Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2019 17:42 - "България в Еврозоната - какво предстои"?
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 1540 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последните няколко седмици станахме свидетели на редица събития свързани с евентуалното приемане на България в Еврозоната. Конкретно подтикнат от изказването на Министър председателя на г-н Бойко Борисов за приемането ни във Валутния механизъм ERM II /т. на. „чакалня на Еврозоната“/ през лятото на 2019 година, реших да Ви представя бъдещите стъпки на страната ни до реалното приемане на еврото за официална парична единица. Нека обаче да припомня събитията реализирани до тук: На 12 юли 2018 година Правителството на Република България подаде заявление за приемане в Банковия съюз – задължителен и обвързващ елемент за последващо приемане в Еврозоната. В предварително определените условия в рамките на едногодишен период се очаква цялостен преглед на финансовата ни система минаващ през оценка на банковия, застрахователния и осигурителния сектор. ЕЦБ обяви „стрес тест“ анализ на 6 български търговски банки, както на целия застрахователен сектор. Министерство на Финансите от своя страна подготви „План за действие за присъединяване“ включващ в себе си 7 конкретни стъпки. В цитирания план при успешно преминаване на тестовете или условно юли 2019 година БНБ и Правителството могат да подадат Заявка за членство към т. нар. Валутен механизъм ERM II. В рамките на няколко месеца след това евроинституциите ще приемат заявката или ще я отхвърлят. При нейното приемане следва същинското наблюдение в период от минимум 2 години. Наблюдението се осъществява по пет конкретни критерия:
1) Инфлация – стойността на показателя трябва да е до 1,5 процентни пункта над средната стойност на трите страни с най-ниска инфлация;
2) Бюджетен дефицит като процент от БВП под 3%;
3) Държавен дълг като процент от БВП под 60%;
4) Дългосрочните лихвени проценти на страната, не бива да надхвърлят с 2 процентни пункта средната стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация;
5) Стабилност на курса към еврото – без сериозни отклонения от централния курс при приемането на страната във Валутния механизъм.
Освен гореизброените 5 конкретни критерия съществува и изискването за адаптиране на националните закони. Кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да гарантират, че националните им закони и правила предвиждат независимостта на техните национални централни банки и че уставите им са в съответствие с разпоредбите на договорите и са съвместими с уставите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ).
Къде е България по отношение на отделните показатели?
Показател № 1 Инфлация – това е един от критериите по които може да възникнат проблеми. Към настоящият момент референтната стойност за годишната инфлация е в размер на 3,1% при отчетена в България от 2,9% за последните 12 месеца /по данни на НСИ/. Важно е да се отбележи, че до включването в механизма има още няколко месеца и в крайна сметка показателя може да стартира от различна позиция.
Показател № 2 Бюджетен дефицит - Бюджетен дефицит за 2018 година е в размер на 1% от БВП, а планираният от Министерство на финансите за 2019 година в размер на 0,5% от БВП. С други думи показателя напълно отговарят на изискванията за присъединяване /под 3%/.
Показател № 3 Държавен дълг – по данни на БНБ държавният дълг на България към този момент е около 23% от БВП с тенденция към намаляване и очаквана стойност от 21% през 2019 година. Отново стойност напълно отговаряща на т. нар. Маастрихтски критерии /под 60%/.
Показател № 4 Дългосрочни лихвени проценти – по данни на БНБ дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция в България за месец януари 2019 година е в размер на 0,72% при изисквана стойност от 2,8%.
Показател № 5 Валутен курс - при този показател нещата са малко по интересни. Настоящият „валутен борд“ фиксира курса на лева към този на еврото в съотношение 1 евро = 1,95583 лева, като може да се предположи с висока степен на вероятност, че България ще изпълни целта да се присъедини към еврозоната при запазване на валутния борд до датата на замяната на лева с евро. Разбира се съществува и хипотезата за приемането ни във валутния механизъм при различен от този курс – важно е да се отбележи че този процес преминава, през промяна в „Закон за валутния борд“.
От направената бърза съпоставка става ясно, че към настоящият момент България отговаря и на петте икономически критерия за присъединяването ни към Еврозоната, при стабилна тенденция това да остане в сила и през времето до 2021 година. Единствено може да ни притесни темпа на инфлация.
Другото важно и може би по трудно за изпълнение условие е свързано с адаптиране на националното с европейското законодателство, от една страна и от друга гарантиране независимостта на регулаторните ни органи. Изпълнението на тези условия са пряко свързани с “политическата“ воля на управляващото мнозинство – личното ми мнение в случая, че при умерен „външен“ натиск България би могла да се справи с този ангажимент.
При изпълнението на всички горепосочени критерии в продължение на минимум от 2 години и по предложение на Европейската централна банка и Европейската Комисия. Следва решение на Съвета на финансовите министри /най-рано 2022 година/ за приемане на еврото - две са последствията от това решение: първо при какъв обменен курс лева ще се обмени лева в евро и второ от коя дата ще е в сила.
Последната фаза от приемането на еврото е националният план за обмяна. В него Министерство на финансите трябва да определи: периода на паралелното циркулиране на лева и еврото /практиката е в рамките на 6 до 12 месеца/; крайния срок за обмяна на левове в евро; разяснителна кампания, както и промяна в стотици закони и нормативни актове.
От всичко казано до тук при наличието на политическа воля най-ранния срок България да въведе еврото, като официална валута може да се разглежда 1 януари 2023 година.

Настоящият текст има само аналитичен характер и изразява личното мнение на автора. Не е препоръка за последващи инвестиционни решения!


Тагове:   еврозона,   евро,   БВП,   ирм,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. truthful - При въвеждане на еврото аз очаквам ...
13.03.2019 18:22
При въвеждане на еврото аз очаквам да стане:
1. Обедняваме 2 пъти при смяна на лев към евро
2. Цените скачат също 2 пъти минимyм или рязко обедняваме поне с 400 %
3. За националния суверенитет то и сега го няма, а при еврото напълно ще я ....
4. Народ без собствена валyта и злато зад нея не е народ
Запомнете тези неща и да видим дали ще се сбъднат. Аз казвам да, така ще е.
Та влезе ли еврото живота на бедните българи ще стане още по-голям АД.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 141604
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031