Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 17:06 - Как коронавирусът подкрепя ... електронното управление. Персоналният идентификационен код (ПИК) за работа с НОИ, вече може да бъде получен и от разстояние
Автор: emimilcheva Категория: Други   
Прочетен: 3344 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Пандемията COVID-19 изпрати маса народ по къщята, от където да се труди дистанционно. Много е вероятно, след приключването на извънредното положение, някой ден хората да си извадят и поуки от станалото, като вземат разнопосочни мерки за подобряването на така наречената „работа от разстояние” (telework). Подобренията могат да са и технически и законодателни и в областта на мениджмънта – важното е да се направят правилните изводи.
image

Снимка: iStock

Но, докато тази възможност е все още в перспектива, „живият живот” си иска своето. След като години на ред се писаха (и в по-малка степен се осъществяваха) стратегии, планове за действие и какви ли не още засукани документи в областта на електронното управление, на края, като в известния виц, дойде горският и ни подкара по-ред.

Ролята на „горския”, естествено се изпълнява от млад и талантлив, преждевременно коронясан актьор – коронавирусът от далечен Ухан. С неговото впечатляващо участие, „телеуъркът” и електронните услуги започнаха да се усъвършенствуват в движение. Зор какво ли не прави ...? Последният пример е от любимата на всички кандидат-пенсионери и вече „дипломирани” пенсионери институция – Националният осигурителен институт (НОИ).

До 13.03.2020 г. Пeрсоналният идентификационен код на НОИ се издаваше на момента в териториалните поделения на НОИ и всички техни регионални офиси. Сега вече - към днешна дата, Националният осигурителен институт предоставя възможност за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код на НОИ и по електронен път.

По-долу, привеждам разясненията, които любезно са направили служителите на НОИ:

Услугата вече е достъпна за потребителите на услугите на институцията и се осъществява през Системата за сигурно електронно връчвана (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)- https://edelivery.egov.bg/Account/Login. Чрез системата искането за издаване на ПИК се подава към съответното териториално поделение на НОИ, а издаденото удостоверение се връчва на лицето отново чрез нея. Използването на ССЕВ изисква регистрация и наличието на валиден квалифицирен електронен подпис (КЕП)- https://edelivery.egov.bg/Account/Register.

Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от възможността за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които ще предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа. Повече информация може да бъде получена на интернет страницата на ДАЕУ-https://egov.bg/wps/portal/egov/topical/be7210e2-457c-4b74-b8cc-f919ecffc9fe.

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на Националния осигурителен институт за ограничаване посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение.

Националният осигурителен институт отново призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията. На тяхно разположение са алтернативните форми за контакт с НОИ: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща.

Трябва да се радваме на ставащото и да приветствуваме направеното в НОИ. Можем само да съжаляваме, че трябваше да се намеси коронавирусът, за да се сдобием с още една, при това важна електронна услуга. Тук не влагам никаква ирония – понякога при форсмажорни обстоятелства, хората работят много по-добре, по-бързо и по-съобразително, отколкото в нормална обстановка.

Но това не значи, че трябва непрекъснато да се случват разни бедствия, за да оправяме „на подскоци” качеството на административното обслужване в страната. По-добре е да го правим, докато нещата са ни на ред и обстановката е спокойна. А не по български да решаваме нещата „от днес за вчера”.

Да ме прощавате за черния хумор, но по такава логика, една чумна епидемия би ни извела на световно равнище в областта на електронното управление. Не, благодаря ... Предпочитам да не живея в такива интересни времена. Искам да си ми е скучно.



Гласувай:
15



1. tera - По въпроса за НОИ
11.04.2020 23:59
имам смесени чувства... Дано електронно им се подобрят нещата, защото иначе бяха застинали 30 години назад и там соцът си е още жив.
цитирай
2. elizabethborislavova - мъка
19.06.2020 10:32
За да имаш ПИК от разстояние трябва да имаш КЕП. А безплатния КЕП изтече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emimilcheva
Категория: Други
Прочетен: 171240
Постинги: 31
Коментари: 41
Гласове: 9102
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031