Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2016 09:01 - Апел за мир
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.11.2023 12:29


Обществото ни е поляризирано относно Русия. Англо-американската хегемония действително цели смачкването на Източна Европа под формата на съвременно робство. Това настроение, което се излъчва от политическо-медийната сцена обхваща мнозина човеци, които с омразата, която допускат в сърцата си, стават съсъд и инструмент на определен вид тъмни същества, тези същите, за които Източна Европа е голям "трън в очите". А защо е трън в очите? Защото има много ценен вътрешен потенциал, който ако бъде разгърнат, крие в себе си възможност за отстояването на свой независим път на развитие. Това, което ще ни спаси, са вътрешните ни съпротивителни сили, бунтът срещу неправдата, лъжата и моралната поквара. Да, ние сме особени тук в Източна Европа, до голяма степен сме опаки на това, което е Западът. И именно този наш отличителен знак е спасителен. Разбира се, ако този вътрешен потенциал не бъде христианизиран по правилен начин - ще бъде попилян нахалос.

А сега да подхванем въпроса за християнството в съвременния свят, който не спира да воюва. Разбрахме ли заповедта "Не убивай"? Християнството не е палене на свещи, ходене на църква, а предано, осъзнато спазване или поне придържане към принципите на това Учение чрез задълбочена работа върху добродетели си, самоанализ и въздържание от всичко това, което възпрепятства поетия път към Бога. С това заявявам, че ако една държава и нейния народ  се считат за християнски по смъсъл и съдържание, а не по статистика, то следва да предприемат такова социално устройство и политика, които да изключват военни операции и дейности от какъвто и да било порядък.

Учителя Беинса Дуно обяснява по категоричен начин, че абсолютно никакво убийство не се позволява. Ще посоча само един цитат от многобройните му речи в полза на миротворчеството:

"Всеки един от вас трябва да дойде до едно определено верую. Не веруюто на стария свят. Всички тези 500 милиона верующи християни, когато дойде тази всеобща война, никак не застанаха на страната на Христос, да кажат: „Няма да воюваме.“ И тогава тази война не щеше да стане. Ако свещениците на целия свят бяха казали: „Няма да воюваме“, тази война не щеше да стане. В тази война се опита в какво вярват хората. Христос е почнал отвътре да царува, но във външния свят царува Мойсей. Методите са Мойсееви, хората искат доброто, но методите им са Мойсееви. Например казват: „Да обесим този човек.“ – Не е хубаво да се обеси. – „Но какво да правим, инак тези люде ще се наплодят, какво да ги правим?“

 

Та целият християнски свят и вие проповядвате и търсите Христа, но прилагате Мойсея. Методите на християнството тепърва трябва да дойдат. Новите схващания трябва да дойдат на мястото на Мойсея като вътрешен подтик. Методите на Христа, които сега са отвътре, ще действат и отвън на мястото на Мойсеевите. Мойсеевото учение няма да го има. Времето е близо, от нашето гледище е много близо, но по човешки погледнато, вие ще кажете, че е много дълга работа."

Откъс от „Пътят на добрите постижения“ – беседа от Учителя, държана на 28-ми август, 1930г, София, Изгрев.


Позицията на световно известния руски писател и мислител Лев Толстой е в същата насока:

"Войната може да бъде унищожена само тогава, когато хората откажат да вземат участие в насилието и бъдат готови да понесат всички гонения, на които могат да бъдат подложени за това. Това е единственото средство за унищожението на войната."

"Ние сме се събрали тук за да се борим срещу войната... надяваме се да победим тази огромна сила на всичките правителства, на които парите се измерват в милиарди, а войските в милиони... средството, което е в нашите ръце, макар и единствено, но за сметка на това най-могъщото от всички на света – истината."


Съмишленик на Лев Толстой - Махатма Ганди е известен със следните си мисли в полза на мира и ненасилието:

·  Око за око и светът ще ослепее

·  Насилието е оръжието на слабите. Ненасилието – на силните.

·  Бъди промяната, която желаеш да видиш в света

·  Няма път към мира – мирът е пътят

·  Русия в лицето на Толстой ми даде учителя, който ми предостави теоретичната основа на моето ненасилие

·  Любовта никога не изисква, а само дава. Любовта само страда, не съжалява и не отмъщава

·  Аз бих станал християнин, ако християните живееха по християнски

·  Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява

·  Дори и най-незначителната лъжа разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро

·  Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!

Ще споделя и тези цитати от Махатма Ганди, които открих на руски и представям в мой свободен превод на български:

"Ненасилието съвсем не означава смирено подчинение на волята на злодея. По-скоро това е противопоставяне на злата воля на тирана посредством всичките душевни сили на оскърбения.

Ненасилието не е признак на страхливост, то е признак на мъжество. В същото време, постигането на ненасилие изисква от човека далеч по-голямо майсторство, отколкото на един фехтовчик с меч.

Човек, който владее метода на ненасилието е способен да се опълчи на цялото могъщество на несправедливата империя и да отстои своята чест и достойнство."


Актуално от Словото на Учителя Беинса Дуно:

"Навремето Махатма Ганди си постави голямата задача да освободи Индия от англичаните. Той направи много усилия в това направление и накрая изкара един пост с молитва от 40 дни. След четиридесетия ден на поста му цяла Англия се изпълва с възвишени светли същества, които се вселяват в умовете на английските лордове и те гласуват в Камарата на лордовете освобождаването на Индия от английското господство."

***

Щом имаме световна агресорска, деспотична сила, с изявено разрушително въздействие, поради нестихващо войнолюбие с непрестанно подклаждане и поддържане на войни по света, нека да оставим тази сила да играе играта си сама. Неучастието в нейния сценарий е нещото, което най-силно ще я попари, защото за да има истинска война в големи мащаби, трябва да има челен сблъсък и противоборство на военния арсенал на поне две страни, участнички в конфликта; ето как се захранва тази сила. Отвръщането на удара с удар за мен не е мъдър отговор. Мъдро е да се отговори с несъучастие в насилието, в това се крие силата и величието на страната, намираща се в опозиция.

Врагът не може да бъде победен, ако опозицията му използва неговото оръжие, неговата методология, ако е ограничена в рамките на написаните от него правила. Освобождаването от тази матрица на предоставени възможности за псевдо-противоборство е единственият шанс за излизане от ситуацията. Следващата стъпка е трансформацията на злото в добро, за което е необходимо да приложим законите на Любовта.


Автор: Юлия Радойкова


 Друга публикация от блога на близка тематика: Предупредени сме (пътят за постигане на ефективен мир):
https://radoykova.blog.bg/drugi/2016/01/31/predupredeni-sme-pytiat-za-postigane-na-efektiven-mir.1426375








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 268112
Постинги: 178
Коментари: 323
Гласове: 381