баланс от 300 млн. дол. и още 130 млн. дол. преки и косвени търговски загуби. Ако в Югославия не се наложи демокрацията, това също ще е голяма опасност за осъществяването на Пакта за стабилност. Силите на НАТО ще останат по-продължително време в Косово. Те ще се нуждаят от всякаква логистична подкрепа, а такава подкрепа може да окаже най-добре страна като България, която да е членка на НАТО и да е в непосредствена близост до района. Не е изключено България да получи покана за това още през 2001 г."

25 юни 1999г.
Днес парламентът ще приеме единодушно споразумението с НАТО. С него България ще разреши на силите на НАТО да преминават през България до приключване на операцията "Джойнт гардиан". НАТО получава свободен достъп до сушата, водата и въздуха на България. НАТО ще използва свободно българските летища, пристанища и жп линии без да плаща налози, мита, вземания, такси или сборове. На България ще се заплащат само допълнителни услуги или ако НАТО нанесе някакви щети. Разрешава се и временен престой на войските на НАТО и тяхното въоръжение. Цялата техника, включително въоръжения, боеприпаси и взривни вещества се освобождават от митнически сборове. Корабите на НАТО ще бъдат освободени от кейова такса, тонажна такса и още няколко вида подобни такси. За 100 млн. лв. България ще извози бежанците от лагера Радуша до домовете им в Косово.

28 юни 1999г. 
От днес полски и турски войски започват да преминават през България на път за Косово. САЩ заявиха, че са очаквали по - голяма помощ от България за Косово 
Вчера в София завърши форума на Атлантическата асоциация на младите политически лидери. Посланикът Александър Върбшоу заяви за журналистите, че като цяло ролята на България в косовската криза е положителна, но можехте да направите и още малко. Надявахме се да поемете по-голяма част от бремето в първите дни на бежанската вълна. Върбшоу отбеляза още, че НАТО ще отправи нови покани за членство в пакта не по-късно от 2002 г. Той похвали българския план за реформата в армията. Трябва ви малка, но изключително мобилна армия, готова да се справя с кризи и мироопазващи операции, посъветва Върбшоу. Той приветства желанието на България да изпрати взвод в КФОР, но трябва сами да намерите средства за неговата издръшка.

"Скандал" Русия вече не иска да използва българското въздушно пространство, защото властите в София постяват неизпълними искания". България е поискала от Русия да уведомява за всяко прелитане 5 дни предсрочно, като посочва подробен списък с броя на войниците, въоръженията им, екипажите на самолетите. Според Ростовски това е невъзможно, защото екипажите и самолетите се формират в същия ден на излитането. 
В-к "Монитор" предлага и информация от източници от кабинета "Костов". Според тях оттеглянето на нотите е акт за вътрешна консумация в Русия.Според дипломатически наблюдатели в София, които "Монитор" не посочва, изтеглянето на нотите от Русия е много рядък дипломатически акт и демонстрация за охладняване на отношенията на Русия към България. Цитират се материали от "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", че "решението за въздушни коридори за Русия зависи не от българското правителство и парламент, а от НАТО и САЩ, които трябвало да дадат своята дума преди това..."




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. germantiger - по-важния въпрос
24.03.2018 14:10
Колко години ще се навършат през 2018 от престъплението на руснаци, сърби и български комунисти, които отнеха Македония от България и я направиха сръбска и комунистическа?
цитирай
2. varg1 - Колко години ще се навършат през ...
24.03.2018 15:54
germantiger написа:
Колко години ще се навършат през 2018 от престъплението на руснаци, сърби и български комунисти, които отнеха Македония от България и я направиха сръбска и комунистическа?


Македония беше отнета от България още през 1878 година на юнският Берлински договор с участието на Германия,Франция,Англия,Австро-Унгария и Турция.
цитирай
3. radostinalassa - Тези сили ни отнеха и други земи
24.03.2018 16:09
В днешна Румъния и турция. Какви сърби, какви 5 лева. Това е световният заговор на евреите срещу божият народ.
цитирай
4. germantiger - 1
25.03.2018 12:44
Здравей невеж

- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.
цитирай
5. germantiger - 2
25.03.2018 12:47
И още невеж

Македония е върната на България с ГЕРМАНСКА КРЪВ В ПЕРИОДА 1941 ДО 1944 Г.

След това Македония е отново дадена на сърбите от победителите

А окончателно е отродена от комнистите - РУСКИ, СРЪБСКИ И БЪЛГАРКИ

Ще рече невеж:

1. Истината я мълчиш цялата

2. Давам ти възможност да НЕ пуснеш коментара ми, уж засегнат от квалифика цията невеж

3. Ще рече най-последно невеж - давам ти възможност отново да си неинформиран, незнаещ и непризнаващ истин ата, която АЗ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПИША В ТВОЯ БЛОГ

лек ден невеж
цитирай
6. krumbelosvet - Нямаше
25.03.2018 22:23
Нямаше наше разрешение за прелитане ПО ВРЕМЕ НА БОМБАНДИРОВКИТЕ. И даже си мисля, че ЗА ТОВА Костов е в немилост пред САЩ до днес. Янките си летяха и даже уцелиха веднъж София, но БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ.
цитирай
7. krumbelosvet - А гертигер
25.03.2018 22:26
А гертигер требе често да се трие. Он редко е джентълмен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20123531
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031