Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 20:15 - Защо Михаил Горбачов разреши да бъде разстрелян Чаушеску
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 1417 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Пряк участник в заговора на специалните служби разказва за съвместната операция на ЦРУ, КГБ, ГРУ и унгарското разузнаване за свалянето на румънския лидер Николае Чаушеску

В Будапеща, в разузнавателното управление на Южната група войски, Роман е най-младият офицер – старши лейтенант на майорска длъжност, и никой не по-добре от него не знаел чужди езици. Роман говорел отлично немски и френски, а унгарският и румънският за него били като родни. Той е роден и израснал в съветското Закарпатие – в Мукачево. Самият той нищо не знаел колко унгарска и румънска кръв тече в жилите му. Обичал да казва „румънецът не е националност, а професия“.

По това време в Румъния, за разлика от Унгария не присъствали съветски войски. Офицерът от армейското разузнаване трудно задоволявал професионалните си задължения по румънската ядрена програма. Пътувал често до Трансилвания и се срещал с румънски унгарци. В Тимишуара съветското разузнаване имало разгърната агентурна мрежа.

Политическите фарисеи

След повече от 20 години Роман не изрича имена, явки и пароли на румънските си помощници. Но разказва неизвестни детайли от операцията по отстраняването на Николае и Елена Чаушеску, санкционирана от Михаил Горбачов.

По времето на 80-годишнината, посветена на Горбачов, на Запад се развихри мащабна „алилуйщина“. Всички славят Горби и самият той поддържа имиджа си на добрия дядо. Разузнавачът Роман с отвращение си спомня как миналата пролет и последният президент на Съветския съюз в реч в Букурещ осъждал разстрела на групата на Чаушеску през декември 1989 г. На срещата с журналисти последният съветски лидер заявил, че те били разстреляни „като някакви животни“ и че това не трябвало да се случва, „колкото и тежка да е била ситуацията в страната“.

По времето на частна визита експрезидентът на Съветския съюз се срещнал бившия румънски президент Йон Илиеску, защото имало какво да си спомнят.

Роман твърди, че екзекуцията на Чаушеску и жена му лежат на тяхната съвест.

През ноември и декември 1989 г. младият разузнавач бил преводач при високото началство, което пристигнало с тайна мисия от Москва. Генералите от ГРУ с часове тогава се съвещавали с ръководителите на унгарското разузнаване. Роман запомнил, че столичните гости неведнъж подчертавали, че действат не само по поръчение на министъра на отбраната на Съветския съюз, но и от самия Горбачов. По това време заповедта за свалянето на лидера на друга държава можела да бъде издадена само от генералния секретар на ЦК на КПСС.

Съветските военни разузнавачи решили да действат чрез унгарските специални служби.

Тогавашният премиер на Унгария Миклош Небет признава в интервю за вестник „Мадияр хирлап“, че унгарските специални служби в навечерието на събитията доставяли оръжие на румънската опозиция, а нейни бойни групи се обучавали в унгарски лагери. Но почти 20 години това била тайна, скрита зад седем печата. Наред с унгарците обучавали бъдещите въстаници и съветски инструктори от бригадата спецназ в ЮГВ. Съветското разузнаване и унгарските специални служби успели да вербуват немалко чиновници от румънския партиен и държавен апарат. С бъдещия президент на Румъния и приятел на Горбачов – партийния функционер Илиеску работел резидентът на Първо главно управление в КГБ.

ГРУ се занимавало с румънската армия. Сред вербуваните агенти се оказал и бъдещият министър на отбраната в първото правителство на Илиеску – генерал Виктор Станкулеску. Тогава той бил фаворит на Елена Чаушеску; напълно доверявал на любовника на жена си и Николае Чаушеску.

Ключовата роля в организацията на диверсионните акции в Румъния изиграло не КГБ и ГРУ, или унгарските специални служби. Основната роля била на ЦРУ.

Тогавашният ръководител на отдела за Източна Европа в ЦРУ – Милтън Борден, признава, че всичките тези акции се контролирали от Вашингтон.

Каква е технологията в смяната на румънския режим?

На първия стадий – дискредитация на Чаушеску. С тази цел десетки агенти на специалните служби работели над това в международната преса да попаднат колкото може повече „разобличителни“ материали за диктатора и неговото обкръжение. Вестници писали, че върховният главнокомандващ войските в Румъния Н. Чаушеску дал званието полковник на своето любимо плюшено кученце.

На втория етап от операцията се изисквало да се направи пиар за възможните приемници на диктатора. Споменавало се името на Йон Илиеску.

На третия етап от информационната война се залагало на манипулирането на сведенията за събитията в град Тимишуара, където в хода на сблъсъците с агенти на Секуритате уж загинало много мирно население.
Роман си спомня, че труповете на „загиналите“, показани в тези дни по световни телевизии, специално били доставяни до мястото на снимките, били извадени от моргите. Това били трупове на хора, починали от естествена смърт… Американските санитари тогава платили по сто долара за един труп. За Румъния по това време това били много пари.

Антихристът е убит на Рождество

На католическото Рождество животът в Унгария замира. А в румънската Трансилвания, където се намирал по това време Роман, кипели страсти. В нощта на 26 срещу 27 декември румънската телевизия показала видеозапис от съда над групата на Чаушеску.

Съдът бил кратък. Чаушеску е обвинен за гибелта на 60 хиляди души. Днес е ясно, че на улиците на Тимишуара и Букурещ загинали не повече от хиляда души, но има и детайл, който трябва да се вземе под внимание – загубите в армията и други силови структури: 325 убити и 618 ранени. Това явно е била работа на бойни групи, подготвени в тайните бази в Унгария. Защото в Румъния за пръв път се осветили чуждестранни спортисти стрелци. Помните ли как през октомври 1993 г. някакви снайперисти стреляли в Москва и срещу Белия дом и срещу специалния отряд „Вимпел“. Тогава не били организирани никакви международни спортни състезания. След 25 декември 257 млади мъже отлетели от Букурещ в една от страните в Близкия изток.

След произнасянето на присъдата осъдените били изведени на двора на войнишката съблекалня. Н. Чаушеску, разбрал, че това е краят, и неочаквано запял „Интернационала“, след това извикал: „Долу предателите!“ Раздали се откоси от три автомата. Десантчиците изпразнили в семейство Чаушеску по един патронник на АКМ, общо 90 куршума. Разстрелът е извършен в 14 часа и 50 минути. Когато видеозаписът бил показан по-късно по телевизията, дикторът произнесъл „Антихристът беше убит на Рождество!“

Съда организирал някога верният генерал на Чаушеску Виктор Станкулеску. Скоро след това получил командването над въоръжените сили в Румъния; агентът на няколко разузнавания официално преминал на страната на заговорниците.

Но не само от него бил предаден Николае Чаушеску. Той бил предаден и от върхушката на румънските специални служби. Защото как да си обясним как по времето на следствието против всемогъщия шеф на Секуритате генерал Юлиан Влад нито един свидетел не дал показания срещу него, а „верните кучета“ на Чаушеску – генералите Вирджил Мегуряну и Виктор Станкулеску веднага заели съответните постове в новото правителство – ръководител на информационната служба, която се превръща в приемник на Секуритате, и министри.

Какво представлява Секуритате

Секуритате в превод от румънски означава „безопасност“; официалното име на службата е Департамент за държавна сигурност. Тя е създадена през август 1948 г., но едва при Н. Чаушеску се превръща във всесилна, тотална и не подчиняваща се на никого, освен на диктатора, организация. Последният шеф на Секуритате – Юлиан Влад влизал в близкото обкръжение на Чаушеску, но след това го предал.

По официални данни Секуритате наброява около 8400 офицери оперативни работници. Но според по-късни данни през 1978 г. броят им стига до 70 хиляди души. Но вероятно това е преувеличение. Но слуховете разказват, че едва ли не всеки четвърти румънец бил осведомител на службата.

Страхът пред атомната бомба

В края на 1988 г. „румънският проблем“ заема важно място в преговорите на Горбачов, Шеварднадзе и Яковлев със западни страни. Проблемът не бил в това, че в съветската преса наричали Чаушеску „сталинист“ и враг на перестройката; проблемът не бил и в личната ненавист на Горбачов към Чаушеску, в голямата политика няма място за чувства, има само интереси. По това време у Буш-старши и у Горбачов те съвпадали по един въпрос – да не дадат възможност на Румъния да се превърне в ядрена държава.

Според разузнавача Роман Румъния започнала своя проект за атомно оръжие през 1976 година. За него била сформирана група от ядрени физици, които работели в секретния център в град Мъгуреле.

През 1989 г. Чаушеску обявил, че Румъния може да започне производството на ядрено оръжие. През декември 1989 г. Чаушеску и жена му бяха разстреляни. Напразно се похвали. Преди създаването на атомната бомба румънците трябвало да работят още десет години…

Роман си спомня, че двама генерали от ГРУ след убийството на Чаушеску не отлетели за Москва, а с група военни разузнавачи от Южната група съветски войски заминали от Будапеща за Букурещ и започнали да търсят контакти сред румънските ядрени физици.

Целта на съветските разузнавачи не били тайните на румънската атомна бомба. Трябвало да не се допусне изтичане на ядрени технологии от бушуващата Румъния. С помощта на ЦРУ тази задача била изпълнена.
През 1991 г. новото правителство на Румъния се съгласи да постави под пълния контрол на МАГАТЕ ядрените обекти и центрове за ядрени изследвания. Но още дълго време в Румъния оставали 13,5 кг високообогатен уран. Затова през 2003 г. съвместно с ЦРУ и СВР била проведена секретната операция по извозването на горивото в Русия, за преработването му в непригоден вид за оръжейно използване. То е било докарано в Букурещ на армейски автотранспорт, натоварено на Ил-76 и отравено в Новосибирския завод за химически концентрати.
Превозването се осъществявало по поръчение на Международната агенция по атомна енергия, финансирала се за сметка на Министерството на енергетиката на САЩ. Товарът е изпратен от Националната комисия по контрол на ядрената дейност в Румъния.
Руският Минатом осъществява общата координация в провеждането на операцията, но тя е наблюдавана от американски експерти.
Проведените от МАГАТЕ инспекции на румънските ядрени обекти показват, че от 1985 г. Румъния провеждала тайни експерименти по химическо производство на оръжеен плутоний. По данни на учени атомната бомба е можела да се появи при Чаушеску през 2000 година. Заговорът на специалните служби попречил това да се случи.

Александър Кондрашов
Издателство „Распер“




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. vladtepes - За Чаушеску
14.03.2017 08:26
Чаушеску стана жертва на авантюризма си - вземаше заеми на поразия без да мисли как ще ги връща и пропиля куп пари за безмислени грандомански проекти като Президентски Дворец, заводи за чиято продукция няма пазар и т.н. Така първи в соц лагера се оказа пред фалит още в края на 70-те години и направи отчаян опит да избегне неплатежоспособност чрез максимален износ, като умори народа си от глад и студ. Останалите соц ръководители спокойно приеха фалита около 10 години по-късно и избягнаха съдбата му.
цитирай
2. varg1 - Чаушеску стана жертва на авантю...
14.03.2017 08:34
vladtepes написа:
Чаушеску стана жертва на авантюризма си - вземаше заеми на поразия без да мисли как ще ги връща и пропиля куп пари за безмислени грандомански проекти като Президентски Дворец, заводи за чиято продукция няма пазар и т.н. Така първи в соц лагера се оказа пред фалит още в края на 70-те години и направи отчаян опит да избегне неплатежоспособност чрез максимален износ, като умори народа си от глад и студ. Останалите соц ръководители спокойно приеха фалита около 10 години по-късно и избягнаха съдбата му.


Няма нищо вярно в това,просто той се оказа по-твърд от Тодор Живков например,които балансираше по-умело за интересите на народа ни.Всекки човек има различен характер и при една и съща система в различни държави не може да има еднакви резултати и въпреки това румънският народ обожаваше Чаушеску.Начинът нна смъртта му доказва по категоричен и безспорен начин жестокостта на демократичната система на управление и беше страшно знамение за това какъв страшен геноцид очаква румънският народ след това.
цитирай
3. vladtepes - За Чаушеску
14.03.2017 10:16
Напротив - Чаушеску стигна до неплатежоспособност още в края на 70-те заради безумното вземане на заеми и прахосване на пари, докато останалия соц лагер стигна до такова състояние 1985-1987 и не стигна до крайности в опита да избегне фалита. Чаушеску за разлика от ръководителите на Унгария и Полша в по-малка степен Чехословакия не предприе никакви пазарни реформи и не направи никакви опити да стабилизира икономиката, същата грешка направи Живков, но той поне не стигна до крайности в опит да избегне неплатежоспособност.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20126729
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031