Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2019 20:04 - Зимните гуми не са задължителни?
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.11.2019 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Зимните гуми не са задължителни?

Публикувано на 18.11.2019  в България

https://bultimes.com/%d0%97%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8/?fbclid=IwAR3_tzQhxLZG_2twvdNFgPs2I4JpvKRkJceFNwpyXXsHE2ClZKv5mIlro7c

https://www.youtube.com/watch?v=pnUO6xoW3JU&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=6NnFIqHeV54&feature=emb_logo  

Повечето от тези със снежинка не са зимни
Предстои технологична революция и при гумите

Според действащия в България Закон за движение по пътищата
Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
4. (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Да видим недомислията в закона :
1. зимните гуми въобще не са задължителни! Не са задължителни, понеже в закона и нормативните актове не е дадена дефиниция какво означава и представлява понятието „зимни гуми”.
2. Излиза, че може да се кара и със зимни, дори ако протекторът им е напълно изтрит;
3. текстът на закона включва ВСИЧКИ превозни средства. Е, да попитам какво тогава правят велосипедистите например?!

Давам още няколко пояснения

Гумите със знак върху тях на планински върхове със снежинка не са истински зимни!
Това са гуми с подобрена характеристика за зимни условия според различни американски, канадски и европейски стандарти. Тестовете при тях не включват например спиране върху сняг или лед или потегляне върху него. Те измерват само сцепление на гумата при нейно движение в условия на средна снежна покривка. Най-често главните подобрения са по протектора, а не толкова в % на смесите и каучука в състава на гумата.

Знак само със снежинка – без планинските върхове, върху гумата може въобще да не означава подобрени качества за зимата. Такова означение слагат някои производители, но без гумата да е преминала съответните сертификационни тестове. При някои гуми снежинката е върху протектора и остава видима до 4 mm. Когато изчезне, съответната гума трябва да бъде сменена.

Истинските зимни гуми имат обозначение M+S (mud & snow – сняг, кал, на немски matsch und schnee) и са с много по-различен състав на веществата в гумата. Директива ЕС №661/2009 от 13 юли 2009 обозначава М+S гумите като такива, чиито протекторна шарка и типа на протекторните каучуковите смеси или структура, сравнени с тези на обикновена гума, постигат по-добри тягови и сцеплителни свойства при наличие на сняг и/или кал.

Пояснявам всичко това заради продължаващите спекулативни съобщения и заглавия в повечето медии, че “зимните гуми” били “задължителни”, като никой не пояснява какво е или не е “зимна гума”.

МИТОВЕ И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Пореден мит – зимните са с повече каучук.
Ще отбележа, че при ниски температури каучукът се втвърдява. Така че повече каучук означава по-лоша гума в зимни условия.
Истината е, че в в зимните се слагат специални добавки, които ги правят по-меки при градуси под нулата.

Втори мит – под 7 градуса слагайте зимните!
Мит е, защото зимните са предназначени за сняг и кал, а не са нагласени според температурата.
При мокра настилка без сняг и заледявания летните имат предимство дори при ниски отрицателни температури.
За това твърдение се позовавам на проведени тестове от Аутобилд.

Ето какво казват те:
„Добрата зимна гума е неизбежното зло при СНЯГ, ЛЕД и температури ЗНАЧИТЕЛНО ПОД НУЛАТА.
Както показаха нашите тестове по снежните алпийски пътища и замръзналите северни езера в Швеция, лятната гума не може да осигури почти никакво сцепление и сигурност при движение в зимни условия. Почти никакво сцепление при потегляне, почти никакво странично водене в завой, както и повече от два пъти по-дълъг спирачен път – всичко е ясно.

На суха и мокра настилка без много сняг или лед предимство имат летните гуми.
И наистина – при мокра и суха настилка поради по-меката смес и множеството ламели при зимните гуми лятната гума е многократно по-добра. Зимната гума по-рано губи сцепление в завой, има значително по-лоши показатели по отношение на аквапланинга, както и доста удължен спирачен път, даже и ПРИ МНОГО НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ (бел.: тестовете са били в Швейцария и Швеция)

Това е безспорно!
Въпреки че митовете за температурната граница от +7 градуса да са много разпространени и хората да продължават да вярват в това.
Нашите тестове показаха еднозначно – при мокра настилка едва достигането на границата на замръзване поставя физическите граници на сцеплението пред летните гуми (но същото важи и за зимните), на суха настилка дори при няколко и повече градуса под нулата лятната гума е АБСОЛЮТЕН ПОБЕДИТЕЛ по отношение на сцеплението. Въпреки това ние горещо препоръчваме на нашите читатели зимните гуми, особено ако има вероятност да бъдат изненадани от сняг.”

ПРЕДСТОИ РЕВОЛЮЦИЯ И ПРИ ГУМИТЕ

Във видеото са изпитанията на гуми без въздух на Мишлен, сложени на “Ауди”:

 

 

Обаче идеята за първи път е реализирана от Поларис:

 

 

Проблемите при подобни разработки са ниската товароносимост, движението с висока скорост, както и поддържането на страничната устойчивост в завой, като последният проблем изглежда вече е решен.

Първата снимка е на гума без въздух.
Давам и снимка – на гумата за марсохода на Марс (фотографията с мрежовидния изглед). Тя е от специална никел-титаниева сплав и възстановява формата след всякакви натоварвания и работи добре при всякакви климатични и пътни условия. Разработката е на NASA Glenn Research Center.

Григор Лилов, Фейсбук








Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39751335
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031