Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 22:05 - 10 Мощни билки за защита на дихателната система
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 03.04.2020 22:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  10 Мощни билки за защита на дихателната система

26.03.2020 г. / От Дивина Рамирес

          image  
https://www.newstarget.com/2020-03-26-10-herbs-to-protect-your-respiratory-system.html?fbclid=IwAR2epfNLzonilbCz_LkpjpBqkS8lG8QxsttMn86OEO-IyMf1QIPQsLTtpiQ

Хроничните дихателни състояния могат значително да повлияят на качеството на живот на индивида. От задух до хронична болка в гърдите, дихателните състояния причиняват множество усложнения, които могат да нарушат потока на кислород в цялото тяло.

Например, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), нелечима белодробна болест , може да затрудни индивида да изпълнява основни физически дейности като ходене или качване по стълбите. ХОББ причинява и задух, хронична кашлица и умора, което може да повлияе значително на ежедневието на индивида.

За съжаление, няколко фактори на околната среда могат да направят всеки човек податлив на дихателни състояния. Например излагането на цигарен дим и токсични фабрични изпарения може силно да дразни белите дробове и носа. С течение на времето честото излагане на дразнители може да доведе до значителни дихателни увреждания и нарушена функция на белите дробове.

Много лекари предписват използването на фармацевтични лекарства за елиминиране на болестотворните патогени, атакуващи белите дробове. Въпреки това синтетичните лекарства и антибиотиците причиняват странични ефекти, които могат да влошат симптомите на респираторни състояния, като алергични реакции, гадене, задух и нередовна сърдечна честота. Широката употреба на антибиотици също доведе до появата на сложни, резистентни на антибиотици щамове, които е трудно да се неутрализират.

За щастие различни лечебни билки могат да повлияят положително на бронхиалните тръби и дихателните пътища, които транспортират кислород по цялото тяло. Следните билки могат да поправят увредените бели дробове и да засилят цялостното дихателно здраве .

женско биле

Женското биле е популярно средство за лечение на дихателни състояния поради антибактериалните си, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Има успокояващ ефект върху лигавиците на гърлото и белите дробове. Той не само може да облекчи раздразнените дихателни пътища, но също така може да стимулира тялото да изхвърля храчките и излишната слуз.

Ехинацеята

Ехинацеята е лечебна билка, която обикновено се използва за лечение на възпаление и улесняване на изцелението. Има мощни антиоксидантни ефекти срещу вирусни и бактериални инфекции, включително обикновена настинка и грип.

Гинко билоба

Поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, гинко билоба често се използва за облекчаване на симптоми на астма, включително задух и хронична кашлица. Освен това може да успокои раздразнените бронхиални тръби и въздушни чували.

лопен

Муллеиновото растение съдържа и антиоксиданти, които могат да премахнат излишната слуз, запушвайки синусите, гърлото и белите дробове. Цветовете и листата му обикновено се използват за приготвяне на билков чай .

мента

Ментата съдържа биоактивни съединения, които изчистват носния тракт и успокояват възпалението. Ментолът, основното активно съединение в мента, е естествен антихистамин, който може да лекува алергични реакции и да инхибира растежа на бактериите. Ментолът също осигурява охлаждащо облекчение в целия носен тракт.

мащерка

Мащерката обикновено се използва за предотвратяване на бактериални и вирусни инфекции поради мощните си антибиотични и антивирусни свойства. Като антисептик може да инхибира растежа на потенциално вредни микроорганизми. Мащерката също често се използва за приготвяне на билков чай, който може да облекчи симптомите на пневмония.

риган

Риганът е отличен източник на подсилващи имунитета антиоксиданти. Освен това има антибактериални и антивирусни свойства, които могат да лекуват инфекции. Розмариновата киселина, антиоксидант, намиращ се в ригана , също действа като естествен антихистамин и деконгестант.

марихуана

Канабиноидите, активните противовъзпалителни съединения, намиращи се в канабиса, могат да облекчат симптомите на астма, като изчистят носния тракт. Канабиноидите също засилват имунната реакция на организма към патогени. (Свързано: Канабисът може да бъде алтернативно лечение на болка и проблеми със съня .)

оман

Elecampane съдържа две активни растителни съединения, които проявяват противовъзпалителни и антибактериални свойства. Инулинът, полизахарид, който може да се намери и в лука, пшеницата и аспержите, може да успокои раздразнените бронхиални тръби. Междувременно фитохимикалът, известен като алантолактон, може да намали възпалението и да инхибира растежа на бактериите.

гъсталак

Chaparral е ярко цъфтящо растение, което обикновено се използва за облекчаване на задръстванията и хроничната кашлица. Като мощен антиоксидант, chaparral също може да освободи белите дробове и носния тракт от токсини и патогени. Той също така насърчава бързото заздравяване на повредени бронхиални тръби и въздушни чували.

Ако не се лекува, хроничните дихателни състояния могат да причинят значително, необратимо увреждане на белите дробове. С течение на времето лошото дихателно здраве може да направи тялото податливо на множество животозастрашаващи заболявания като ХОББ. За щастие, адекватният прием на лечебни билки може значително да засили и възстанови дихателната функция.

Източниците включват:

Healthline.com

OrganicFacts.net




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39942399
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930