Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2017 17:35 - Религията е супер субективизъм
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Религията е супер субективизъм Крейг Бидъл 20 Април, 2017 Философия , Религия
 

image

Много хора смятат религията като обратното на и антидот, субективизъм. В действителност, обаче, религията е форма на субективизъм. В действителност, това е най-крайната форма на всички.

За да разберете защо, помислете за естеството на светската субективизъм, както лични, така и социално, и да ги сравните с религията.

Лично субективизъм е идеята, че истината и морала са творения на ума на индивида, или въпроси, свързани с лични чувства или мнение. Социално субективизъм е идеята, че истината и морала са творения на ума на колективна (група от хора), или сферата на социалното конвенция.

Личният subjectivist казва: "Ако кажа, че нещо е вярно, то тогава е" -или "Това е правилно, защото аз казвам така" -или "Това е добре, защото се чувствам, че това е" -О подобни. Социалният subjectivist казва: "Ако моята група казва нещо е вярно, то тогава е" -или "Това е правилно, защото моето племе казва така" -или "Това е добре, защото това е консенсусът" -или подобни.

С една дума, субективизъм е схващането, че една идея е вярно или действие е морално , защото лице или от група казва така .

С оглед на това, какво означава религия каже за източник на истина и морал?

Религията е идеята, че Бог съществува и изисква нашата вяра и послушание. Той се твърди, че един всемогъщ, всезнаещ, всичко добро същество, което е създател на Вселената, източникът на цялата истина, и производителя на моралния закон. Според религията, ако Бог казва нещо е вярно или надясно или добро, то тогава е по силата на факта, че той каза така .

Е, ние можем да видим едно ниво на субективност точно там. Истина и морал са всичко, което Бог казва, че са те. Но субективността участва в религията отива по-далеч.

За да се приеме, че Бог е лично мнение е стандартът на истината и морала, трябва да се приеме решителна дума за религия, които казват , че това е така. "Бог съществува и Неговото слово е истината." Как едноверец знаете това? Той "знае", защото той каза така или, тъй като той ще се изрази, "защото имам вяра", което означава: "., Защото аз приемам идеи в подкрепа на което няма доказателства" И той очаква ли да го приемете защото каза, че така. (В противен случай той ще представи доказателства.)

От тази гледна точка, религия или "свръхестествен" субективизъм-е значително по-субективно от светската субективизъм. Това е супер субективизъм.

Нищо от това не е да се каже, че хората нямат право да бъде религиозен. Те правят. Хората са (или би трябвало да бъде) свободен да вярва в Бога и да практикуват религията си, стига те да не приемат никакви религиозни закони или заповеди, които призовават за убийство, изнасилване или други нарушения на правата на човека.

Но хората са не са свободни да бъде религиозен, без да бъдат subjectivists. Религията не е само една форма на субективизъм. Това е най-субективна форма на всички. 

Свързани:




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39940469
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930