Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 00:42 - РУШИ СЕ БОЛНИЦАТА НА МАХМУД II
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 5554 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 15.03.2019 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сгушена в полите на Шуменското плато, почти на края на Шумен, стои една полуразрушена сграда

image

Малцина знаят каква е тя, а още по-малко хора познават дълголетната история на този впечатляващ градеж, който за времето си е бил изключително рядко срещан на Стария континент.

image

Градежът на реформатора

image

Старата дивизионна болница е строена в края на 30-те години на ХІХ век, но днес сградата има нерадостната участ да се превърне в руини. Въпреки разрухата, в която тъне, постройкатаима драматична съдба, простираща се в три века.
Построена е през 1837 година по заповед на султан Махмуд ІІ, известен като един от най-големите реформатори в историята на Османската империя. Управникът премахва еничарския корпус, прави финансова и аграрна реформа. Той е първият султан, който издига идеята за равенство на всички етноси в Османската империя.

image

Армия по европейски модел

image

Реформирайки войската си, Махмуд ІІ създава и медико-санитарните служби в турската армия по европейски модел. По онова време Шумен е бил мощен турски гарнизон и сред най-големите и добре уредени български градове. По тези причини владетелят заповядва в Шумен да бъде изградена модерна военна болница. За целта в града пристигат английски и френски архитекти и инженери. Те избират мястото, където да се построи сградата, правят и проектите. “Това е първата болница, която се строи в българските земи по европейски образец и по всички валидни за времето си изисквания”, разказва военният историк полковникът от резерва Мишо Йорданов.
Болницата е имала две отделения за офицери и войници, общо 100 болнични легла, а височината на помещенията е била 3 метра. Имала е инфекциозно и хирургично отделение, манипулационни. “По това време подобни болници са рядкост и в Европа”, продължава разказа си Мишо Йорданов. Пациентите са се радвали на невиждани по онова време комфорт и спокойствие – болницата имала обширен вътрешен двор с дървета, цветни лехи, пейки и алеи, а в центъра й е имало красива чешма, захранвана от естествения извод, който бликал под сградата.

image

Султанската плоча

image

През април 1837 година султан Махмуд ІІ идва в Шумен, за да открие лечебното заведение. Над централния вход на сградата е вградена възпоменателна плоча, чийто надпис е прославял строителното дело на султана. Днес каменната реликва се пази в Регионалния исторически музей на Шумен. “През Възраждането главни лекари в болницата са били не само турци и българи, но и австрийци, французи, немци. В нея са работели дипломирани лекари и по-богатите шуменци са предпочитали да се доверят на тях, а не да ходят до Румъния, каквато е била практиката по него време”, припомня военният историк Мишо Йорданов.
Във войната между Турция и Русия от 1877-1878 година в болницата са командировани най-добрите лекари на турската армия. По време на Одринското примирие военната болница в Шумен се посещава от руски полковник, който бил впечатлен, че редом с турските офицери в нея се лекувал и руски военен.

image

Д-р Пирогов лекува в болницата

image

След края на войната лечебното заведение се превръща в руска военна болница. “Има сведения, че в нея е лекувал дори самия д-р Пирогов”, разказва още Мишо Йорданов. По-късно болницата става държавна и от 1879 година главен лекар в нея е шуменецът д-р Андрей Парушев.
Старата дивизионна болница функционира като пълноценно лечебно заведение до края на Първата световна война. След войната в нея са настанени белогвардейци от разбитата армия на генерал Врангел и се е ползвала като руско общежитие. В нея белогвардейците правят параклис и руска гимназия. “Тези гимназии са само четири в България и една от тях е в Шумен”, казва Мишо Йорданов.

image

Складът на военното министерство

image

След 9 септември 1944 година Старата дивизионна болница се превръща в складова база на Министерството на отбраната, където се съхраняват кръвна плазма и други болнични материали, но през 80-те години на ХХ век сградата е опразнена.
Днес обаче сградата е в отчайващо състояние подложена на системно ограбване, въпреки че уж е пазена от известна охранителна фирма. Първо изчезват керемидите, после дървеният материал, уникалните железни решетки, а вече са изкъртени и фризовете на външните стени. Само кестените в двора на великолепната някога сграда пазят спомена за отминалите времена. На местата на стотиците прозорци зеят огромни, безформени дупки таваните са разрушени, стените също.

image

Търсят пари за ремонт от Русия и Турция

image

Идеята това да се промени се появява още през 2008 година, когато в Шумен се създава Инициативен комитет, който има за цел да спаси уникалната сграда и да я съхрани за поколенията. Писма с молба за финансова помощ са писани до Руското и Турското посолство в България, но отзив така и не се получава. Междувременно се раждат нови идеи, тече и усилена кореспонденция, но до конкретно решение така и не се стига. Прът в колелата на инициаторите е и фактът, че сградата тогава все още е собственост на Военното министерство, което нито я пази, нито я поддържа, нито я продава или прехвърля на общината.
В крайна сметка след настояване от местната администрация, министърът на отбраната Николай Цонев все пак взема решение собствеността на Старата дивизионна болница да бъде прехвърлена на Община Шумен.

image

Красьо Черния слага ръка на част от имота

image

Междувременно хората от Инициативния комитет издирват и възпоменателната плоча, красяла входа на сградата. Откриват я в един от складовете на местните казарми. Прилежащият имот, който е бил част от Старата дивизионна болница в Шумен преди време, бива продаден на небезизвестния лобист Красьо Черния. Апетити е имало и към самата сграда, но тя бива спасена от продажба.
Така през август 2009 година със съдействието на областния управител на Шумен Димитър Александров и в присъствието на настоящия военен министър Аню Ангелов документите за прехвърляне на собствеността са подписани. Това отвързва ръцете на Инициативния комитет, който се свързва с италианска реставраторска фирма от Милано и заедно правят оглед на сградата. Тогава се заражда идеята италианските специалисти да реставрират старата болница. Обмисля се и начин за кандидатстване по европейски проекти, тъй като са необходими много пари за възстановяване на културния паметник.

image

Искат зали за дегустация

image

По-късно историци и културни дейци от Шумен се обединяват около идеята Старата дивизионна болница да се превърне в средище на културния туризъм. Изказват се предложения двете големи приземни помещения да се превърнат в зали за дегустация на вина, произведени в област Шумен, а вторият етаж да се раздели на изложбени зали, музейна площ, концертна и тържествена заседателна зала. Според специалисти в огромния двор могат да се експонират стари оръдия като препратка към военната история на града, големи статуи, каменни фризове, които да оформят едно затворено арт пространство, а около входа на сградата да се изградят и павилиони за сувенири.

image

Набезите на апашите

image

За момента обаче всичко е само една добре оформена идея. Огромните средства, които са нужни за реставрацията на културната забележителност, не могат да бъдат осигурени от местния бюджет. Първоначалната идея да се разчита на европейски пари обаче е замразена, тъй като в момента няма схеми за кандидатстване за подобни проекти, обясни отговорникът за европейските фондове в община Шумен Данаил Данчев. “Много искаме да я направим, затова и настоявахме министерството да ни я прехвърли. Опитали сме всички възможни начини, но пари няма”, каза общинарят.
Това стечение на обстоятелствата връща нещата в изходната им позиция от преди четири години, когато съдбата на уникалната сграда отново беше определяна от безпаричието. Сигурно е, че набезите на апашите няма да секнат, колкото и малко за крадене да е останало там. Именно с тях, а не с нов живот и тълпи туристи, е свързано близкото бъдеще на Старата дивизионна болница в Шумен.

image

Николай ТОТЕВ 





Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. godlieb - ПОСТСЪВЕТИЗАЦИЯ ПЛЮС ДИГИТАЛИЗАЦИЯ -
14.11.2012 17:07
НАРОДНОСТНОЕ ОБЕЗПАМЕТЯВАНЕ ВОВЕКИ.
цитирай
2. tikoev - Руши се. . . не само това. Разрушиха ...
14.11.2012 23:02
Руши се...не само това. Разрушиха се всички духовни ценности...а по-вероятното е, че никога не ги е имало. Варварите са живи в лицето на собственият ни народ...
цитирай
3. godlieb - За съжаление
21.03.2013 11:56
едва ли нещо може да се направи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20260379
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930